Sierra Leone: Kościół chrześcijański pomaga ubogiej społeczności w Sierra Leone

31.05.2020 Sierra Leone (All Africa)

W poniedziałek 25 maja , Grace Christian Church (GCC) Ministerstwo Międzynarodowe wspiera swoich członków i społeczności ludzi w sprawie złagodzenia głodu podczas walki przeciwko śmiertelnej chorobie koronawirusa w kraju. Kościół podarował żywność w swojej siedzibie w New England Ville, Freetown. Podarowana żywność obejmuje:

40 worków (25 kg) ryżu, oleju do gotowania, maski na twarz, cebuli, mydła, środków dezynfekujących, leków i fizycznej gotówki – wszystko w wysokości 3000 dolarów amerykańskich.

Starszy pastor GCC, wielebny Momoh Sesay powiedział, że darowizna była w dużej mierze przeznaczona dla ich członków. Zastanawiali się jednak nad rozszerzeniem darów na społeczność, ponieważ uznali, że jako kościół, mają do odegrania pewną rolę w społeczności, w której działają.

Wezwano inne kościoły, aby były pomocne dla ich członków i kontaktowały się z biednymi, zwłaszcza w takich chwilach.

Wspomniano: „Dzięki temu mogą zrozumieć, że Kościół nie polega wyłącznie na głoszeniu ewangelii, ale także na zaspokajaniu potrzeb osób niepełnosprawnych fizycznie, społecznie i duchowo. Chcę zachęcić inne kościoły, by dotarły do ​​biednych i innych ludzi ubogich, szczególnie w tych trudnych czasach ”.

Jedna z beneficjentek, Mamie Sankoh, wyraziła radość z otrzymania darów z kościoła, zauważając, że gospodarka kraju spadła w wyniku COVID-19. „Chciałabym, aby kościół nadal wspierał nas mniej uprzywilejowanych w społeczności”.

Inny beneficjent, Jakuba Fofana, podziękował kierownictwu kościoła za taki gest.

W czasie pandemii i cierpienia kościół ma zdolność wstawania się i pomocy w leczeniu. Proszę, módlcie się za globalny kościół, który stara się pomagać potrzebującym. Są miliony ludzi, którzy ucierpieli z powodu kontynuacji blokad i rozprzestrzeniania się COVID-19.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org.