Siedlisko ekstremalnych prześladowań Chrześcijan w Azji

Ten obraz obozu zatrzymań w Korei Północnej został narysowany na podstawie zeznań byłego więźnia. Chrześcijanie często znoszą długie pobyty w obozach pracy. (Zdjęcie: Amnesty International)

Chrześcijanie w sześciu krajach azjatyckich żyją pod ekstremalnymi prześladowaniami, w których rządy feudalne, oligarchiczne, autorytarne i teokratyczne wydają rozkazy, czytamy w najnowszym raporcie grupy popierającej chrześcijan.

Światowa lista obserwacyjna 2021, opracowana przez amerykańską grupę popierającą Chrześcijan Open Doors, mówi, że Korea Północna, Afganistan, Pakistan, Jemen, Iran i Indie są siedliskiem prześladowań chrześcijan w Azji.

Według raportu opublikowanego 13 stycznia, kraje te zajmują pozycje od pierwszego do dziesiątego w globalnych prześladowaniach chrześcijan od 2015 roku.

Chrześcijanie w tych krajach są nękani, dyskryminowani i skazywani na śmierć za swoją wiarę, ponieważ większość społeczności i rządy autorytarne postrzegają chrześcijaństwo jako relikt białych przywilejów i symbol zachodniego kolonializmu.

Z wyjątkiem Korei Północnej, gdzie dyktatury partii komunistycznej wywołują zamieszki, rządy w pozostałych pięciu krajach są zdalnie kontrolowane przez twardogłowych i konserwatystów, którzy obawiają się, że chrześcijaństwo jest zawsze podatne na wpływy zewnętrzne i wykorzystują je jako wybieg, by zmobilizować większość przeciwko chrześcijanom. raport stwierdza, że ​​mniejszość.

Ostatnio przemoc w postaci uprowadzeń, przymusowych nawróceń i ataków seksualnych dokonywanych na chrześcijankach pozostaje niezauważona i niezgłoszona, ponieważ rządy i organy ścigania, w tym system prawny, otwarcie uspokajają większościową motłoch.

Mniej zaskakujące jest to, że w krajach takich jak Afganistan, Jemen, Indie i Pakistan elementy marginalne działają jako główny nurt i wyrządzają straszliwe nadużycia chrześcijanom, czytamy w raporcie.

Chrześcijanie w najbardziej dotkniętych krajach azjatyckich są zamykani w ciężkich obozach pracy, gdzie praca przymusowa, tortury, prześladowania, głód, gwałty, przymusowa aborcja i przemoc seksualna stały się na porządku dziennym.

Co więcej, pozasądowe zabójstwa są inscenizowane wtedy, gdy elementom marginalnym i rządom odpowiada, by wkroczyć do dobrych ksiąg większości większościowej motłochu po ukształtowaniu politycznej narracji kraju tak, by odpowiadała przemocy.

Nietolerancyjne rządy w tych krajach wykorzystują legalną drogę do atakowania chrześcijan i obowiązują szeroko zakrojone prawa antykonwersji i notoryczne prawa dotyczące bluźnierstwa, które przydają się przeciwko chrześcijanom.

Open Doors tworzy World Watch List od 2002 roku i przyznaje punkty w poszczególnych krajach na podstawie poziomu przemocy.

Inne kraje w tegorocznej liście to Somalia, Libia, Erytrea i Nigeria w Afryce.

Chrześcijanie z Korei Północnej w obozach pracy

W komunistycznej Korei Północnej składanie hołdu komukolwiek lub czemukolwiek poza najważniejszym i krnąbrnym przywódcą Kim Jong-unem i jego partią jest zabronione. Kim cieszy się statusem bliskim deifikacji i kultem osobowości.

Nic więc dziwnego, że 26-milionowy naród wschodnioazjatycki zajmuje pierwsze miejsce w raporcie Open Doors, tak jak miało to miejsce przez ostatnie 20 lat.

Odkrycie jako chrześcijanina w kraju 37-letniego Kima może być zaproszeniem na dożywotni pobyt w obozie pracy jako więzień polityczny.

Według Open Doors, prawie 70 000 chrześcijan pracuje obecnie w obozach pracy w Korei Północnej. Populacja chrześcijańska żyjąca pod jednopartyjną dyktaturą jest szacowana na 400 tysięcy.

Z pomocą tajnej policji chrześcijanie są identyfikowani i starannie wybierani, a zdarzają się przypadki wykorzystywania dzieci przeciwko rodzicom i mężowi przeciwko żonie, aby skupić się na praktykującym chrześcijaninie.

islamskie tortury

Porzucenie oficjalnej religii islamu ma tragiczne konsekwencje w Afganistanie, który jest drugim najgorszym krajem azjatyckim pod względem prześladowań chrześcijan na liście.

Twardogłowi identyfikują i gromadzą chrześcijan. Członkowie rodziny angażują się również w tak zwane „zabójstwa honorowe” chrześcijan, aby wyrzec się wierzących, co utrudnia chrześcijanom pozyskanie nowych rekrutów.

W Pakistanie, innym kraju islamskim, chrześcijanie są uważani za obywateli drugiej kategorii i kojarzeni z niskimi, brudnymi i niehonorowymi pracami. Często są ofiarami niewolniczej pracy, formy współczesnego niewolnictwa.

Chrześcijańska młodzież z klasy średniej spotyka się z dyskryminacją w miejscach pracy, w których muzułmańscy odpowiednicy przechylają szalę.

Nadużywanie osławionego prawa o bluźnierstwie zagraża życiu chrześcijan, którzy stanowią zaledwie 1,59% w przytłaczająco muzułmańskim, liczącym 212 milionów ludzi.

Od 2011 do 2015 roku, kiedy to w Pakistanie pojawiły się partie prawicowe, wniesiono ponad 1296 spraw o bluźnierstwo.

Według amerykańskiej Komisji ds. Międzynarodowej Wolności Religijnej w sprawach związanych z bluźnierstwem skazanych jest na karę śmierci lub dożywocie 80 osób.

drakońskie prawa Indii

Po dojściu do władzy pro-hinduskiej Bharatiya Janata Party (BJP) w 2014 r. chrześcijanie, szczególnie ci w hinduskich północnych Indiach, są oskarżani o wątpliwe nawracanie.

Grupy hinduistyczne, wspólnie zwane Sangh Parivar, popierają cel BJP, jakim jest teokratyczny naród hinduski i obawiają się, że wzrost liczby ludności chrześcijańskiej niekorzystnie wpłynie na ich misję.

Kilka stanów uchwaliło drakońskie przepisy antykonwersyjne, czyniąc konwersję bez informowania rządu przestępstwem karalnym.

Jak czytamy w raporcie, każdy rodzaj publicznego przejawu wiary chrześcijańskiej może wywołać gniew prawicowych grup, którym udało się kontrolować zagraniczne finansowanie chrześcijańskich organizacji charytatywnych, aby podważyć ich zasoby finansowe i rutynowe funkcjonowanie.

Bezkarność, z jaką chrześcijanie są prześladowani w tych sześciu krajach azjatyckich, stworzyła regionalny problem, który jest najgorszy na świecie z powodu widocznej niechęci rządów do prowadzenia dochodzeń i ścigania sprawców.

Chociaż jeden na ośmiu chrześcijan spotyka się z przemocą na całym świecie, to dwóch na pięciu w Azji, gdzie chrześcijanie żyją w atmosferze strachu z powodu szerzących się prześladowań religijnych.

źródło: ucanews.com

Ludzie walczą o przetrwanie

2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać, brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu

WIĘCEJ INFORMACJI – SUDAN POŁUDNIOWY

Numer konta

FUNDACJA “FILEO” KRS 0000705635