Setki pakistańskich rodzin chrześcijańskich ucieka przed muzułmanami z Charar, dzielnicy w Lahore!

27.12.2020 Waszyngton, DC (International Christian Concern) – setki pakistańskich rodzin chrześcijańskich z Charar, dzielnicy w Lahore, uciekło ze swoich domów po tym, jak tłum muzułmanów groził podpaleniem ich sąsiedztwo. Lokalne źródła podają, że tłum groził chrześcijanom po tym, jak lokalny pastor opublikował wpis w mediach społecznościowych oparty na wierze.

„Pastor Raja Waris opublikował 22 grudnia na Facebooku post oparty na wierze, w którym muzułmanie uważają, że szkodzi ich uczuciom religijnym” – powiedział MTK Saleem Khokhar, wysiedlony chrześcijanin z Charar. „Pastor przeprosił za to stanowisko, a problem został rozwiązany następnego dnia”.

Do tej pory nie wniesiono żadnych zarzutów bluźnierstwa przeciwko pastorowi Warisowi za obraźliwy post w mediach społecznościowych. Jednak pastor Waris i jego rodzina zaczęli się ukrywać z powodu gróźb skierowanych przeciwko nim przez lokalnych ekstremistów. Mimo że kwestia wpisu w mediach społecznościowych została rozwiązana, tłum setek muzułmanów nadal protestuje przeciwko chrześcijanom z Charar. Według miejscowych tłum zażądał ścięcia pastora Warisa za opublikowanie obraźliwego wpisu.

„Sytuacja stała się niebezpieczna, gdy ktoś dowiedział się, że muzułmanie planują podpalić domy chrześcijan” – powiedział Khokhar. „To zmusiło chrześcijan do ucieczki z sąsiedztwa”.

Policja została wysłana do Charar, aby powstrzymać protesty mafii przed przemocą. Pomimo obecności policji wielu chrześcijan trzymało się z dala od sąsiedztwa i szukało schronienia u przyjaciół i krewnych.

„To ma być czas radości i świętowania” – powiedział Khokhar. „Ale jesteśmy poza domem i błagamy naszych krewnych i przyjaciół, aby nas chronili i karmili. Nikt z nas nie czuje się dobrze z tą sytuacją ”.

W Pakistanie fałszywe oskarżenia o bluźnierstwo są powszechne i często motywowane osobistymi wendetami lub nienawiścią religijną. Oskarżenia są wysoce podburzające i mogą wywołać lincze tłumu, morderstwa w straży obywatelskiej i masowe protesty.

Odkąd Pakistan dodał sekcje 295-B i 295-C do krajowych przepisów dotyczących bluźnierstwa w 1987 r., Liczba oskarżeń o bluźnierstwo gwałtownie wzrosła. W latach 1987-2017 1534 osoby w Pakistanie zostały oskarżone o bluźnierstwo. Z tego 1534 829 zarzutów (54%) skierowano przeciwko mniejszościom religijnym. Ponieważ chrześcijanie stanowią zaledwie 1,6% całej populacji Pakistanu, 238 oskarżeń (15,5%) skierowanych przeciwko chrześcijanom jest wysoce nieproporcjonalnych.

Obecnie w Pakistanie pod zarzutem bluźnierstwa uwięzionych jest 24 chrześcijan. Tych 24 chrześcijan jest oskarżonych w 21 sprawach o bluźnierstwo, reprezentowanych na różnych szczeblach procesu sądowego w Pakistanie.

Dyrektor regionalny ICC, William Stark, powiedział:„My w International Christian Concern jesteśmy zaniepokojeni sytuacją w Charar. Wzywamy władze Pakistanu do ochrony domów chrześcijan Charara. Nikt nie powinien być zmuszany do ucieczki z domu z powodu posta w mediach społecznościowych. Pakistańskie przepisy dotyczące bluźnierstwa nie mogą być niewłaściwie wykorzystywane do usprawiedliwiania przemocy tłumu. Zbyt często te prawa były narzędziem w rękach ekstremistów usiłujących wzniecić przemoc na tle religijnym przeciwko społecznościom mniejszości ”.

W sprawie wywiadów prosimy o kontakt z Olivią Miller, koordynatorem ds. Komunikacji: press@persecution.org .
O ICC
International Christian Concern jest bezpartyjną organizacją charytatywną 501 (c) (3) skupiającą się na prawach człowieka, wolności religijnej i pomocy prześladowanemu Kościołowi chrześcijańskiemu na całym świecie.
Kontakt z mediami
Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji
E-mail: press@persecution.org
Telefon: (301) -859-3842

Pandemia głodu

Głód doprowadza do degradacji organizmu, dzieci potrzebują witamin. Ich brak prowadzi do kalectwa i śmierci.

REUTERS

To najgorszy czas dla Sudańczyków, 75 proc. dzieci jest zagrożonych śmiercią z głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan”