Świątynia satanistyczna rozpoczęła w środę kampanię dotyczącą religijnych praw reprodukcyjnych , ogłaszając aborcję jako święty „rytuał religijny” w celu obejścia państwowych przepisów dotyczących aborcji poprzez ochronę wolności religijnej.

filmie opublikowanym na YouTube w ramach kampanii, Świątynia Szatana, która jest obecnie uznawana przez IRS za organizację religijną, wyjaśnia, w jaki sposób planuje wykorzystać stanowe Ustawy o Przywróceniu Wolności Religijnej na ich korzyść, aby kobiety starające się o aborcję mogły zrezygnować z poradnictwa unikaj oglądania obrazu sonogramu swojego dziecka lub słyszenia bicia jego serca.

Film zaczyna się od stwierdzenia, że  amerykańska ustawa o przywracaniu wolności religijnej  „generalnie zabrania rządowi ingerowania w swobodne praktykowanie religii”, w tym „odprawianie rytuałów religijnych”. Świątynia satanistyczna głosi, że jej rytuały religijne obejmują aborcję, o której mówi, że „zapewnia duchowe pocieszenie i potwierdza cielesną autonomię i poczucie własnej wartości”.

„W stanach, które uchwaliły ustawę o przywracaniu wolności religijnej, aborcje dokonywane w celach religijnych są zwolnione z wymogów prawnych, które nie są konieczne z medycznego punktu widzenia” – twierdzi The Satanic Temple w filmie. Grupa dodała, że ​​„zrobi wszystko, co w jej mocy, aby zapewnić, że państwa chronią prawa religijne naszych członków do uzyskania aborcji w pierwszym trymestrze na żądanie”, co jest zgodne z poglądem, że „ja sam jestem swoim panem”.

Jane Essex, rzeczniczka kampanii na rzecz praw reprodukcyjnych religii Satanic Temple, odpowiedziała na pytania, najpierw odpowiadając na to, w jaki sposób „istniejące przepisy” kolidują z satanistycznym rytuałem aborcji. Essex wymieniło „obowiązkowe poradnictwo, zmuszanie do słuchania bicia serca płodu (i) okresy oczekiwania, zanim w ogóle będzie można dokonać aborcji” jako przykłady przepisów, które, jak twierdzi, „nie służą celom medycznym”.

„Wszystkie te przeszkody naruszają głęboko zakorzenione przekonania, a to zakłóca praktykę naszych rytuałów” – powiedział Essex, argumentując, że rytuał aborcji w świątyni satanistycznej jest porównywalny z rytuałami praktykowanymi przez miliardy wyznawców głównych religii.

„Byłoby niezgodne z konstytucją wymaganie okresu oczekiwania przed przyjęciem Komunii Świętej; wymaganie od muzułmanów porady przed Ramadanem byłoby nielegalne – argumentowała. „Oczekujemy takich samych praw, jak w przypadku każdej innej organizacji religijnej”.

Essex wyjaśnił, że aby obejść stanowe przepisy dotyczące aborcji, Satanistyczna Świątynia przygotowała list, który  kobiety mogą zabrać ze sobą do kliniki aborcyjnej, w którym stwierdza, że ​​żądają rezygnacji z poradnictwa, USG, usłyszenia bicia serca dziecka i odmowy przyjęcia szczątków dziecka. kremować lub pochować. Wykonywanie któregokolwiek z wyżej wymienionych, zgodnie z listem, „ingerowałoby” w ich wierzenia i praktyki religijne.

W liście stwierdza się również, że podczas zabiegu aborcji kobieta ma zignorować wszelkie wątpliwości i zamiast tego recytować głośno na pamięć trzecią i piątą zasadę satanistycznej świątyni  . Po aborcji kobieta ma recytować słowa: „Na moje ciało, moją krew, z mojej woli to się stanie”.

Essex twierdzi, że satanistyczny rytuał i głośne recytowanie dogmatów pomoże kobietom poczuć się wzmocnionymi i „pewnymi siebie” oraz rozwiać wszelkie wyrzuty sumienia.

W ramach kampanii na rzecz praw reprodukcyjnych Satanic Temple organizuje zbiórkę pieniędzy i loterię internetową,  aby zebrać 100 000 dolarów na „mobilizację legalnych operacji w celu ochrony aborcji religijnych przed nieuzasadnioną ingerencją rządu”.

Osoby, które przekażą 200 dolarów, zostaną zgłoszone do wygrania „nagrody głównej”, bezpłatnej aborcji do 2500 dolarów w zamian za późne zakończenie ciąży. Zachęcają również darczyńców do przekazywania darowizn w wysokości 66 USD lub 666 USD.

Essex przyrzekł, że satanistyczna świątynia podejmie kroki prawne przeciwko każdej placówce medycznej lub placówce aborcyjnej, która odrzuca prośby któregokolwiek z członków o wzięcie udziału w tak zwanym rytuale aborcyjnym. Żądania te przewidują, że są zwolnieni z własnych minimalnych wymagań klinik aborcyjnych, które obejmują kilka minut tzw. Poradnictwa, podczas którego pracownik kliniki pyta kobietę, czy jest pewna, że ​​chce przeprowadzić aborcję i czy jest do tego zmuszana.

Świątynia satanistyczna znana jest z podejmowania działań prawnych przeciwko stanowym przepisom dotyczącym aborcji.

W zeszłym roku pozwała stan Missouri w związku z ustawą chroniącą życie, która wymaga od kobiet czytania literatury, w której stwierdza się, że „życie każdego człowieka zaczyna się od poczęcia”. Organizacja nie zwyciężyła, ponieważ zarówno Sąd Najwyższy stanu Missouri, jak i Ósmy Okręgowy Sąd Apelacyjny  odrzuciły pozew.

W 2016 roku twierdzili również, że przepisy teksańskie nakładające na aborcję grzebanie lub kremowanie dzieci zabitych w wyniku aborcji naruszają ich przekonania religijne, ponieważ promują ideę „ osobowości płodu ”.

źródło: .christianpost.com

Sudan: bp Kussala-bez wsparcia materialnego nie przetrwamy. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!

Droga do niepodległości najmłodszego państwa świata była ciężka i krwawa, lecz po jej uzyskaniu życie mieszkańców Sudanu Południowego nie okazało się prostsze. Po dwóch latach wybuchła wojna domowa, która pochłonęła dziesiątki tysięcy ofiar. Zawarty niespełna 2 lata temu rozejm nie przyniósł pokoju, nadal trwają walki na tle politycznym i etnicznym, na skutek których najbardziej cierpi ludność cywilna. Ludzie tracą nadzieję na normalne życie w swoim kraju. Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie kryzysu epidemicznego może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża również mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.
Prognozy wskazują, że kryzys żywnościowy w Sudanie Południowym osiągnie szczyt między majem a lipcem.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

One thought on “Satanic Temple ogłasza aborcję „religijnym rytuałem”; twierdzi, że zapewnia “ duchowy komfort ”