Santosh Kumar, pobity do nieprzytomności za wiarę w Jezusa

Santosh Kumar, pobity za wiarę w Kamaraj Nagar w Tamil Nadu w Indiach. |morningstarnews.org

35-letni chrześcijanin w południowych Indiach ukrywa się od ponad miesiąca, odkąd jego radykalni hinduscy sąsiedzi zagrozili, że go zabiją, jeśli nie opuści domu, bili go żelaznymi prętami, aż stracił przytomność.

Ofiara, Santosh Kumar z obszaru Kamaraj Nagar w dystrykcie Karur w stanie Tamil Nadu, została zaatakowana na drodze w pobliżu swojego domu 1 sierpnia, ale nie mogła wrócić do domu, podałyo w czwartek Morning Star News .

Kumar został zaatakowany wkrótce po tym, jak odwiedził go starszy kościelny, a jeden z jego hinduskich sąsiadów, który był pijany, sprzeciwił się temu. „Zaczął na mnie krzyczeć: „Czy jesteś chrześcijaninem? Dlaczego chrześcijanie cię odwiedzają?”. Cytowano wypowiedź Kumara.

Sąsiad powiedział Kumarowi, że Indie to kraj hinduski. „Zagroził, że mnie zamorduje, jeśli natychmiast nie opuszczę wynajętego domu” – powiedział Kumar.

Wkrótce dwóch innych Hindusów przybyło na motocyklach i zaciągnęło go w krzaki daleko od drogi, kontynuował.

„Dwie osoby były tam gotowe z żelaznymi prętami. Dwóch z nich podtrzymywało mnie, podczas gdy inni pili alkohol i zaczęli mnie bić żelaznymi prętami. Pchali mnie nogami na ziemię i obrzucali kamieniami. Grozili, że jeśli ośmielę się podzielić z kimkolwiek o Jezusie, to mnie zabiją”.

Ofiara wspominała, że ​​był bity przez około pół godziny, zanim stracił przytomność.

Był leczony z powodu poważnych obrażeń głowy, brzucha i pleców. „Mój kręgosłup nadal boli” – powiedział. „Lekarze powiedzieli mi, że kostny prążek na mojej lewej brwi został uszkodzony. Byłem hospitalizowany przez 17 dni”.

Dodał, że po wypisaniu ze szpitala nie mógł zebrać się na odwagę, by wrócić do domu. „Bałem się, że jeśli napastnicy mnie teraz znajdą, nie oszczędzą mnie żywcem”.

źródło: christianpost.com

Biskup Edward Hiiboro Kussala: Błagam, nie zostawiajcie nas samych!

South Sudan Refugees

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać, brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

South Sudan Refugees

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.
Prognozy wskazują, że kryzys żywnościowy w Sudanie Południowym osiągnie szczyt między majem a lipcem.

Więcej informacji – Sudan Południowy

Numer konta
FUNDACJA “FILEO” KRS 0000705635
Tytuł przelewu: „Prześladowany Kościół – Sudan Południowy”