Sąd w Iranie odmawia chrześcijanom opieki nad adoptowaną córką z powodu wiary w Jezusa

Morning Star News ) – Sąd apelacyjny w Iranie w zeszłym tygodniu odmówił chrześcijańskiej parze opieki nad adoptowaną córką po tym, jak postawiono im zarzuty karne za wiarę w Jezusa.

Sam Khosravi i Maryam Falahi, nawróceni z islamu, zaadoptowali trzymiesięczną Lydię z sierocińca w lutym 2019 r. Zanim organizacja opiekuńcza sfinalizowała adopcję, agenci rządowi aresztowali ich w lipcu 2019 r. Podczas nalotu na ich dom w Bushehr w południowo-zachodni Iran.

Według organizacji wspierającej Middle East Concern (MEC) w tym samym nalocie aresztowano również sześciu innych chrześcijan nawróconych w mieście.

W czerwcu, z powodu skazania za „propagandę przeciwko reżimowi” powszechnie wymierzanego chrześcijanom nawróconym w Iranie za praktykowanie swojej wiary, Khosravi otrzymał jeden rok więzienia i dwa lata wygnania. Jego żona, pielęgniarka, została ukarana grzywną w wysokości 8 milionów tomanów (około 400 dolarów) i zakazana pracy w instytucji publicznej, w tym w szpitalu, w którym pracowała przez 20 lat.

Ich kara została spotęgowana w lipcu, kiedy sąd w Bushehr uznał tę parę za niezdolną do wychowania swojej adoptowanej córki, ponieważ została uznana za muzułmankę zgodnie z irańskim prawem. Chociaż małżonkowie byli również prawnie uważani za muzułmanów, ponieważ w Iranie nie ma oficjalnego nawrócenia z islamu, sąd uznał ich za niezdolnych z powodu przejścia na chrześcijaństwo.

Sędzia wskazał jednak w swoim orzeczeniu, że Lydia i jej adopcyjni rodzice łączyli „intensywną więź emocjonalną” oraz że para zapewniła jej miłość i opiekę potrzebną do jej rozwoju. W swoim werdykcie dodał, że prawie 2-latka nie będzie miała szans na znalezienie kolejnej rodziny adopcyjnej ze względu na problemy zdrowotne.

„Należy również zaznaczyć, że biorąc pod uwagę stan zdrowia dziecka i jego chorobę, nie ma możliwości oddania jej innej rodzinie. Jeśli dziecko wróci, możliwe, że na zawsze pozostanie pod ochroną Wydziału Opieki Społecznej ”- czytamy w wyroku, zgodnie z oświadczeniem prasowym MEC.

Sąd apelacyjny utrzymał jednak w mocy orzeczenie 23 września. Badacz z MEC powiedział, że orzeczenie może wydawać się prawidłowe z prawnego punktu widzenia, ale jest niesprawiedliwe z ludzkiego punktu widzenia.

„Chociaż te prawa mogą wydawać się rozsądne z legalistycznego punktu widzenia, kiedy faktycznie weźmie się pod uwagę sytuację w terenie, co to oznacza dla rodziny, co oznaczałoby również dla dziecka, to naprawdę powinno się je ponownie rozważyć. prawa dotyczące statusu osobistego – powiedział. „Myślę, że większość ludzi, nawet w Iranie, patrząc na sytuację, chciałaby bardziej współczującego rozwiązania”.

Pozorne współczucie początkowego sędziego dla pary doprowadziło adwokatów do przekonania, że ​​agenci wywiadu naciskali na niego, aby wydać przeciwko nim orzeczenie. Sąd apelacyjny utrzymał w mocy orzeczenie, mimo że prawnik pary przedstawił dwie fatwy od Wielkich Ajatollahów w Iranie, stwierdzając, że adopcja pary byłaby dozwolona w danych okolicznościach, zgodnie z art.

Troska o religię rodziny adopcyjnej jest częścią systemu prawnego w krajach islamskich, którego celem jest oddzielenie grup religijnych i zapewnienie, że muzułmanie nie odchodzą od islamu. Ten sam system może zapobiegać małżeństwom mieszanym między dwojgiem ludzi różnych wyznań lub powodować problemy ze statusem prawnym dzieci par, których rodzice pochodzą z różnych religii.

Według MEC, para czeka, kiedy ich córka zostanie zmuszona do powrotu do stanu.

Sprawa wywołała wyrzut współczucia dla rodziny, powiedział badacz MEC, a adwokaci proszą o modlitwę, aby rodzina mogła zatrzymać córkę pomimo orzeczenia sądu.

Iran zajmuje dziewiąte miejsce na liście krajów, w których najtrudniej jest być chrześcijaninem, organizacji wspierającej chrześcijan Open Doors w 2020 roku.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.
Prognozy wskazują, że kryzys żywnościowy w Sudanie Południowym osiągnie szczyt między majem a lipcem.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan”