Rozbiórka kościoła w Egipcie podnosi napięcia!

Władze ignorują podstawowe kwestie związane z legalizacją Kościoła
21.05.2020 Waszyngton (Międzynarodowy Chrześcijański Koncern) – Międzynarodowy Chrześcijański Koncern (ICC) dowiedział się, że 20 maja 2020 r. Wzrosły napięcia sekciarskie w egipskiej wiosce Kom Farag (gubernatorstwo Beheira), gdy rada miasta postanowiła zburzyć kościół i meczet znajdujące się obok siebie. Odwołanie w tej sprawie było w toku. Ksiądz kościoła został ranny, a policja aresztowała 14 chrześcijan, w tym cztery kobiety. Zostali zwolnieni następnego dnia.

Adwokat kościelny wspólnie z lokalnymi mediami „Koptowie byli właścicielem tego kościoła sprzed 15 lat. Był to budynek jednopiętrowy. Następnie muzułmanie przybyli i zbudowali meczet przed kościołem. Kiedy kapłan zbudował drugie piętro kościoła, powstały pewne napięcia. Rada miasta postanowiła zburzyć zarówno kościół, jak i meczet. ”

Incydent rozpoczął się wczoraj, gdy pracownicy ochrony przybyli do kościoła i meczetu, aby rozpocząć proces rozbiórki. Kapłan i inni chrześcijanie stawiali opór. Raporty dotyczące charakteru obrażeń księdza są różne. Niektórzy miejscowi twierdzą, że ksiądz zemdlał, podczas gdy inni twierdzą, że personel ochrony go zaatakował. Niezależnie od tego kapłan otrzymał siniaki, a urzędnicy bezpieczeństwa wystrzelili w tłum gaz łzawiący. Zdjęcia rzekomo z tego incydentu pokazują ranne dzieci i kobiety w trudnej sytuacji.

Siły bezpieczeństwa opublikowały w lokalnej prasie oświadczenie , że władze często wyburzają budynki z naruszeniem ustalonych standardów oraz że zarówno meczet, jak i kościół należą do tej kategorii.

„Na pewno w wiosce jest więcej niż jeden meczet” – powiedział pewien chrześcijanin. „Czy to sprawiedliwość, że muzułmanie znajdują więcej niż jeden meczet, podczas gdy chrześcijanie modlą się na ulicach?”

„Gorzkie wydarzenia w Minyi są najlepszym świadectwem precedensu zachowania bezpieczeństwa w takich okolicznościach. Nowością jest to, że dopuszcza się atak na duchownego.

„Gdzie jest mądrość? Dlaczego, kiedy z powodu kryzysu (COVID-19) Egipt przeżywa najtrudniejszy okres? Urzędnik musi zostać pociągnięty do odpowiedzialności za wybór tego czasu – powiedział inny. „Zwłaszcza, że ​​nie czekali na apelację przed sądem administracyjnym”.

Incydent podkreśla niepokojące pozorne przekonanie władz lokalnych, że sposobem na rozwiązanie sporu religijnego między chrześcijanami i muzułmanami jest wyburzenie obu miejsc kultu, a nie dążenie do pojednania. Ścisła kontrola Egiptu nad legalizacją kościoła wpłynęła także na kulturę, w której chrześcijańskie budynki są postrzegane z wrogością przez muzułmańskich sąsiadów. Chociaż Egipt stworzył nową strukturę do legalizacji kościoła w 2016 r., Proces ten jest uciążliwy i może zająć lata. W tej wiosce muzułmanie wielokrotnie sprzeciwiali się legalizacji kościoła.

Claire Evans, regionalna dyrektor ICC na Bliski Wschód, powiedziała: „Łączymy się z egipskimi chrześcijanami, wyrażając zaniepokojenie tym, jak władze poradziły sobie z tą sytuacją. Pod maską COVID-19, kiedy kraj wzywa się do pozostania w domu, władze przeprowadziły się do wyburzenia miejsc kultu, nie zajmując się zasadniczą kwestią: lokalni muzułmanie nie chcą obecności kościoła w wiosce. Zamiast angażować się w tę kwestię, władze zainicjowały reakcję, która naraża chrześcijan na większe ryzyko przyszłej dyskryminacji i przemocy ”.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”:
W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .
O ICC
International Christian Concern jest bezstronną organizacją charytatywną 501 (c) (3) skupiającą się na prawach człowieka, wolności religijnej i pomagającej prześladowanemu Kościołowi chrześcijańskiemu na całym świecie.
Kontakt z mediami
Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji
E-mail: press@persecution.org
Telefon: (301) -859-3842