Raport: Bezgłośne ofiary pakistańskich przepisów o bluźnierstwie

Według amerykańskiej Komisji ds. Międzynarodowej Wolności Religijnej (USCIRF) 2018 Arkusz informacyjny na temat bluźnierstwa, około jedna trzecia narodów świata utrzymuje prawo lub zbiór przepisów, które karają za bluźnierstwo.

W Pakistanie – jednym z trzech krajów, w których bluźnierstwo podlega karze śmierci – prawa te są powszechnie nadużywane w celu uregulowania osobistych wyników i podżegania do nienawiści religijnej. Z powodu powszechnej nietolerancji religijnej i stronniczości członkowie mniejszości religijnych w Pakistanie są nieproporcjonalnie oskarżani i karani zgodnie z krajowymi przepisami dotyczącymi bluźnierstwa.

W 2018 roku Asia Bibi, chrześcijanka, została uniewinniona od zarzutów o bluźnierstwo, które utrzymywały ją w celi śmierci przez prawie dekadę. Wnioski wyciągnięte z jej sprawy, w tym międzynarodowe poparcie dla jej uniewinnienia, pomagają stworzyć szablon do obrony w imieniu innych mniejszości religijnych stojących w obliczu podobnych zarzutów w Pakistanie.

W tym raporcie International Christian Concern (ICC) dokonuje przeglądu pakistańskich przepisów dotyczących bluźnierstwa oraz doświadczeń mniejszości religijnych na podstawie tych przepisów. ICC analizuje sprawę Asia Bibi i wyciąga ważne wnioski, które należy zastosować w podobnych, toczących się sprawach.

Raport ten zawiera następnie profile 19 bieżących przypadków, w których pakistańscy chrześcijanie są oskarżeni lub skazani za bluźnierstwo. Te 19 przypadków wymaga odpowiedniego międzynarodowego poparcia, aby dojść do pomyślnego zakończenia. W tym celu niniejszy raport zawiera praktyczne rekomendacje dla społeczności międzynarodowej, które ICC wyciągnęła ze sprawy Asia Bibi oraz z lat doświadczeń w pracy z chrześcijańskimi ofiarami bluźnierstwa w Pakistanie.

Przeczytaj raport

Żniwo wprawdzie wielkie,ale robotników mało. Proście więc Pana żniwa, żeby wyprawił robotników na żniwo swoje. Ewangelia Łukasza