Przymusowe aborcje, egzekucje i tortury: nowy raport z Korei Północnej

Korea Północna jest znanym przykładem prześladowań chrześcijan.

Wierzący są więzieni, bici, a nawet straceni.

Od 20 lat zajmuje pierwsze miejsce na światowej liście obserwacyjnej.

nowy raport wyjaśnia, jak zła jest sytuacja.

Raport opublikowany przez organizację non-profit Korea Future Initiative opiera się na 117 wywiadach przeprowadzonych w 2019 i 2020 r. Świadkowie donoszą o 273 ofiarach. Respondenci twierdzą również, że były:

• 244 incydenty arbitralnego aresztowania (co oznacza, że ​​nie było prawdopodobieństwa lub dowodów popełnienia przestępstwa lub nie było właściwego procesu sądowego – pozbawienie ludzi wolności i ich praw)
  • 79 przypadków przymusowego powrotu uchodźców do Korei Północnej;
  • 36 przypadków tortur lub ciągłej napaści fizycznej;
  • 32 przypadki przemocy seksualnej;
  • 20 przypadków egzekucji

Odkrycia te odzwierciedlają historie, które Open Doors słyszało od lat. Jest tak wiele historii o północnokoreańskich chrześcijanach, którzy są umieszczani w obozach pracy za wiarę i którzy doświadczają przerażających warunków. Hea Woo, były więzień, którego mąż zginął za wiarę w więzieniu, wspomina:

„W więzieniu były różne części. Niektóre [sektory] zajmowały się rolnictwem, inne budownictwem, inne górnictwem. Mężczyźni i kobiety zostali rozdzieleni; wszyscy więźniowie wyglądali, jakby mieli za chwilę zemdleć – powiedziała Open Doors. „Wszyscy byli beznadziejni i zrozpaczeni. Poza tym głodowali. Każda osoba otrzymała jedną garść zgniłej kukurydzy i nie było nic innego do jedzenia. Mamy coś wodnistego – to nawet nie była zupa. Dostaliśmy te [zgniłe ziarna] jako pożywienie na cały rok. Nic więcej. A ludzie są zobowiązani pracować więcej niż krowy czy zwierzęta. Ponieważ wszyscy są zmuszani do pracy, ludzie umierają z niedożywienia. Ludzie też ginęli w wypadkach podczas pracy ”.

Nawet jeśli chrześcijanom uda się uciec z Korei Północnej i dotrzeć do Chin, sytuacja jest nadal niebezpieczna. Zgodnie z ustaleniami raportu Korea Future Initiative „dochodzenie udokumentowało 110 incydentów, w których osobom postawiono zarzuty karne z powodu ich działalności religijnej w Chinach, które nie były zgodne z należytym procesem lub w których podstawy do wszczęcia postępowania karnego były prawdopodobnie niezgodne z prawem i sprzeczne z podstawowymi prawami człowieka ”. Raport wykazał, że mieszkańcy Korei Północnej w Chinach , a także ci, którzy zostali odesłani do Korei Północnej, gdzie czekało na nich więzienie , spotkały się z przerażającym traktowaniem .

Nienazwana kobieta „Więzień 42”, której historie oparte są na prawdziwych relacjach więźniów z Korei Północnej, opowiada, jak to jest z Koreańczykami, którym udaje się uciec. „Pewnego dnia szłam ulicą w Chinach i obok mnie zatrzymał się czarny samochód” – wspomina. „Myślałam, że mężczyzna chce zapytać o drogę, ale kierowca i inni mężczyźni wyszli z pojazdu i złapali mnie. Opierałam się, ale nie mogłam uciec. Wepchnęli mnie do samochodu, a kiedy drzwi się zamknęły i samochód odjechał, zdałam sobie sprawę, że moje życie się skończyło.

„Po kilku tygodniach w chińskiej celi zostałam przekazana władzom Korei Północnej. Przywieźli mnie do tego więzienia. Musiałam rozebrać się ze wszystkich ubrań, a oni przeszukali każdą część mojego ciała, żeby sprawdzić, czy coś ukryłam, zwłaszcza pieniądze ”.

A jednak raport przypomina również o tym, co Bóg robi, nawet pośród takiego codziennego horroru.

źródło: opendors

DZIECI UMIERAJĄ PO CICHU

Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

PAP/EPA/ERIC FEFERBERG

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Sytuację dodatkowo pogorszyły skutki pandemii koronawirusaMasowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)