Powstrzymać bestialskie ludobójstwo nigeryjskich chrześcijan

W Stanach Zjednoczonych religia jest uznawana za podstawowe prawo człowieka, z którego wszyscy i wszędzie mogą korzystać. Ale to nie jest przekonanie podzielane na całym świecie, aw rzeczywistości są miejsca na tym świecie, w których chrześcijanie ryzykują wszystko, aby podążać za Jezusem Chrystusem. Nigeria jest jednym z takich miejsc.

Coraz głośniejsza grupa na całym świecie – w tym przywódcy rządowi i religijni, grupy wsparcia ofiar, eksperci ds. Polityki i inni – jednoznacznie i wielokrotnie stwierdzała, że ​​bez interwencji Zachodu kraj podąża drogą podobną do Jugosławii, Ruandy, Darfuru i Mjanmy. Nowy raport potwierdza ich twierdzenia.

Międzynarodowy Komitet Nigerii (ICON) opublikował raport z danymi zatytułowany „ Cicha rzeź Nigerii: ludobójstwo w Nigerii i implikacje dla społeczności międzynarodowej ”. Raport zawiera zeznania z pierwszej ręki o okrucieństwach, które miały miejsce w Nigerii w ciągu ostatnich 20 lat, w tym zeznania świadków ofiar, które stały się celem specjalnie dla ich wiary chrześcijańskiej. Ujawnia, że ​​ponad 62 000 Nigeryjczyków zostało zabitych w wyniku ataków terrorystycznych przeprowadzonych przez Boko Haram i Fulani Militants i wyraźnie przedstawia prima facie argumenty za prześladowaniami religijnymi i ludobójstwem, które trwają i są nieustępliwe przez ostatnie dwie dekady.

Poza tym  nasz tracker  pokazuje, że ponad 2300 Nigeryjczyków zostało zabitych już w tym roku (ponad 600 tylko w zeszłym miesiącu). W zeszłym tygodniu Boko Haram brutalnie rozstrzelał pięciu pracowników organizacji humanitarnych i innych schwytanych w czerwcu, którzy byli w drodze, aby pomóc najbardziej bezbronnym Nigerii. Atak miał rzekomo wysłać wiadomość do lokalnych chrześcijan. Ponadto, według ostatnich doniesień , co najmniej 50 chrześcijan zostało zabitych w atakach w południowej Kadunie w ciągu ostatniego półtora miesiąca.

Rząd Nigerii twierdzi, że „panuje nad sytuacją”, ale wyraźnie widać, że prześladowania i ludobójstwo nadal mają miejsce.

W rzeczywistości, zamiast podjąć działania w celu powstrzymania przemocy, rząd kraju stał bezczynnie, podczas gdy terrorystyczne działania Boko Haram i Fulani Militants przelewają krew niewinnych Nigeryjczyków. W rezultacie Nigeria i region jeziora Czad zostały przekształcone w epicentrum terroryzmu i tykającą bombę zegarową. Napięcia geopolityczne i między grupami wzrosły do ​​tego stopnia, że ​​każde zdarzenie losowe może wywołać poważną katastrofę.

Chociaż ten problem może wydawać się odległy, tak nie jest. Kryzys Nigerii nie jest sam. Na przykład ponad 3 miliony ludzi zostało wysiedlonych, a 300 000 Nigeryjczyków uciekło do sąsiednich krajów, takich jak Kamerun, Czad i Niger. Cały region znajduje się w stanie wyjątkowym, ponieważ zmaga się z ekstremalnym brakiem bezpieczeństwa żywnościowego i cierpi z powodu gwałtownych ataków terrorystycznych.

Efekt falowania utrzymuje się w Europie, gdzie ogromna liczba Nigeryjczyków szukała ochrony przed prześladowaniami religijnymi. W 2016 r. Ponad 35 000 uchodźców z Nigerii przybyło do Włoch przez Libię, co przyczyniło się do przytłaczającego kryzysu humanitarnego wywołanego wojną domową w Syrii. W ostatnich latach handel kobietami z Nigerii stał się poważnym problemem przestępczym we Włoszech.

Stany Zjednoczone i inne kraje zachodnie muszą wziąć pod uwagę zagrożenia bezpieczeństwa narodowego wynikające z niestabilności Nigerii. Chociaż ISIS może znajdować się w odwrocie na Bliskim Wschodzie, znalazło nowego i potężnego sojusznika w Boko Haram, które jest okopane w północnej Nigerii. Podobnie jak wcześniej Afganistan, Irak i Syria, niestabilna Nigeria staje się nową wylęgarnią islamistycznych terrorystów.

Co więcej, Nigeria jest ważnym partnerem gospodarczym dla Stanów Zjednoczonych. Stany Zjednoczone są największym inwestorem zagranicznym w Nigerii, a Nigeria importuje ponad 5,5 miliarda dolarów towarów pochodzących z USA rocznie.

Nigeria znajduje się w punkcie krytycznym, którego Stany Zjednoczone nie mogą sobie pozwolić na ignorowanie jako filaru stabilności w regionie i strategicznego partnera z USA w walce z ekstremizmem. Szybkie i precyzyjne decyzje polityczne podejmowane przez USA we współpracy z nigeryjskim społeczeństwem obywatelskim mogą mieć głęboki efekt stabilizujący.

Prezydent Donald Trump i jego administracja podjęli już ważne kroki, aby rozwiązać ten problem, ale nadal pozostaje wiele do zrobienia. W świetle tego raportu w szczególności wzywamy administrację do nadania priorytetu dyskusjom na temat wysłania specjalnego wysłannika do Nigerii i regionu jeziora Czad. Po prostu nie możemy dłużej czekać.

Zbyt długo w Nigerii panowała wielka ciemność, w której ludzie wierzący spotykają się z prześladowaniami i codzienną przemocą. Mamy obowiązek zrobić wszystko, co w naszej mocy, aby położyć kres tej ciemności, powstrzymać przemoc i przywrócić pokój w Nigerii. Prezydencie Trump, proszę, zważ na wezwania niewinnych chrześcijan w Nigerii i podejmij działania, aby powstrzymać niepotrzebne zabijanie już teraz.

źródło: realclearreligion.org

Sudan: bp Kussala-bez wsparcia materialnego nie przetrwamy.

Błagam, nie zostawiajcie nas samych!

– Przedłużanie kryzysu epidemicznego może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

źródło: misyjne.pl