Powracający bojownicy ISIS zagrożeniem dla Europy

Znaczna część bojowników tzw. Państwa Islamskiego wywodzi się z Europy i w nadchodzących latach będą oni dążyć do powrotu z Bliskiego Wschodu na Stary Kontynent. Zagrożenie powodowane przez „europejskich” terrorystów ISIS, jak i strukturę współczesnego dżihadu opisuje w analizie dla Defence24.pl Jakub Górniak.

Powracający bojownicy ISIS jako zagrożenie

Państwo Islamskie jako organizacja bojowa powstało w wyniku rozbicia grupy bojowej jordańczyka Abu Musaba az-Zarkawiego, znanej jako Dżama’at at-Tauhid wa-al-Dżihad lub Al-Ka’ida w Iraku. Grupa od swojego początku charakteryzowała się dużą brutalnością działań, radykalizmem, strategią atakowania przeważnie ludności cywilnej (szyitów) oraz specyficznym składem – przyjmowała w swoje szeregi ekstremistów islamskich spoza Iraku. W następnych latach, po śmierci założyciela grupa przyjęła nazwę Islamskie Państwo w Iraku, a po wybuchu wojny domowej w Syrii Islamskie Państwo w Iraku i Lewancie. Jednocześnie organizacja wypowiedziała oficjalnie posłuszeństwo następcy Usamy ibn Ladena, Ajmanowi az-Zawahiri.

Wykorzystując chaos rewolucji i polityczną próżnię, organizacji udało się opanować znaczne terytorium na obszarze Syrii i Iraku, sięgające od granicy tureckiej do przedmieść Bagdadu. Metody prowadzenia działań pozostały takie same jak na etapie irackim – głównym celem ataków była ludność cywilna, chrześcijanie i szyici. Epatowanie okrucieństwem za pośrednictwem Internetu stało się nie tylko bronią psychologiczną, ale też narzędziem rekrutacji. Podobnie jak wcześniej organizacja przyciągała setki zagranicznych ochotników za pomocą wyrafinowanej machiny propagandowej, Al-Hayat Media Center, publikującej w czterech językach (francuski, niemiecki, angielski i arabski) dostosowanej do odbiorców z zachodniego kręgu kulturowego. W imieniu Państwa Islamskiego filmy publikuje także al-Furāt Media Foundation oraz Maktabah al-Himmah, odpowiedzialne również za wydawanie książek i czasopism. Ajnad Media i Asedaa Foundation (sympatyzująca z ISIS) specjalizuje się w nagrywaniu piosenek (tzw. nasheed). 5 kwietnia 2016 zostało ogłoszone powstanie grupy hakerów, czyli UCC (United Cyber Caliphate).

czytaj dalej: Defence24

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.
Prognozy wskazują, że kryzys żywnościowy w Sudanie Południowym osiągnie szczyt między majem a lipcem.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan”