Ponura rzeczywistość Hongkongu oraz świadectwa braci ufających Jezusowi w ucisku.

Chaos w Hongkongu, który zdominował nagłówki gazet w 2019 r., Został przyćmiony przez koronawirusa w 2020 r., Ale walka o wolność w Hongkongu trwa.

Trwające protesty, ciągłe aresztowania i tajemnicze śmierci w Hongkongu nie zakończyły się od czasu wprowadzenia w czerwcu ubiegłego roku ustawy anty-ekstradycyjnej. W rzeczywistości pojawienie się koronawirusa, który zamknął zarówno firmy, jak i kraje, spowodował jedynie wzrost napięć w Hongkongu.

„Dużo frustracji wywołało obchodzenie się przez rząd Hongkongu z [koronawirusem], zwłaszcza w początkowej fazie. Fakt, że doszło do strajków lekarzy [w proteście przeciwko bezczynności rządu w sprawie zamknięcia granicy z Chinami] jest niepokojący i pokazuje poważny znak zawirowań politycznych ”- powiedział Benedict Rogers, założyciel Hong Kong Watch, ICC.

Chrześcijanie w Hongkongu stanęli przed tysiącami lekarzy 3 lutego, kiedy strajkowali o „całkowite zamknięcie” wszystkich punktów kontrolnych z Chin w celu uratowania Hongkongu przed COVID-19. Wydali nawet oświadczenie o solidarności z tymi lekarzami i pielęgniarkami.

Ucisk

W trakcie walki z pandemią Chiny ogłosiły w lutym, że powierzą Xia Baolong, wcześniej znanemu z usuwania tysięcy krzyży z kościołów w prowincji Zhejiang, odpowiedzialnego za sprawy Hongkongu i Makau.

Pastor w Zhejiang powiedział ICC: „Ta zmiana [z Zhang na Xia] nie jest dobrą sytuacją”.

Dodał: „Możliwe, że Xia uciska kościoły w Hongkongu”.

Rogers jest bardzo zaniepokojony mianowaniem Xia Baolong przez Chiny. Baolong to hardliner, któremu ufał Xi Jinping, który był wyższym urzędnikiem w chińskiej prowincji Zhejiang. Według Rogersa: „Ma zapis ucisku, który nie daje żadnej nadziei na to, że nadejdzie dobre jutro”.

Żyje dalej

Mimo że rząd Specjalnego Regionu Administracyjnego (SAR) w Hongkongu wycofał kontrowersyjny projekt ustawy, który zapoczątkował ten chaos, ruch ten trwa. Pozostałe cztery żądania, w tym odwołanie się do uznania protestów za „zamieszki”, zwolnienia i uniewinnienia aresztowanych protestujących, ustanowienia niezależnej komisji śledczej w sprawie postępowania policji oraz powszechnych wyborów do Rady Ustawodawczej i wyborów szefa rządu, nie spotkały się z aprobatą.

Zamiast tego arbitralne aresztowania i tajemnicza śmierć protestujących nadal charakteryzują ulice Hongkongu.

Ciągła brutalność policji jest nadal poważnym problemem w Hongkongu. Wśród wybuchu koronacji wieńcowej władze dokonały szokującego łańcucha aresztowań po serii wydarzeń upamiętniających tej wiosny. Co istotne, aresztowani w lutym nie byli młodymi protestującymi; jeden z aresztowanych, Jimmy Lai, jest pro-demokratycznym potentatem medialnym w Hongkongu. Dwaj pozostali to byli działacze, nie skupiający się już na ruchu.

Niezwykłe aresztowanie tak głośnych osób uwypukla stopień pogarszania się wolności w Hongkongu. Pomimo milczenia rządu po aresztowaniu ponad 7 000 osób, Rogers uważa, że ​​ruch będzie kontynuowany. „Ludzie wykazali determinację, nawet gdy coraz więcej osób jest aresztowanych i pobitych, strach przed przemocą, aresztowaniem i koronawirusem zmniejszyło liczbę protestujących. Z pewnością działania i formy protestów uległyby zmianie, […] ale ruchy nie ustaną ”- podzielił się.

Ocean z dala

Rogers uważa, że ​​międzynarodowa presja ma zasadnicze znaczenie dla powodzenia ruchu w Hongkongu. Stany Zjednoczone zajęły zdecydowane stanowisko i wzywa rząd Wielkiej Brytanii i inne kraje do podjęcia dalszych działań w celu zabrania głosu.

Grupa Hongkongów w USA odegrała kluczową rolę w nakłonieniu Waszyngtonu do zrobienia więcej. Amerykański chrześcijanin z Hongkongu Daniel Mok, który był zaangażowany w lokalną grupę akcji DC4HK, podzielił się z ICC swoim państwowym ruchem i tym, co chcą osiągnąć:

„Hong Kongers w USA próbują osiągnąć to samo, co Hong Kongers w Hongkongu. Chcemy zachować podstawowe wolności i autonomię Hongkongu. Chociaż jesteśmy daleko od oceanu, wykorzystaliśmy nasze okoliczności, aby wywrzeć rzeczywisty wpływ, a uchwalenie Ustawy o prawach człowieka i demokracji w Hongkongu jest najbardziej widocznym rezultatem. ”

Hongkongi w Ameryce robią wszystko, co mogą, aby pomóc swoim braciom i siostrom za oceanem. Zwiększyli swoje zaangażowanie obywatelskie poprzez lokalne wiece publiczne, listy do przedstawicieli kongresu oraz utworzenie w ubiegłym roku skupionej na polityce organizacji pozarządowej Hongkongu w Demokracji.

Jako chrześcijanin wiara Moka pomogła mu poradzić sobie z tym, co dzieje się w Hongkongu. Podzielił się: „Moja wiara w suwerenność Boga daje mi pewność, żyjąc w niepewności, i pomaga mi zachować spokój, aby pozostać optymistą, podczas gdy istnieje wiele stresu i negatywności, które narosły przez tygodnie i miesiące walki z Goliatem. Moja wiara dała mi cel i przekonanie, żebym nadal walczył o Hongkong. ”

Chociaż nie ma końca w zasięgu ludzkiego wzroku, Pan z pewnością znajdzie drogę do Hongkongu. Musimy tylko czekać na Jego czas.

Aby przeczytać więcej takich historii, zapisz się na bezpłatny miesięcznik ICC.