Trzej Kongijczycy jeżdżą na motocyklu i niosą krzyż na grobie wzdłuż drogi łączącej Manginę z Beni 23 sierpnia 2018 r. W Manginie w prowincji Kiwu Północne. | JOHN WESSELS / AFP przez Getty Images

Według raportu Open Doors, bojownicza grupa islamska z planem ekspansji zabiła co najmniej 100 osób, głównie chrześcijan, na wschodzie Demokratycznej Republiki Konga w ostatnich tygodniach.

Ponad 100 osób zginęło w trzech dużych atakach islamskiej grupy ekstremistycznej zwanej Sojusznymi Siłami Demokratycznymi w kraju z większością chrześcijańską, podał Open Doors .

14 stycznia około 46 osób należących do grupy etnicznej Pigmejów zostało zabitych w prowincji Ituri przez podejrzanych bojowników grupy ekstremistycznej, znanej z atakowania, porywania i zabijania chrześcijan, a także szkolenia i wysyłania dżihadystów do innych krajów w Afryka.

Około pół miliona Pigmejów spotyka się z rozległymi prześladowaniami i dyskryminacją w tym kraju, zauważa Open Doors.

Szacuje się, że 4 stycznia około 22 cywilów zostało zabitych z użyciem broni i maczet w nocnym ataku na wioskę Mwenda w regionie Beni w sąsiedniej prowincji Kiwu Północne.

Bojownicy ze sprzymierzonych sił demokratycznych, których siedziba znajduje się w sąsiedniej Ugandzie, tego samego dnia zabili 25 osób w wiosce Tingwe w tym samym regionie.

Co najmniej 17 okolicznych mieszkańców zostało zamordowanych tydzień wcześniej maczetami we wsi Mwenda.

Większość zabitych w trzech atakach w regionie Beni stanowili chrześcijanie.

Islamskie grupy ekstremistyczne mają „wyraźny program islamskiej ekspansji”, powiedziała Illia Djadi, rzecznik Open Doors ds. Wolności religii lub przekonań w Afryce Subsaharyjskiej. „Jest to przypomnienie tego, co dzieje się w innych częściach środkowego regionu Sahelu – na przykład grup takich jak Boko Haram w północno-wschodniej Nigerii. Ideologia, program ustanowienia „kalifatu” w regionie i sposób ich działania są takie same, a my możemy zobaczyć, jak straszne cierpienie dotykają niewinnych ludzi ”.

Między 20 listopada a 3 grudnia ubiegłego roku mężczyźni z alianckich sił demokratycznych zabili co najmniej 30 chrześcijan , zgwałcili 10 młodych kobiet i dziewcząt oraz uprowadzili kilka innych z kościołów w serii ataków na pięć wiosek w prowincji Kiwu Północne. do  Funduszu Barnaby .

W październiku ubiegłego roku, uważa się, że bojownicy od Sojusz Sił Demokratycznych zginęło co najmniej 18 osób i spalono kościół i kilka domów w ataku na noc w Baeti wieś w prowincji Kiwu Północne, Reuters poinformował w czasie .

Sojusznicze Siły Demokratyczne powstały w 1996 roku, łącząc kilka istniejących grup rebeliantów.

W raporcie z 2020 r. ONZ przyznała, że ​​„powszechne, systematyczne i niezwykle brutalne” naruszenia praw człowieka przez islamską grupę bojowników „mogą stanowić, ze względu na swój charakter i zakres, zbrodnie przeciwko ludzkości i zbrodnie wojenne”.

Chociaż grupa bojowników formalnie nie związała się z grupą terrorystyczną Państwa Islamskiego, Państwo Islamskie przyznało się do odpowiedzialności za niektóre ze swoich ataków, nazywając Kongo „prowincją Afryki Środkowej” „kalifatu”.

DRC zajmuje 40. miejsce na liście obserwacyjnej Open Doors World w 2021 r., W porównaniu z 57. miejsce w poprzednim roku.

źródło: christianpost

To najgorszy czas dla Sudańczyków-75 proc. dzieci jest zagrożonych śmiercią z głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Polska Akcja Humanitarna:

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu.

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Sytuację dodatkowo pogorszyły skutki pandemii koronawirusaMasowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)