Pomoc prześladowanym - Fundacja ”FILEO”
2022-10-01

Pomoc prześladowanym

Bliski Wschód

Chrześcijanie i inne mniejszości religijne na Bliskim Wschodzie stoją w obliczu zagrożenia egzystencjalnego. Mogą wkrótce zniknąć.

Co się dzieje? Przymusowe przemieszczenie; porwanie dla okupu; niewolnictwo seksualne; egzekucje; ataki na miejsca kultu; nacisk na przejście na islam.

WHO? Głównie brutalne islamistyczne grupy ekstremistyczne, czasami wspierane przez zachodnie rządy i ich islamistycznych sojuszników, takich jak Arabia Saudyjska, Turcja i Katar.

Irak – Od czasu obalenia Saddama Husajna w 2003 r. chrześcijanie i inne mniejszości religijne są coraz częściej celem islamistycznych ekstremistów. Przemoc stała się ludobójcza. Setki tysięcy zostało zmuszonych do ucieczki, gdzie indziej w Iraku lub za granicą. Wielu nadal żyje w niepewnych warunkach. Dla tych, którzy mogą wrócić do domu, wszystko trzeba odbudować.

Syria – Wojna zmusiła ponad 5 milionów Syryjczyków do szukania schronienia w regionie i poza nim. Ponad 6 milionów zostało przesiedlonych w kraju, a niezliczona liczba cywilów została ranna i zabita w wyniku działań wojennych. Znaczna część infrastruktury kraju została uszkodzona, na co dodatkowo nakładają się sankcje gospodarcze. Dominacja syryjskiej opozycji przez islamistycznych ekstremistów zmarginalizowała wielu Syryjczyków i naraża chrześcijan i inne mniejszości religijne.

Egipt – Społeczność chrześcijańska jest często celem ataków terrorystycznych i nadal podlega dyskryminującym normom szariatu.

Nigeria

Kryzys

Nigeria jest jednym z najbardziej śmiercionośnych krajów na świecie dla niemuzułmanów. Szczególnie narażeni są chrześcijanie w północnej części kraju.

• Co się dzieje? Zniszczenia wiosek chrześcijańskich; przymusowe konwersje; przemieszczenie; porwania i porwania; praca przymusowa; egzekucje doraźne; ataki na kościoły i miejsca publiczne; odmowa podstawowych usług; marginalizacja polityczna.
  • W jaki sposób? Chrześcijanie są atakowani przez islamską grupę bojowników Boko Haram w północno-wschodniej Nigerii, a także przez bandy dobrze uzbrojonych muzułmańskich pasterzy Fulani w regionie Środkowego Pasa. Chrześcijanie są również dyskryminowani, zwłaszcza w 12 północnych stanach rządzonych prawem szariatu.
  • Dlaczego? Ekstremiści islamscy starają się zapewnić wyższość nad niemuzułmanami i narzucić dyskryminujące normy szariatu całemu społeczeństwu, często stosując przemoc. To sprowadza niemuzułmanów do obywateli drugiej kategorii lub gorzej.

Ostrzeżenie o ludobójstwie

Christian Solidarity International (CSI), organizacja pozarządowa prowadząca kampanię na rzecz wolności religijnej, wydała ostrzeżenie o ludobójstwie dla Nigerii 30 stycznia 2020 r. i wezwała stałego członka Rady Bezpieczeństwa ONZ do podjęcia odpowiednich działań w celu zapobieżenia ludobójstwu w największym kraju Afryki.

CSI wydała ostrzeżenie o ludobójstwie w odpowiedzi na rosnącą falę przemocy skierowanej przeciwko nigeryjskim chrześcijanom i innym sklasyfikowanym jako „niewierni” przez islamskich bojowników w północnych i środkowych regionach kraju.

Według najbardziej konserwatywnych szacunków z nigeryjskich źródeł chrześcijańskich 1000 chrześcijan w Nigerii zostało zabitych przez islamistyczne milicje w ciągu ostatniego roku, z czego 6000 zamordowano od 2015 roku. Tylko w ciągu ostatnich pięciu tygodni:

• Prowincja Zachodnioafrykańska Państwa Islamskiego (ISWAP) opublikowała wideo przedstawiające morderstwo Ropvil Daciyi Dalep, chrześcijańskiej studentki Uniwersytetu Maiduguri (23 stycznia).
  • Wielebny Dennis Bagauri został zastrzelony w swoim domu w stanie Adamawa (20 stycznia).
  • Bojownicy Fulani zaatakowali 11 chrześcijańskich wiosek w południowym stanie Kaduna i Plateau, zabijając 50 i uprowadzając 58 (6-13 stycznia).
  • Terroryści z Boko Haram ścięli głowę Marcie Bulus i jej dwóm druhenom, gdy szli na jej ślub w stanie Borno (26 grudnia).
  • ISWAP opublikował wideo pokazujące ścinanie głów 11 chrześcijan, co według Państwa Islamskiego było zemstą za zabicie ich „kalifa”, Abu Bakr al-Baghdadi (26 grudnia).

„Chrześcijanie stali się zagrożeni we własnym kraju”, ostrzegł 23 stycznia prezes CAN, dr Samson Ayokunle. „Nigeria”, kontynuował, „jest pod oblężeniem zaaranżowanym przez morderczych krwiożerczych i kryminalistycznych terrorystów z Boko Haram, terrorystów Fulani, bandytów i porywaczy”. Ayokunle wezwała rząd do wyjaśnienia swojej bezczynności w obliczu narastającego konfliktu i kultury bezkarności w Nigerii.

Numer konta

FILEO-FUNDACJA NIOSĄCA POMOC OFIAROM PRZEMOCY
Tytuł przelewu: „Prześladowany Kościół”

Rachunek do wpłat w walucie zagranicznej