Polują na nie całe bandy z maczetami i siekierami, ucinają im kończyny i robią z nich amulety!

Ucinają im kończyny i robią z nich amulety!

“Uważa się, że części ciała albinosów przynoszą bogactwo lub szczęście – i za to ludzie są gotowi zapłacić nawet 4000 dolarów za kończynę, lub nawet 75 000 dolarów – za „pełny zestaw” , czyli całe ciało. Z części ich ciał robi się talizmany i amulety.
Albinosi są zatem regularnie atakowani przez ludzi, którzy odcinają ich kończyny, a potem pozostawiają ich poważnie okaleczonych, albo martwych.”

Nikt nie chce, nie może lub nie umie pomóc dzieciom prześladowanym gorzej od zwierząt. Te dzieci napadane są, gdy idą do szkół lub z nich wracają.

Polują na nie całe bandy z maczetami i siekierami.

Każdy chce „uszczknąć kawałek albinosa dla siebie”. W efekcie dochodzi do sytuacji, które nie mieszczą nam się w głowach.

Dzieci idą do szkół i wracają… bez rąk, nóg, albo wcale nie wracają, wykrwawiając się po drodze.
Te przerażające obrazy to nie chore wizje ze snu, ale rzeczywistość mieszkańców Tanzanii i nie tylko.

Ludzie tam mieszkający są święcie przekonani, że części ciała albinosów przynoszą bogactwo i szczęście. To amulety, które na czarnym rynku kosztują krocie (od 3 do 4 tys. dolarów za kończynę, 75 tys. dolarów za człowieka).

To chory biznes, który dla rozrywki i wzbogaceni wymyślili wpływowi ludzie. Co najgorsze zwrócili tym przeciw sobie rodziny…
Rodziny handlują swoimi bliskimi w poszukiwaniu pieniędzy i wpływów. Wydają ich na śmierć, byle tylko się wzbogacić.

Pokusa zarobienia kilkuset dolarów (większość pieniędzy trafia do pośredników) – trzykrotności minimalnej płacy zarobionej w kraju – naraża albinosów na niebezpieczeństwo na każdym kroku.

Bliscy albinosów zmawiają się w „szajki myśliwych”. Nigdy nie wiadomo, z której strony padnie cios.

Według raportu ONZ 38-letnia kobieta z albinizmem została zaatakowana maczetami przez męża i czterech innych mężczyzn podczas snu w lutym 2013 r.

Jej ośmioletnia córka patrzyła, jak ojciec wychodzi z sypialni, niosąc rękę matki. Można tylko przypuszczać, że 4-letnią Pendo Emmanuelle Nundi spotkał taki sam, lub gorszy los.

Mała dziewczynka była jeszcze słabsza. Póki, co nieznane są okoliczności jej zaginięcia. W związku z nim zatrzymano ojca małej i jej wujka.

Nawet 1400 dolarów nagrody od policji nie rozwiązało ust ludziom, którzy mogliby wiedzieć, co się stało z małą Pendo. Mwigulu Matonange miał zaledwie 10 lat, gdy został zaatakowany przez dwóch mężczyzn w drodze do domu ze szkoły. Mężczyźni odrąbali mu lewe ramię, po czym zniknęli w dżungli ze swoim trofeum.

Zostałem schwytany jak koza, która ma zostać zabita – mówił po tym ataku chłopiec.

Takie przypadki są na porządku dziennym. Bezpieczne nie są nawet groby, ciągle bezczeszczone w poszukiwaniu ocalałych części ciała.

Od kiedy prowadzone są statystyki, doliczono się 74 morderstw. 59 osób przeżyło ataki.  Zbezczeszczono też 16 grobów.

Większość ataków odbywa się jednak pod osłoną nocy, tak naprawdę nie można więc doliczyć się większości z nich.
źródło: czytaj dalej  lub: czytaj dalej

Sudan: kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta, potrzebna pomoc, inaczej dzieciom grozi śmierć

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża również mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.
Prognozy wskazują, że kryzys żywnościowy w Sudanie Południowym osiągnie szczyt między majem a lipcem.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)