Policja aresztowała ośmiu chrześcijan fałszywie oskarżonych o naruszenie COVID-19 Lockdown w Indiach

05/20/2020 Indie – Według Morning Star News, ośmiu chrześcijan zostało aresztowanych pod koniec kwietnia po fałszywym oskarżeniu o odprawianie nabożeństwa z naruszeniem indyjskich ograniczeń COVID-19. Jednak ci chrześcijanie w rzeczywistości byli zgromadzeni w kościele, aby przygotować pakiety pomocy dla biednych ludzi dotkniętych pandemią COVID-19.

25 kwietnia pastor Ramesh Kumar, lat 32, i siedmiu innych chrześcijan zebrało się w swoim kościele w wiosce Kakrahia, położonej w indyjskim stanie Uttar Pradesh, aby przygotować pakiety pomocy dla koczowniczych osób dotkniętych pandemią COVID-19. Morning Star News donosi, że policja została wezwana do kościoła, aby aresztować chrześcijan po tym, jak zostali fałszywie oskarżeni o zorganizowanie zgromadzenia religijnego.

Według pastora Kumara policja nie pozwoliła im porozmawiać z szefem wioski Kakrahia, który został poinformowany o małym zgromadzeniu i jego celu przygotowania pomocy. Według Morning Star News chrześcijanie odpowiadali na wezwanie do działania ze strony premiera Indii, który poprosił ludzi, aby pomogli poczuć się biednymi podczas blokady COVID-19.

„ Zanim nas zatrzymali, policjanci użyli wulgarnego języka i pobili mnie, Rajendrę i Rakesha maczugami ” – powiedział Pastor Kumar dla Morning Star News. „ Rakesh doznał kontuzji dłoni i obrzęk spowodowany biciem. ”

Chrześcijanie zostali następnie zabrani na komisariat policji w Sarai Akil, gdzie zostali przesłuchani. Według Morning Star News policja spytała chrześcijan o fundusze zagraniczne, które, jak twierdzili, były wykorzystywane do przymusowego nawrócenia Hindusów na chrześcijaństwo. Policja groziła chrześcijanom dalszym biciem, jeśli nie będą współpracować.

Policja nadal przesłuchiwała ośmiu chrześcijan, dopóki nie przybył szef wioski Kakrahia o imieniu Kallu i potwierdził, że chrześcijanie przygotowują pakiety pomocy.

„ Powiedziałem szefowi stacji, że Ramesh i pozostali nie utrzymywali kontaktów towarzyskich, ale byli tam po to, aby spakować pakiety pomocy, aby rozdać je społeczności nomadów ” – powiedział Kallu dla Morning Star News. Policja ostatecznie uwolniła ośmiu chrześcijan po tym, jak Kallu podpisał oświadczenie potwierdzające niewinność chrześcijan.

Według Morning Star News fałszywe informacje o aresztowaniu zostały opublikowane przez lokalną gazetę. Raport fałszywie twierdził, że chrześcijanie nadal gromadzą się, aby oddawać cześć, z naruszeniem ograniczeń blokujących. Raport dalej twierdził, że policja zatrzymała tylko ośmiu mężczyzn, gdy przeszukali kościół, a setki innych uciekło.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .