Pierwszy chrześcijanin aresztowany na mocy nowego prawa w Indiach

Rashtriya Dalit Prerna Sthal i pomnik Green Garden w Noida, Uttar Pradesh, Indie. (Amit.pratap1988, Creative Commons)

Koreański chrześcijanin i trzech obywateli Indii siedzi w więzieniu w stanie Uttar Pradesh, oskarżeni o nieuczciwe próby konwersji podczas dystrybucji żywności i innej pomocy potrzebującym z powodu blokady COVID-19, podają źródła.

Zgodnie z nowym prawem „antykonwersyjnym”, które weszło w życie w stanie Uttar Pradesh w Indiach 28 listopada, policja aresztowała 50-letniego Mi Kyung Lee z Seulu w Korei Południowej i trzech innych 19 grudnia w Greater Noida. , Dystrykt Gautam Buddh Nagar, powiedział organizator pomocy Raj Kumar Masih.

Masih zorganizował pomoc tysiącom ludzi, odkąd 23 marca uzyskał pozwolenie od dodatkowego sędziego okręgowego, zakładając centra dystrybucji w różnych miejscach i na terenie swojego kościoła. Wśród beneficjentów byli Anita Sharma i Muksi Gupta.

Ponieważ Gupta wiedział, kto potrzebuje pomocy w jej sąsiedztwie, Masih wysłał dwóch obywateli Indii i ich kierowcę do swojego domu, aby przygotować listę osób, które otrzymają pomoc, z Lee, która towarzyszyła im, gdy potrzebowała podwiezienia do innego miejsca, powiedział Masih. Sąsiad z sąsiedztwa Gupty, Sharma, zobaczył cztery osoby opuszczające dom Gupty i zgłosił policji, że wcześniej zaoferowali jej i Gupcie pieniądze na konwersję na chrześcijaństwo, powiedział Masih.

Mówiąc, że nie wszystkie z czterech aresztowanych osób są nawet chrześcijanami, Masih zaprzeczył, jakoby oferowali komukolwiek pieniądze na konwersję.

„Mamy dowody naszej dystrybucji oraz nazwiska i numery telefonów naszych beneficjentów, którzy mogą świadczyć o tym, że nie prosiliśmy żadnego z nich o zmianę wiary lub religii” – powiedział Masih w wywiadzie dla Morning Star News.

„Wszystkim beneficjentom rozdano racje żywnościowe, ale żadnemu z nich nie obiecano żadnych pieniędzy”.

W swojej skardze na policji Sharma twierdziła, że ​​cała czwórka podeszła do niej i Gupty podczas zamknięcia i zaprosiła ich do kościoła w Malakpur, aby otrzymać darmowe racje żywnościowe oferowane w związku z pandemią. Następnie, jak twierdzi Sharma, cztery osoby zaczęły odwiedzać ich domy w soboty i niedziele, obiecując im pieniądze, jeśli się nawrócą.

Sharma oskarżyła te cztery osoby o zaoferowanie jej i Gupcie większej ilości racji żywnościowych, jeśli usuną zdjęcia hinduskich idoli z ich domów i obiecali im po 1 milionie rupii (13 673 USD), jeśli nawrócą się na chrześcijaństwo. Otrzymała 7000 rupii (95 USD) i miesięczną rację żywnościową, a Gupta otrzymała 3000 rupii (41 USD) i dwumiesięczną rację, zgodnie z jej skargą.

źródło: morningstarnews

Czas zrobić coś, żeby umierające z głodu dzieci nie były dla nas zjawiskiem zupełnie normalnym.

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity. Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)