Ujawniono więcej fotograficznych dowodów na to, że horrory z więzień Assada to nie tylko propaganda ruchu oporu, to naprawdę się działo. Są zdjęcia ofiar w okropnych warunkach, a niektóre z nich są tak okrutnie torturowane, że można powiedzieć, że były torturowane na śmierć.

Więzieniem, w którym odnotowano najwięcej zgonów, jest więzienie Saydnaya. Pojawiły się doniesienia o tajnych powieszeniach w niewyobrażalnych liczbach, a być może 60 000 więcej zostało zabitych za chęć wolności.

Tortury popełnione w tym więzieniu to czarna plama na mapie praw człowieka. Ten anonimowy betonowy twór znajduje się 25 km na północ od Damaszku, w środku 100-hektarowego pustynnego kompleksu. To więzienie zostało zamknięte dla dziennikarzy, więc do niedawna nic nie było wiadomo o tym, co dzieje się w środku. Historie naocznych świadków ujawniły wszystkie okrucieństwa popełnione w tym więzieniu. Z raportów Amnesty wynika, że ​​w ciągu ostatnich lat stracono tu co najmniej 13 000 więźniów .

Powodem, dla którego dowiadujemy się teraz o zbrodniach popełnionych w tym więzieniu, jest to, że byli więźniowie dzielą się swoimi przerażającymi historiami ze światem, otrzymujemy raporty z pierwszej ręki o torturach popełnionych w tym więzieniu.

Liczba zgonów w syryjskich więzieniach jest niepewna, ale wiemy, że w ciągu ostatnich 5 lat wykonano egzekucje lub torturowano ponad 60 000 więźniów. Brytyjskie obserwatorium sporządziło listę 14 465 nazwisk – w tym 110 dzieci – które zginęły w więzieniach reżimu od 2011 r. Około 500 000 osób zostało aresztowanych, niektórzy zginęli, stracono ich lub zwolniono, ale miejsca pobytu tysięcy zatrzymani pozostają nieznani.

W dniu 9 th lutego 2016 roku, Rada Praw Człowieka ONZ powiedział światu, że ujawnił dowody makabryczne i szalonej przemocy popełnione przeciwko syryjskich przetrzymywanych w więzieniach Assada w ciągu ostatnich 4 lat wojny domowej. Popełniane tortury to bicie, porażenie prądem, głód i gwałt. Wagę popełnionych zbrodni można porównać do okrucieństw popełnionych na ludności Iranu po tym, jak mułłowie ukradli władzę w Iranie.

Najnowszym uzupełnieniem listy zaginionych są tysiące cywilów zatrzymanych po zajęciu wschodniego Aleppo, a miejsce pobytu wielu zatrzymanych mężczyzn i chłopców jest nadal nieznane. Lista osób zaginionych szybko rośnie, ponieważ Assad wciąż odmawia Syryjczykom ich wolności.

NCRI został słusznie porównał zbrodnie Assada ze zbrodniami irańskich mułłów, masakrze 1988 r. Assad robi to samo z niewinnymi syryjskimi cywilami. NCRI potępia Assada za tę przerażającą zbrodnię przeciwko ludzkości. Prawdą jest, że irański IRGC jest częścią tych okrucieństw i musi zostać wydalony z regionu ME. NCRI stwierdza, że ​​pokój i spokój w regionie są możliwe jedynie w przypadku eksmisji reżimu irańskiego z Syrii, Iraku, Jemenu i innych krajów regionu oraz usunięcia reżimów i bojówek powiązanych z reżimem irańskim.

źródło: syriairanfreedom

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”