Pastor porwany przez islamskich ekstremistów błaga o pomoc

Nigeryjscy ekstremiści opublikowali wideo, na którym pastor błagał o pomoc po tym, jak członkowie Państwa Islamskiego w Prowincji Afryki Zachodniej (ISWAP) porwali go i dwie chrześcijanki 19 października.

Według International Christian Concern , ks. Polycarp Zongo z Church of Christ in Nations (COCIN) wzywa gubernatora Simona Lalonga, senatora stanowego ID Gyang, Christian Association of Nigeria (CAN) i COCIN do pomocy w jego uwolnieniu.

„W poniedziałek 19 października 2020 r. Jechałem do Gombe na konferencję kościelną, kiedy napotkaliśmy uzbrojonych ludzi kalifatu, którzy pojmali mnie po drodze, a teraz jestem z nimi” – powiedział pastor . – Oni także schwytali dwie chrześcijanki, które też są tutaj ze mną. Apeluję, żebyście wszyscy zrobili wszystko, co w ich mocy, aby zapewnić nam uwolnienie z niewoli.

Wielebny Zongo dodaje, że są z nim obie kobiety.

Akty przemocy wobec chrześcijan w Afryce Zachodniej wzrosły w tym roku i nie wykazują żadnych oznak ustania.

CBN News wcześniej informowało, że co najmniej 33 osoby zginęły w sierpniowych atakach islamskich ekstremistów na pięć wspólnot chrześcijańskich w południowym stanie Kaduna w Nigerii.

W tym samym miesiącu muzułmańscy bojownicy Fulani w hrabstwie Kachia zabili czterech chrześcijan i porwali ich kierowcę, gdy ich pojazd przejeżdżał z wioski Katul w Nigerii.

W październiku amerykański misjonarz został porwany w środku nocy przez sześciu uzbrojonych w karabiny szturmowe w południowym Nigrze, niedaleko granicy z Nigerią.

Prezydent Nigerii Muhammadu Buhari, muzułmanin, obwinił za trudną do opanowania przemoc „złą kombinację bandytyzmu motywowanego politycznie, zabójstw zemsty i wzajemnej przemocy ze strony gangów przestępczych działających na tle etnicznym i religijnym”.

Nigeria zajmuje 12. miejsce na Światowej liście obserwacyjnej Open Doors 2020 krajów, w których chrześcijanie są najbardziej prześladowani, ale na drugim miejscu pod względem liczby chrześcijan zabitych za wiarę.

źródło: cbn

Pomagamy w rozpowszechnianiu Ewangelii na wiejskich terenach Indii!

Cel: 1000 rowerów 100 000 Biblii i 6 000
nowych kościołów w Indiach w nadchodzącym 2021 roku

Biblia jest żywym przesłaniem, duchowym nawozem, który przynosi życie wszędzie tam, gdzie jest rozpowszechniana.

Ewangelia jest naszą jedyną nadzieją. Dlatego rozpowszechniajmy Ewangelię na pierwszej linii frontu poprzez drukowane Biblie, audycje radiowe Ewangelii i materiały zorientowane na uczniostwo na obszarach wrogich chrześcijaństwu.

W Indiach wybuchają prześladowania

Nasi przyjaciele z Open Doors uznali teraz Indie za jednego z największych prześladowców chrześcijan na świecie! W rzeczywistości obecny rząd nadzorował podwojenie prześladowań chrześcijan w Indiach w ciągu ostatnich trzech lat.

Fundamentaliści Indii próbują zmiażdżyć chrześcijaństwo w Indiach. Większość ludzi nie ma pojęcia, że ​​radykalni Hindusi uważają, że tylko hinduizm powinien istnieć w Indiach, są gotowi atakować i bić chrześcijan w pogoni za tym ideałem.

Każdego tygodnia obserwujemy wzrost tej wybuchającej nienawiści. Niedawno – Jeff King Prezes, International Christian Concern spotkał się z pastorem Raju (imię zmienione ze względu na bezpieczeństwo) , założycielem kościołów w północnych Indiach. Opowiedział on, jak radykalni Hindusi zaatakowali go po tym, jak prowadził spotkanie modlitewne na wsi.

Zepchnęli go z roweru,  a następnie zniszczyli go żelaznymi prętami. Po zniszczeniu jego roweru rzucili się na niego i mocno go pobili, pozostawiając zakrwawionego i połamanego w rowie.

Ukryta rzeczywistość

Na tego typu nienawiść i zło łatwo jest odpowiedzieć nienawiścią, ale nie tego nauczył nas Jezus.

Jezus pokazał nam, że nasza prawdziwa walka toczy się z szatanem. Szatan pobudza ludzi do atakowania i zabijania bliźnich ze strachu i niepokoju.

Przez tysiące lat miliony ludzi były więzione w fałszywej wierze. W ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci Ewangelia poczyniła ogromne postępy w Indiach, rzucając wyzwanie szatanowi i istniejącemu tam “porządkowi” społecznemu.

Miłość jest odpowiedzią

Jezus nauczył nas odpowiadać z miłością, a także, że bramy piekielne nie mogą przeciwstawić się Jego duchowi działającemu przez Jego Prawdziwy Kościół. Szatan wie, że na Jezusie można się oprzeć będąc duchowo spragnionym.

Wielkie masy Indii od tysięcy lat są w duchowym więzieniu, ale Jezus przybył, aby je uratować. Porusza się w Indiach i otworzył drzwi więzienia, uwalniając ludzi z szatańskiego więzienia dyskryminacji i deprywacji.

Jak narodzić 6000 nowych kościołów

Od lat MTK wspiera i wysyła ewangelistów do prześladowanych rejonów świata, gdzie mogą być bici, a nawet zabijani. Tutaj pracujmy i my.

W Indiach pastorzy i ewangeliści, wiedzą, że mogą spotkać się z przemocą. Są niesamowicie odważni i oddani swojej pracy. Możemy wspierać tych ludzi.

Ci założyciele kościołów są niesamowicie odważni. Nie brakuje im odwagi, brakuje im kół! Ci ludzie usługują pieszo, chodząc od wioski do wioski, gdzie uczą się i ewangelizują. W rezultacie ich skuteczność jest ograniczona po prostu z powodu braku transportu.

Jeśli damy tym Bożym mężom rower i Biblie do rozdania, ich skuteczność podwoi się, a nawet potroi!

Kiedy wyposażamy założyciela kościoła w rower, ich służba dla Ewangelii Jezusa Chrystusa będzie wyglądała tak:

• Będą jeździć około 13 mil dziennie
  • W ciągu tygodnia odwiedzą do czterech wiosek
  • Podczas każdej wizyty w wiosce będą dzielić się Ewangelią z około 25 osobami
  • W nadchodzących latach każdego tygodnia 100 osób będzie słuchać Ewangelii
  • Średnio każdy ewangelista założy sześć małych kościołów w nadchodzącym roku
  • Te kościoły zrodzą inne nowe kościoły w nadchodzących latach

International Christian Concern współpracuje z uznanymi założycielami kościołów i pastorami. Są już sprawdzone, ale ogranicza je po prostu brak zasobów.

Chcemy zwiększyć ich skuteczność, wyposażając 1000 z nich w rower i po 100 Biblii.

Czy dołączysz do nas w wyposażaniu tych wspaniałych ewangelistów do rozpowszechniania Ewangelii w Indiach?

Wybierz wsparcie którym możesz pomóc:

25 $: Dostarczając 25 Nowych Testamentów.

100 $:  Zapewnij nowy rower dla założyciela kościoła.

200 $: wyposaż założyciela kościoła w nowy rower i 100 Nowych Testamentów, aby mógł dotrzeć do wielu i założyć 6 nowych kościołów w nadchodzącym roku!

1000 $: Wyposaż zespół 5 założycieli kościołów w rowery i 500 Nowych Testamentów.

Darowizna Biblia dla Indii

FUNDACJA FILEO – KRS 0000705635
„Biblie dla Indii”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)