Pakistański chrześcijanin skazany na śmierć za rzekome bluźnierstwo

Prawnik twierdzi, że „brak dowodów” przedstawiono w decyzji sądu.

Asif Pervaiz, 37-letni pakistański chrześcijanin, został skazany na śmierć za rzekome wysyłanie bluźnierczych wiadomości tekstowych w 2013 roku. Adwokat Pervaiza-wyrok śmierci został ogłoszony przez sąd, mimo że „ nie ma żadnych dowodów ”.

Wcześniej, Saif-ul-Malook, prawnik reprezentujący Pervaiz w sądzie, napisał na Twitterze, że jego klient został skazany na śmierć na mocy pakistańskiego prawa o bluźnierstwie. „ Asif Pervaiz skazany na śmierć przez sąd pierwszej instancji w Lahore za bluźnierstwo, chociaż nie było takich dowodów ” – czytamy na Twitterze Malooka.

Decyzja sądu zapadła prawie siedem lat po tym, jak w październiku 2013 roku muzułmański współpracownik postawił Pervaizowi wstępny oskarżenie o bluźnierstwo.

2 października 2013 r. Muzułmanin Saeed Ahmeed Khokar oskarżył Pervaiza o wysyłanie mu bluźnierczych wiadomości tekstowych z telefonu komórkowego. Oskarżenia o bluźnierstwo na podstawie sekcji 295-A, 295-B i 295-C pakistańskiego kodeksu karnego zostały zarejestrowane przeciwko Pervaizowi na komisariacie policji w Green Town w Lahore.

Kiedy Pervaiz zdał sobie sprawę z zarzutów, zaczął się ukrywać. 9 października, po tygodniu poszukiwań Pervaiza, policja aresztowała kilku krewnych Pervaiza, w tym dwóch szwagrów i jego matkę Naseem Akhtar. Według Akhtara policja powiedziała jej, że zabiją Pervaiza, gdy go znajdą, chyba że pomogłaby im zlokalizować syna.

„Asif Pervaiz skazany na śmierć przez sąd pierwszej instancji w Lahore za bluźnierstwo, chociaż nie było takich dowodów”, napisał na Twitterze Saif-ul-Malook, adwokat Pervaiz.

Według rodziny Pervaiza, Pervaiz i Khokar byli współpracownikami w fabryce odzieży o nazwie Shami Textile, położonej w dzielnicy Youhanabad w Lahore. W pracy Khokar często naciskał na Pervaiza, aby przeszedł na islam, czego Pervaiz odmawiał. Przed 2 października Pervaiz  zgubił kartę SIM swojego telefonu komórkowego i nie poprosił firmy o jej dezaktywację. Według rodziny Pervaiza, Khokar wykorzystał zagubioną kartę SIM do wysłania bluźnierczych wiadomości tekstowych, których użył do zarejestrowania fałszywego oskarżenia przeciwko Pervaizowi.

W Pakistanie fałszywe oskarżenia o bluźnierstwo są powszechne i często motywowane osobistymi wendetami lub nienawiścią religijną. Oskarżenia są wysoce podburzające i mogą wywołać lincze tłumu, morderstwa w stróżach prawa i masowe protesty.

Obecnie w Pakistanie pod zarzutem bluźnierstwa uwięzionych jest 25 chrześcijan, w tym Asif Pervaiz. Tych 25 chrześcijan jest oskarżonych w 22 sprawach o bluźnierstwo, reprezentowanych na różnych szczeblach procesu sądowego w Pakistanie.

źródło: persecution.org

Pakistan: katastrofalne skutki powodzi w Karaczi.Potrzebna pomoc dla Pakistanu

Kilka godzin ulewnego deszczu spowodowało katastrofę w Karaczi, największym mieście Pakistanu. Miasto w niecałe pół dnia zamieniło się w sieć kanałów, którymi ludzie poruszali się zamiast ulic.

Samochody pływały w wodzie zmieszanej ze ściekami. Zalane zostały również w większości kanały burzowe. Drogi i autostrady zostały całkowicie zanurzone w deszczówce, co uniemożliwiło poruszanie się po ulicach.

Pora monsunowa co roku przynosi nad pakistańskie wybrzeże mnóstwo wody, nad którą miejscowym władzom trudno jest zapanować.

Rok temu o tej samej porze roku monsunowe deszcze były przyczyną powodzi w wielu częściach Karaczi. W wyniku intensywnych opadów zginęło co najmniej 17 osób. W trakcie ulewy na miasto spadło ponad 180 milimetrów deszczówki.

Lesław Baran (koordynator polskiej misji pomocy ubogim i prześladowanym chrześcijanom w Pakistanie) :

W imieniu Polskiej misji pomocy dla ubogich i prześladowanych chrześcijan,proszę Was o pomoc dla Pakistanu,gdzie w wyniku obfitych deszczów miejscową ludność nawiedziły powodzie,a te spowodowały zawalenie się wielu domów zbudowanych z gliny oraz utratę życia nieznanej jeszcze ilości ludzi i całego ich dorobku.
W wyniku tego kataklizmu wielu z nich utraciło dach nad głową i potrzebują obecnie schronienia,żywności i lekarstw.

W tym celu postanowiliśmy pośpieszyć im z pomocą.

Każdy może pomóc.

Pieniądze zebrane za pośrednictwem tej strony internetowej, zostaną przekazane dla Polskiej Misji Pomocy Głodującym i Prześladowanym Chrześcijanom w Pakistanie.

Numer konta

FUNDACJA”FILEO”  KRS 0000705635
„Pomoc dla Pakistanu”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)