Pakistański chrześcijanin oskarżony o bluźnierstwo i torturowany w celu złożenia fałszywego zeznania

Według Morning Star News, chrześcijanin oskarżony o bluźnierstwo w Pakistanie był torturowany w celu złożenia fałszywego zeznania, spędzając ponad dwa miesiące w policyjnym areszcie.

13 lutego Haroon Ayub Masih i Salamat Mansha Masih, dwaj chrześcijanie, studiowali Biblię w Model Town Park w Lahore. Podczas studiów obaj chrześcijanie spotkali Haroon Ahmad, muzułmanina i kilku przyjaciół Ahmada.

Według pierwszego raportu informacyjnego (FIR # 61/21), dwaj chrześcijanie dali Ahmadowi chrześcijańską książkę zatytułowaną „ Woda życia ” i zaczęli dyskutować o boskości proroków i Jezusa Chrystusa. Ta dyskusja z Ahmadem przerodziła się w kłótnię, która zakończyła się tym, że Ahmad oskarżył chrześcijan o wygłaszanie uwłaczających uwag przeciwko islamowi.

Policja oskarżyła dwóch chrześcijan o popełnienie bluźnierstwa na podstawie sekcji 295-A, 295-B i 295-C pakistańskiego kodeksu karnego. W przypadku uznania winnych dwóm chrześcijanom grozi egzekucja, ponieważ § 295-C grozi obligatoryjnym wyrokiem śmierci.

Salamat został natychmiast aresztowany po oskarżeniu i zatrzymany przez policję. Według Morning Star News był nielegalnie przetrzymywany w areszcie przez ponad dwa miesiące, zanim został przedstawiony sędziemu.

„ W tym okresie był przetrzymywany na co najmniej trzech różnych posterunkach policji i celach nielegalnych tortur, gdzie był torturowany psychicznie i fizycznie, aby przyznać się do bezpodstawnych oskarżeń ” – powiedział Aneeq Maria, adwokat Salamat, w wywiadzie dla Morning Star News. „ Kiedy w końcu mogliśmy porozmawiać z Salamatem, powiedział nam, że podczas nielegalnego przetrzymywania doznał ogromnych tortur i obelg słownych. Śledczy zmusili go do przyznania się do bluźnierstwa. Zmusili go też, by wymienił nazwiska innych członków koła studium Biblii.

Haroon, drugi chrześcijanin oskarżony o bluźnierstwo 13 lutego, uzyskał kaucję przed aresztowaniem i od tego czasu uciekł z Lahore. Policja przesłuchała również Salamata w sprawie miejsca pobytu Haroona.

W Pakistanie fałszywe oskarżenia o bluźnierstwo są powszechne i często motywowane osobistymi wendetami lub nienawiścią religijną. Oskarżenia są wysoce podburzające i mogą wywołać lincze tłumu, morderstwa w straży obywatelskiej i masowe protesty.

Odkąd Pakistan dodał sekcje 295-B i 295-C do krajowych przepisów dotyczących bluźnierstwa w 1987 roku, liczba oskarżeń o bluźnierstwo wzrosła w zawrotnym tempie. W latach 1987-2017 1534 osoby w Pakistanie zostały oskarżone o bluźnierstwo. Z tego 1534 829 zarzutów (54%) skierowano przeciwko mniejszościom religijnym. Ponieważ chrześcijanie stanowią zaledwie 1,6% całej populacji Pakistanu, 238 oskarżeń (15,5%) skierowanych przeciwko chrześcijanom jest wysoce nieproporcjonalne.

źródło: persecution.org

Głód – wstydliwa historia XXI wieku

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

An unidentified severely malnourished Somali refugee child rests inside a ward at the Medecins Sans Frontieres (MSF) hospital at the Dagahale refugee camp in Dadaab, near the Kenya-Somalia border, July 28, 2011. Aid groups, which have been clamoring for money to help famine-stricken Somalia, are struggling to reach millions in the affected areas. Some 3.7 million Somalis risk starvation in two regions of south Somalia controlled by Islamist al Shabaab militants. Yet more than 2 million of them have not received any help. REUTERS/Thomas Mukoya (KENYA – Tags: SOCIETY CIVIL UNREST DISASTER HEALTH IMAGES OF THE DAY)

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Sytuację dodatkowo pogorszyły skutki pandemii koronawirusaMasowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek do wpłat w walucie zagranicznej