Pakistański chrześcijanin aresztowany za rzekome zbezczeszczenie Koranu

Chrześcijanin w pakistańskiej prowincji Khybar Pakhtunkhwa został aresztowany i postawiony w stan oskarżenia na podstawie przepisów o bluźnierstwie. Aresztowanie miało miejsce 30 sierpnia 2020 r. W dzielnicy Risalpure w Nowshera.

Pierwszy raport informacyjny (FIR) dotyczący incydentu (FIR # 460/2020) twierdzi, że mieszkańcy Risalpure odkryli strony Koranu w ścieku. Wideo z odkrycia zostało opublikowane w mediach społecznościowych 27 sierpnia.

Kilka dni później, 30 sierpnia, policja aresztowała Davida Masiha, chrześcijanina z obszaru Kachi Line w Risalpure. Masih został oskarżony o popełnienie bluźnierstwa na podstawie sekcji 295-B pakistańskiego kodeksu karnego. W związku z zatrzymaniem Masiha policja twierdzi, że rozpoczęła dochodzenie w tej sprawie. Jak dotąd policja nie udostępniła żadnych informacji dotyczących związku Masiha ze zbezczeszczonym Koranem.

Jeśli zostanie uznany za winnego, Masihowi grozi dożywocie.

Obecnie w Pakistanie pod zarzutem bluźnierstwa uwięzionych jest 25 chrześcijan, w tym David Masih. Tych 25 chrześcijan jest oskarżonych w 22 sprawach o bluźnierstwo, reprezentowanych na różnych szczeblach procesu sądowego w Pakistanie.

Dyrektor Regionalny ICC na Azję Południową, William Stark, powiedział: „ W International Christian Concern jesteśmy zaniepokojeni wiadomością, że inny chrześcijanin został aresztowany pod zarzutem bluźnierstwa. Wzywamy władze Pakistanu do przeprowadzenia dokładnego i przejrzystego śledztwa w sprawie oskarżenia, aby upewnić się, że David Masih nie został fałszywie oskarżony. Należy powstrzymać nadużywanie pakistańskich przepisów dotyczących bluźnierstwa. Zbyt często te prawa były narzędziem w rękach ekstremistów usiłujących wzniecić przemoc na tle religijnym wobec społeczności mniejszościowych. Bez prawdziwej reformy mniejszości religijne, w tym chrześcijanie, staną w obliczu większej liczby fałszywych oskarżeń o bluźnierstwo i skrajnej przemocy, która często towarzyszy tym oskarżeniom.

źródło: persecution.org

Pakistan: potrzebna pomoc żywnościowa dla prześladowanych i głodujących chrześcijan

Wokół Lahore jest około 50 fabryk cegieł a w całym Pakistanie około 300. Tylko w jednej fabryce pracuje całymi rodzinami przy wyrobie cegieł średnio około 200 chrześcijańskich niewolników.

Chrześcijan dotyka niewola ekonomiczna.W Pakistanie opieka medyczna jest płatna.Chrześcijanie są bardzo biedni i prześladowani, traktowani przez Muzułmanów gorzej od zwierząt. Nie mają pracy i dlatego Muzułmańscy pracodawcy wynajmują chrześcijan do najgorszych i najcięższych prac. Tam chrześcijanin może najwyżej ulice zamiatać.Jak ktoś zachoruje z rodziny chrześcijan,którzy stanowią 2% ludności Pakistanu – to muzułmańscy właściciele fabryk pożyczają im pieniądze i podpisują z nimi umowę prawną,która mówi,że w razie braku spłaty zadłużenia w określonym terminie,pożyczkobiorca wraz z całą swoją rodziną musi odpracować ten dług.

Ta umowa jest tak skonstruowana,że nie będą oni w stanie spłacić tej pożyczki nawet ją odpracowując przez całe swoje życie i kolejne pokolenie – nawet ich dzieci.

To jest legalny proceder w Pakistanie.Jak chrześcijanin nie umie pisać a musi zawrzeć taką umowę,to odciska się na niej palec – jego kciuk.

Zdarza się, iż Muzułmańscy właściciele fabryk molestują dzieci chrześcijańskich niewolników. Nie wolno również Chrześcijanom napić się ze szklanki,bo za to grozi im śmierć,dlatego że uznawane jest to jako “obraza Islamu”, więc oni piją w kubkach jak je mają i jedzą rękami potrawy z ryżu jak mają co jeść…

Lesław Baran Każdy dzień życia chrześcijan w Pakistanie jest dniem walki o przetrwanie z powodu nie tylko ich wielkiego ubóstwa,braku żywności czy wody w wielu rejonach Pakistanu,ale też walką o życie będąc chrześcijanami z powodu ich wiary,żyjąc w kraju muzułmańskim,gdzie stanowią zaledwie 2% jego ludności.

Jak nie zabiją ich za ich wiarę to zrobi to głód,brak lekarstw i wody.Piją więc zanieczyszczoną wodę jak zwierzęta,która powoduje różne choroby układu pokarmowego w tym najczęściej dur brzuszny.

Nie mają lekarstw na jego leczenie,a opieka medyczna jest płatna .Tak więc pożyczają pieniądze na lekarstwa lub leczenie szpitalne od muzułmańskich właścicieli fabryk cegieł.Nie mogąc wywiązać się z zawartej pożyczki pieniężnej w terminie,stają się całą rodziną niewolnikami w fabrykach cegieł na całe swoje życie przez dwa lub trzy pokolenia,bo nie są w stanie spłacić tego długu według zawartej umowy prawnej z nimi,która jest tak skonstruowana,żeby nie mogli oni tego nigdy uczynić…

Serdecznie dziękujemy wszystkim darczyńcom Fundacji”FILEO” za dotychczasową pomoc modlitewną oraz okazane wsparcie finansowe dla dzieci-sierot ludzi niewidomych,chorych i niepełnosprawnych jak również rodzin niewolników w fabrykach cegieł z Pakistanu.

Numer konta
FILEO-FUNDACJA NIOSĄCA POMOC OFIAROM PRZEMOCY
„Prześladowany Kościół-Pakistan”

BIC (SWIFT): BPKOPLPW