Pakistan: zakład fryzjerski w Lahore splądrowany za prezentowanie symboli chrześcijańskich

09.02.2020 Pakistan (International Christian Concern) – Na początku sierpnia należący do chrześcijan zakład fryzjerski w Lahore w Pakistanie został splądrowany i zmuszony do zamknięcia, ponieważ publicznie prezentował symbole chrześcijańskie i grał muzykę chrześcijańską. Według chrześcijańskich właścicieli lokalna policja stanęła po stronie ludzi, którzy splądrowali zakład fryzjerski, pozostawiając ich bez środków do życia.

„ Prowadziliśmy zakład fryzjerski przez ponad rok i zarabialiśmy sporo pieniędzy ” , powiedział Masih, którego nazwisko zostało zmienione ze względów bezpieczeństwa, powiedział International Christian Concern (ICC). „ Otaczała go muzułmańska dzielnica, a inne zakłady fryzjerskie należące do muzułmanów znajdowały się na tej samej ulicy.

„ Namalowaliśmy werset biblijny„ Wystarczy wam mojej łaski ”na głównych drzwiach, co było nie do przyjęcia dla kilku muzułmańskich klientów ” – kontynuował Masih. „ Często zadawali pytania na ten temat i próbowali zaangażować pracowników w dyskusje religijne, czego zawsze odradzaliśmy.

Grupa muzułmanów weszła do salonu fryzjerskiego i zaczęła słownie znęcać się nad chrześcijańskimi właścicielami w związku z wersetem biblijnym i krzyżem wiszącym na przedniej ścianie. Według chrześcijańskich właścicieli muzułmanie fałszywie oskarżali ich o słuchanie wulgarnej muzyki, picie alkoholu i powodowanie uciążliwości dla społeczeństwa.

„ Wyjaśniliśmy im, że gramy psalmy i muzykę chrześcijańską tylko z honorem i szacunkiem dla naszych sąsiadów i klientów ” – powiedział Masih do ICC. „ Nie zaakceptowali naszego punktu widzenia i kazali nam usunąć chrześcijańskie symbole z salonu, ponieważ muzułmańscy klienci nie czuli się komfortowo. Jednak zignorowaliśmy to żądanie.

Następnego dnia grupa kilkunastu mężczyzn splądrowała zakład fryzjerski. Według chrześcijańskich właścicieli, mężczyźni posługiwali się żelaznymi prętami i uszkadzali szklane drzwi sklepu, lustra, półki, szafki i inny sprzęt.

„ Pobili także pracowników i zrabowali gotówkę i inne drogie rzeczy z zakładu” – powiedział Masih do ICC.

Właściciele chrześcijańscy planowali zgłosić incydent policji, ale zanim mogli, policja aresztowała jednego z nich i oskarżyła go o głoszenie chrześcijaństwa w miejscu pracy.

„ Nasza działalność została zatrzymana i martwimy się o chleb powszedni ” – powiedział Masih do ICC. „ To jest bardzo nietolerancyjne społeczeństwo. Chrześcijanie nie są akceptowani, gdy prowadzą odnoszące sukcesy firmy i zajmują czołowe stanowiska. Ta dyskryminacja musi zostać zakończona.

źródło: persecution.org

Pakistan:  Chrześcijanie cierpiący głód proszą o pomoc

Drastycznie rośnie bezrobocie w Pakistanie.

Około siedemdziesięciu procent chrześcijan straciło pracę podczas sanitarnej blokady w całym kraju.

Chrześcijańska organizacja Pakistan Partnership Initiative (PPI), z siedzibą w Islamabadzie, przeprowadziła niedawno badania na podstawie wywiadów z różnymi wspólnotami wyznaniowymi w 10 okręgach w całym kraju.

Okazało się, że na skutek wprowadzonych obostrzeń “pandemicznych” najbardziej ucierpiały mniejszości religijne, przede wszystkim chrześcijanie.

Zmniejszyło się również dofinansowanie organizacji wyznaniowych, a ich środki zostały obcięte z powodu surowych regulacji rządowych i zmniejszonego przepływu funduszy od społeczności międzynarodowych.

Wzrasta również presja wywierana na Kościół, ponieważ wiele grup społecznych zwraca się do niego o pomoc. Spowolnienie wzrostu gospodarczego i cięcia w budżecie oznaczają dla chrześcijan znaczne ograniczenia możliwości zatrudnienia. Także parafie oraz zbory nie są gotowe do reagowania na taką kryzysową sytuację.

Lesław Baran:

Obecnie można zauważyć,iż chrześcijańskie organizacje społeczne z Pakistanu,które otrzymywały dotychczas darowizny pieniężne z Niemiec,USA czy innych krajów świata z powodu skutków obostrzeń ,zaniechały lub całkowicie zminimalizowały wysyłkę środków pieniężnych na pomoc żywieniową dla głodujących Chrześcijan w tym kraju ,co uniemożliwia niesienie takiej pomocy i prowadzenie przez nich tej działalności charytatywnej.

Wyjątek stanowi Polska misja pomocy dla głodujących chrześcijan w Pakistanie.

W tej sytuacji zamiast organizować pomoc humanitarną w Polsce, zbierzemy pieniądze,i na miejscu w Pakistanie zakupimy potrzebną żywność i wynajmiemy transport tej żywności.

Dzięki darczyńcom z Polski na bieżąco zaopatrujemy w żywność ubogich Chrześcijan oraz dzieci-sieroty z Mother Care Orphan Center w Lahore w Pakistanie (z chrześcijańskiego sierocińca),jego pracowników,wdowy i innych ubogich Chrześcijan.

Każda paczka żywnościowa,którą przygotowujemy i przekazujemy dla ubogich Chrześcijan jest o wartości 68.00 zł i jest przekazywana dla jednej ubogiej rodziny chrześcijańskiej.
Zawiera ona takie produkty jak:

20 kg.mąki
5 kg.ryżu
1 litr oleju
1 kg.cukru
1 kg soli
1 makaron 400 gramowy
1 mleko w proszku
1 paczka herbaty
1 szampon do włosów
1 mydło toaletowe

Z mąki codziennie pieką “rote” (chleb pakistański w formie placka),a papryka chili wraz z cukrem czy solą stanowi tam podstawową przyprawę,którą stosują do wszystkich potraw.

Fundacja “FILEO” KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Pakistan”

BIC (SWIFT): BPKOPLPW

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)