Pakistan: Wywłaszczanie majątków kościelnych pod przykrywką pandemii Covid-19

Własność kościelna nielegalnie okupowana w Pakistanie podczas pandemii COVID-19
26.05.2020 Pakistan – Na początku tego miesiąca zburzono mur graniczny i nielegalnie zajęto kościół w wiosce Batala Sharn Singh w prowincji Pendżab w Pakistanie. Według miejscowych chrześcijan, muzułmanin zajmujący obecnie majątek kościelny próbuje wykorzystać pandemię COVID-19 na swoją korzyść, aby ukraść ziemię.

W maju pastor Ashiq Matoo, pastor okupowanego kościoła, zamieścił wideo w mediach społecznościowych, twierdząc, że Chaudhry Raisat, miejscowy muzułmanin, próbował ukraść ziemię jego kościoła. Pastor Matoo poinformował, że Raisat zburzył ścianę graniczną kościoła i nielegalnie rozszerzył swój dom na podwórze kościelne.

Kierownictwo kościoła zgłosiło incydent policji. Jednak policja nie podjęła działań przeciwko Raisatowi oraz jego nielegalnemu posiadaniu majątku kościelnego. Zamiast tego Raisat i inni muzułmanie z wioski zagrozili chrześcijanom „ tragicznymi konsekwencjami ”, jeśli będą się starali odzyskać majątek kościelny.

Według pastora Matoo kościół został zbudowany w 2005 roku i pozostaje jedynym centrum kultu dla około 50 rodzin chrześcijańskich w Batala Sharn Singh. Ze względu na pandemię COVID-19 i późniejszą blokadę narodową kościół jest zamknięty od końca marca. Pastor Matoo podejrzewa, że ​​Raisat wykorzystuje pandemię, „ chwytając ” nieruchomość, gdy kościół pozostaje pusty.

Miejscowe chrześcijańskie kobiety poinformowały również, że Raisat używał wobec nich  obraźliwego języka. Według tych kobiet Raisat nazwał je „ Choora ”, obraźliwe słowo często używane w celu obrażania chrześcijan.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org