08.10.2020 Pakistan (International Christian Concern) – Według UCA News, chrześcijanin Sohail Masih został aresztowany pod zarzutem bluźnierstwa po dyskusji na temat jedzenia mięsa ofiarnego podczas festiwalu Id al-Adha w prowincji Pendżab w Pakistanie.

„ Nie jest możliwe, aby krew kóz i byków mogła zmyć grzechy ”. Sohail Masih opublikował na Facebooku, odnosząc się do Lailat al Miraj lub Night of Ascension.

Allama Muhammad Abdul Sattar, przywódca kultu meczetu, złożył na policji pierwszy raport informacyjny (FIR) dotyczący Masiha, który jest przetrzymywany w areszcie ze względu na jego bezpieczeństwo. Tego samego dnia, w którym aresztowano Masiha, rozwścieczony tłum zaatakował komisariat policji w Nowshera Virkan. Krzyczeli na niego i wymieniali gniewne słowa z policjantami.

„ Masih udostępnił wpis dwóm osobom, które później odwiedziły moją medresę i pokazały go. Masih kpił z incydentu Miraj i ofiary, która jest zasadą islamu. Muzułmanie byli bardzo zranieni ”- powiedział Abdul w wywiadzie dla UCA News.

„ Miejscowi spotykali się, aby uniknąć wszelkich starć, ale presja rosła ”. Khalid Shehzad, katolicki członek Narodowej Delegacji Lobbingowej i działacz na rzecz praw człowieka, powiedział UCA News: „ Tehreek-e-Labbaik Pakistan, twardogłowa partia religijna, atakuje mniejszości religijne, zwłaszcza chrześcijan.

„ Aktywiści przewyższają liczebnie policję, która poddaje się naciskom i rejestruje przypadki bluźnierstwa. Później ofiara spędza całe życie na procesie ”- dodał Shehzed.

Ostatnio w Pakistanie miało miejsce kilka innych przypadków oskarżenia o bluźnierstwo. Działacz na rzecz praw człowieka został aresztowany pod tymi samymi zarzutami w związku z postem na Facebooku zaledwie dzień przed aresztowaniem Masiha.

Pod koniec lipca Tahir Naseem został postrzelony i zabity na sali sądowej, gdzie był sądzony za zarzuty bluźnierstwa. Id al-Adha to delikatny czas dla wspólnot chrześcijańskich i muzułmańskich, w których panują zwiększone napięcia.

źródło: persecution.org

więcej informacji-tutaj