Pakistan: Sąd Najwyższy uniewinnia chrześcijanina skazanego na śmierć za bluźnierstwo

10/06/2020

Sąd Najwyższy w Lahore uniewinnił Sawana Masiha, chrześcijanina skazanego na śmierć na mocy głośnych pakistańskich przepisów o bluźnierstwie. Masih został skazany w marcu 2014 roku, nieco ponad rok po tym, jak rzekomo dopuścił się bluźnierstwa.

„ Ława Sądu Najwyższego w Lahore, na czele której stanął Justice Syed Shehbaz Ali Rizvi, uniewinniła Sawana Masiha ” – powiedział PTI we wtorek sędzia. Urzędnik sądowy powiedział następnie, że Sąd Najwyższy w Lahore również nakazał uwolnienie Masiha z aresztu.

8 marca 2013 roku Sawan Masih został oskarżony przez swojego muzułmańskiego przyjaciela, Muhammada Shahida, o obrażanie Proroka Mahometa podczas rozmowy 7 marca. Według Shahida, Masih powiedział: „ Mój Jezus jest prawdziwy. Wróci, gdy twój prorok jest fałszywy. Mój Jezus jest prawdziwy i da zbawienie. „Do incydentu doszło rzekomo w dzielnicy Joseph Colony w Lahore.

Tłum składający się z ponad 3000 rozwścieczonych muzułmanów zaatakował Joseph Colony, plądrując i paląc około 180 chrześcijańskich domów, 75 sklepów i co najmniej dwa kościoły. Wśród przemocy Masih został przekazany policji, a później został oskarżony na podstawie sekcji 295-C pakistańskiego kodeksu karnego.

W dniu 27 marca 2014 r. Sędzia Chaudhry Ghulam Murtaza skazał Masih na śmierć na podstawie art. 295-C w procesie odbywającym się w więzieniu obozowym w Lahore ze względów bezpieczeństwa.

W postępowaniu odwoławczym prawnik Masiha wniósł kilka zastrzeżeń wobec śledztwa policyjnego i oskarżenia. Prawnik powiedział sądowi, że policja zarejestrowała sprawę 35 godzin po rzekomym incydencie i stwierdził, że świadczy to o złym zamiarze sprawy. Adwokat Masiha wskazał również na sprzeczności w Pierwszym Raporcie Informacyjnym (FIR) oraz zeznaniach przedstawionych przez skarżącego przed sądem pierwszej instancji.

Po wysłuchaniu argumentów obu stron, Sąd Najwyższy w Lahore zdecydował, że prokuratura nie wykazała, że ​​Masih popełnił bluźnierstwo. Sąd uniewinnił Masiha, uchylając wyrok śmierci i nakazał jego uwolnienie.

W Pakistanie fałszywe oskarżenia o bluźnierstwo są szeroko rozpowszechnione i często motywowane osobistymi wendetami lub nienawiścią religijną. Oskarżenia są wysoce podburzające i mogą wywołać lincze tłumu, morderstwa w straży straży obywatelskiej i masowe protesty.

Obecnie w Pakistanie 25 chrześcijan jest uwięzionych pod zarzutem bluźnierstwa. Tych 25 chrześcijan jest oskarżonych w 22 sprawach o bluźnierstwo, reprezentowanych na różnych szczeblach procesu sądowego w Pakistanie.

źródło: International Christian Concern