Pakistan: Rachel ​​Bibi nie może otrzymać żadnego jedzenia, ponieważ wierzy w Jezusa

10/07/2020 Washington DC  (International Christian Concern)

Pod koniec marca meczet w Lahore w Pakistanie transmitował przez głośnik, że będzie dystrybuował rządową pomoc żywnościową w odpowiedzi na COVID-19.

Rachel Bibi, chrześcijanka z Lahore, była zachwycona. Czuła, że ​​jej rodzina zostanie uratowana przed ich trudną sytuacją. Poszła do meczetu i czekała w kolejce, a kiedy nadeszła jej kolej, przedstawiła swój dowód osobisty, tak jak inni przed nią.

Jednak zamiast otrzymać pomoc, Rachel została poinformowana, że ​​nie może otrzymać żadnego jedzenia, ponieważ zidentyfikowano ją jako Chrześcijankę.

„Chrześcijanie często spotykają się z nienawiścią religijną i dyskryminacją”, powiedziała Rachel kilka dni później. „Jednak nigdy nie sądziliśmy, że [zobaczymy tę dyskryminację] w tym krytycznym czasie COVID-19”.

Według oficjalnych raportów pierwszy przypadek COVID-19 w Pakistanie został wykryty pod koniec lutego, kiedy mężczyzna w Karaczi uzyskał pozytywny wynik na obecność wirusa.

W odpowiedzi rząd Pakistanu zablokował kraj 21 marca. Ta akcja miała na celu ograniczenie rozprzestrzeniania się wirusa, ale wielu biednych i bezbronnych mieszkańców kraju (również Chrześcijan) znalazło się w rozpaczliwej sytuacji.

Chrześcijanom odmówiono pomocy

Większość chrześcijańskiej społeczności Pakistanu jest rozpaczliwie biedna i żyje na najniższych szczeblach społeczeństwa. Utrzymują się z codziennej pracy. Blokada narodowa odcięła ich od dochodów, które utrzymywały ich przy życiu.

Dla społeczności chrześcijańskiej w Pakistanie pandemia COVID-19 przedstawiała nowy poziom prześladowań i dyskryminacji. We wsi Sandha Kalan ponad 100 rodzin chrześcijańskich zostało wykluczonych z dystrybucji pomocy żywnościowej. Pomoc, zebrana przez komitet zarządzający wioską i składająca się głównie ze zszywek spożywczych, została podobno przeznaczona dla wszystkich zasłużonych rodzin w wiosce. Kiedy jednak pomoc została rozdana, lokalny duchowny meczetu nie zezwolił żadnej rodzinie chrześcijańskiej na otrzymanie pomocy.

Pracownicy narażeni

Ponadto pakistańscy pracownicy oczyszczania miast i pracownicy kanalizacji, z których 80% do 90% to chrześcijanie, zostali zmuszeni do pracy podczas blokady. W czasie pandemii zapewniono im niewiele sprzętu ochronnego.

„W szpitalu nie zapewnia się nam sprzętu ochronnego”, powiedział ICC Saleem Masih, chrześcijański pracownik sanitarny w rządowym szpitalu w Lahore. „Kierownictwo nie uznaje nas za ludzi ani nie traktuje równo z innymi pracownikami szpitala. Boimy się koronawirusa; potrzebujemy jednak również naszej pracy, aby wyżywić nasze dzieci. ”

Tysiące  Chrześcijan w Pakistanie, pogrążonych między globalną pandemią a codziennymi prześladowaniami, znajduje się w trudnej sytuacji. W kwietniu ICC usłyszało nawet doniesienia o głodzie krążącym wśród niektórych wspólnot chrześcijańskich.

„Od początku kwietnia musieliśmy ograniczyć do jednego posiłku dziennie dla rodziny” – powiedział Zeenat Bibi ICC. „Było to spowodowane niedoborem, z którym mieliśmy do czynienia”.

Linia życia dla Pakistanu

Na szczęście nie na tym kończy się ta historia. Fundacja “FILEO” wspiera finansowo życie wielu ludzi w Pakistanie poprzez bezpośrednią pomoc żywnościową dla prześladowanych Chrześcijan, w tym, którym odmówiono pomocy, i innym wrażliwym grupom chrześcijańskiej społeczności Pakistanu.