Pakistan: Porwanie, wymuszone małżeństwo, przymusowe nawrócenie na Islam. Sprawiedliwość dla Humy

05/11/2020 Washington DC  (International Christian Concern)

Porwanie. Wymuszone małżeństwo.

Dla wielu są to tylko słowa. Dla innych stanowią one naruszenie praw człowieka. Dla Younasa Masiha i jego żony, Naginy (na zdjęciu), te słowa są ich koszmarem na jawie.

10 października 2019 r. 14-letnia córka pary, Huma, została porwana z domu w Karaczi w Pakistanie. Kilka dni później rodzice Humy zostali poinformowani, że „nawróciła się” na islam i „poślubiła” swojego porywacza, Abdula Jabbara. Od tego czasu Younas i Nagina toczą ciężką bitwę przeciwko Jabbarowi i stronniczemu systemowi prawnemu Pakistanu w celu odzyskania zaginionej córki.

„Zatrudniliśmy Abdula Jabbara jako kierowcę (w zeszłym roku) do regularnych dostaw i wypraw dla rodziny”, powiedział Younas dla ICC.

Następnie, 10 października, kiedy Younas i Nagina nie było w pracy, Jabbar uprowadził Humę.

Według Romy, 12-letniej siostry Humy, Jabbar powiedział Humie, że ich ojciec miał wypadek samochodowy i powinna natychmiast z nim pojechać.  Huma powiedziała, że ​​zadzwoni do ojca, by sprawdzić, czy wszystko w porządku. Jabbar wyciągnął Humę na ulicę, wcisnął ją do samochodu i odjechał. Według sąsiadów, którzy byli świadkami uprowadzenia, Jabbar wymachiwał wówczas bronią.

„Próbowaliśmy zadzwonić do Humy, gdy tylko dowiedzieliśmy się, co się stało” – wyjaśnił Younas. „Następnie próbowaliśmy skontaktować się z Abdul Jabbar. Kiedy nie mogliśmy się skontaktować, poszliśmy na policję. ”

Policja początkowo odmówiła złożenia raportu i kazała Younas i Naginie poczekać. Dziesięć dni później Nagina otrzymała telefon, który potwierdził najgorsze obawy pary.

Informacja którą otrzymała pochodziła od brata Jabbara, członka sił zbrojnych zwanych Strażnikami w Pakistanie. Brat Jabbar powiedział Naginie, że Huma przeszła na islam i poślubiła jego brata.

Nagina otrzymała kilka wiadomości na WhatsApp. Te wiadomości zawierały akt małżeństwa i akt konwersji religijnej. Obaj stwierdzili, że Huma ma 18 lat.

„Zemdlałam, kiedy przeczytałam wiadomości”, powiedziała Nagina dla ICC. „Mój umysł przestał działać”.

Younas i Nagina złożyli następnie raport na policji, twierdząc, że Jabbar uprowadził ich córkę, siłą przekonał ją do islamu i naruszył ustawę o ograniczeniu małżeństwa dzieci Sindh, która kryminalizuje małżeństwa osób poniżej 18 roku życia.

Zagrożenia ze wszystkich stron

Niestety był to dopiero początek walki pary z uprzedzonym systemem prawnym Pakistanu i Jabbar.

21 listopada spraw Humy została przedstawiona przed sądem w Karaczi. Jednak Younas i Nagina nie mogli uczestniczyć w tym przesłuchaniu.

Według oficera śledczego Huma stwierdziła, że ​​nawróciła się i poślubiła Jabbara z własnej woli.  Osoby, które przeżyły podobne przypadki w Pakistanie, były wielokrotnie bite, gwałcone i narkotyzowane. Grożą im surowe represje, jeśli nie poprą fałszywych raportów prawnych.

Younas i Nagina mogli wziąć udział w następnej rozprawie sądowej w dniu 26 listopada, ale Jabbar nie przyprowadził Humy do sądu tego dnia. Kiedy para zażądała zobaczenia się z córką, Jabbar twierdził, że Huma obawiała się, że znowu zobaczy swoją rodzinę która ponoć będzie chciała ją zabić.

Używając tej fałszywej groźby honorowego zabójstwa , Jabbar i sądy powstrzymali Younnę i Naginę od skontaktowania się z córką.

Po przesłuchaniu z 26 listopada Nagina otrzymała groźne wiadomości za pośrednictwem WhatsApp od nieznanych numerów. Niektóre z tych tekstów zawierają zdjęcia broni i filmy z broni palnej. Znaczenie tych tekstów było oczywiste.

Bezprecedensowa decyzja

Pomimo niebezpieczeństwa Younas i Nagina walczyli o dostarczenie sądowi dokumentów potwierdzających, że Huma ma 14 lat. Zgodnie z ustawą o ograniczeniu małżeństwa dzieci Sindh małżeństwo Humy z Jabbar jest nielegalne.

Po miesiącach zwłoki Sąd Najwyższy w Sindh w Karaczi w końcu podjął pierwszą z wielu decyzji dotyczących sprawy Humy. 3 lutego sędziowie Muhammad Iqbal Kalhoro i Irshad Ali Shah orzekli, że małżeństwo Humy i Jabbara jest ważne, ponieważ miała już swój pierwszy cykl menstruacyjny.

Wyrok, który jest bezpośrednio sprzeczny z ustawą o ograniczeniu małżeństwa dzieci Sindh, opierał się wyłącznie na interpretacji szariatu przez sędziów. Wyrok Humy oznacza pogorszenie praw człowieka w Pakistanie. Jeśli zostanie zastosowany jako precedens w innych przypadkach, takich jak Huma, może mieć dramatyczny wpływ na obecne przepisy dotyczące małżeństwa w Pakistanie.

„Po raz kolejny sprawiedliwość została pokonana i po raz kolejny nasze państwo okazało się niezdolne do traktowania chrześcijan jako obywateli Pakistanu”, powiedziała Nagina mediom po ogłoszeniu wyroku.

Pomimo tego niepowodzenia Younas i Nagina są zdeterminowani, by uratować córkę Humę.

„Nigdy się nie poddamy”, powiedział Younas ICC. „Przywieziemy naszą córkę do domu”.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski