Pakistan: kolejna 13-letnia dziewczynka zmuszona do małżeństwa i „nawrócenia” na islam

Nayab Gill, 13 lat

LAHORE , Pakistan – Łzy spływały po twarzy Shahida Gilla, gdy wspominał dzień w zeszłym miesiącu, kiedy sąd w Pakistanie przekazał jego 13-letnią córkę pod opiekę 30-letniego muzułmanina.

Gill,  pracuje jako krawiec w mieście Gujranwala, około 150 kilometrów (93 mil) od Lahore. Jego córka, Nayab, była uczennicą siódmej klasy i pracowała jako pomoc w salonie kosmetycznym należącym do Saddama Hayata. 20 maja Hayat i sześć innych osób rzekomo zabrali Nayab z jej domu, nawrócili ją na islam i zmusili do poślubienia Hayat.

Gill powiedział, że Hayat, już żonaty ojciec czwórki dzieci, zaproponował szkolenie Nayab w swoim salonie piękności, gdy jej szkoła została zamknięta z powodu obostrzeń sanitarnych.

„Hayat powiedział mi, że zamiast marnować czas, Nayab powinna nauczyć się umiejętności salonowych, aby pomóc we wspieraniu rodziny finansowo” – powiedział Gill dla Morning Star News. „Zaoferował nawet, że odbierze ją z domu i podrzuci po pracy”.

Hayat obiecał płacić Nayab 10 000 rupii (64 USD) miesięcznie, ale przestał jej płacić po kilku miesiącach.

Kiedy Nayab zaginęła rankiem 20 maja, Gill i jego żona Samreen udali się do domu Hayata, aby zapytać o nią, ale jego rodzina powiedziała, że ​​nie ma go w domu. Później tego samego dnia Hayat skontaktował się z nimi, ale zaprzeczył że zna miejsce pobytu Nayab.

„Potem zaproponował nam pomoc w jej odnalezieniu, a także towarzyszył nam w kilku miejscach, aby jej szukać” – powiedział Gill.

Hayat towarzyszył żonie Gilla na posterunku policji, aby zarejestrować sprawę zaginięcia osoby, ale powiedział jej, że nie wspomniał, że Nayab dla niego pracowała, ani nawet, że zabierał ją do salonu.

„Moja żona nieświadomie mu zaufała i zrobiła to, co kazał jej napisać we wniosku o zaginięcie” – powiedział. „26 maja policja poinformowała nas, że Nayab przebywała w Darul Aman [schronisku dla kobiet] od 21 maja. W swoim wniosku złożonym w sądzie tego samego dnia [21 maja] stwierdziła, że ​​dobrowolnie przeszła na islam. miesiąc temu i jej życie było zagrożone przez jej chrześcijańską rodzinę”.

Nayab twierdziła we wniosku z 21 maja, że ​​jest dorosłą, „niezamężną kobietą”, ale jej islamski akt małżeństwa ( Nikah Nama ) został zarejestrowany 20 maja, w dniu, w którym zaginęła. Sędzia zignorował te sprzeczne twierdzenia, tak jak zignorował inne dowody, powiedział Gill.

Fałszywa pomoc

Podczas gdy sprzeciw sił islamskich jest poważną przeszkodą we wdrażaniu ustawodawstwa mającego na celu ochronę mniejszości przed przestępstwami, takimi jak przymusowe konwersje i małżeństwa nieletnich, rola nieprofesjonalnych, subchrześcijańskich organizacji pozarządowych przyczyniła się również znacznie do zniszczenia przypadków przymusowych nawróceń.

Kashif Nawab, działacz na rzecz praw człowieka i dyrektor SATH, powiedział, że przypadki przymusowej konwersji dziewcząt z mniejszości są często niewłaściwie prowadzone przez nieprofesjonalne organizacje pozarządowe, w wyniku czego małoletnie dzieci trafiają pod opiekę porywaczy.

„W Pakistanie istnieje mnóstwo nieprofesjonalnych chrześcijańskich organizacji, które wykorzystują te przypadki do pozyskiwania zagranicznych datków pod pozorem zapewnienia pomocy prawnej i finansowej rodzinom ofiar”. „Po otrzymaniu pieniędzy angażują niekompetentnych prawników, którzy nie tylko nie potrafią profesjonalnie przedstawić sprawy, ale często nawet nie pojawiają się na rozprawach”.

Nawab powiedział, że przypadki przymusowego nawrócenia i bluźnierstwa krążą po kręgach organizacji pozarządowych.

„Wśród grup interesu trwa wyścig szczurów, aby najpierw dotrzeć do rodziny ofiary, zrobić z nią zdjęcia, a następnie wysłać te zdjęcia do darczyńców w celu uzyskania wsparcia” – powiedział. „Ich prawnicy biorą udział w najwyżej dwóch lub trzech rozprawach, a potem przestają pojawiać się w sądzie. Bezradne rodziny są następnie zmuszane do zwracania się do innych takich organizacji pozarządowych, stąd sprawy przechodzą na jedną rękę z drugiej. To niesprawiedliwość wobec ofiar najwyższego rzędu”.

Lider w małżeństwach przymusowych

Uprowadzenie przez Nayaba powiększa listę rosnących przypadków przymusowych nawróceń i małżeństw dziewcząt z mniejszości w Pakistanie, szczególnie w prowincjach Pendżab i Sindh.

Sąd w Faisalabad 16 lutego zwrócił 13-letnią Farah Shaheen pod opiekę jej ojca prawie dziewięć miesięcy po tym, jak została porwana przez trzech muzułmanów z rodzinnego domu, zgwałcona, przymusowo nawrócona na islam i zmuszona do poślubienia 45- letniego mężczyzny.

Według raportu organizacji Open Doors 2021 World Watch List, Pakistan jest światowym liderem w wymuszonych małżeństwach, gdzie około 1000 chrześcijan poślubiało muzułmanów wbrew ich woli od listopada 2019 r. do października 2020 r. Jeśli chodzi o porwania, raport wymienia Pakistan jako czwarty z około 100 porwaniami.

Chociaż panel parlamentarny ds. mniejszości przekazał rządowi kluczowe przepisy dotyczące ograniczania przymusowych konwersji dziewcząt z mniejszości w Pakistanie, obrońcy praw chrześcijan twierdzą, że brak woli politycznej i odwagi, by stawić czoła naciskom grup islamistycznych, prawdopodobnie sprawi, że dzieci będą podatne na takie przestępstwa .

Ustawa o przymusowym nawracaniu religijnym w Stymie, przekazana do Senatu 16 lutego, zaleca, aby tylko dorośli mogli zmienić religię i tylko po stawieniu się przed starszym sędzią okręgowym.

Departament Stanu USA w grudniu 2020 r. ponownie wyznaczył Pakistan wśród dziewięciu innych „krajów szczególnego zainteresowania” za poważne naruszenia wolności religijnej. Wcześniej Pakistan został dodany do listy 28 listopada 2018 r.

źródło: morningstarnews

Osierocone dzieci w Pakistanie

SIEROCINIEC – MOTHER CARE ORPHAN CENTER

Powstał, po muzułmańskim zamachu terrorystycznym i wybuchu bomby, który miał miejsce w kościele w Peszawarze w dniu 22 września 2013 r. pochłaniając wiele niewinnych ofiar ludzkich. W rezultacie tego zamachu bombowego zmarło 127 chrześcijan, a 275 zostało rannych.

W wyniku tego zamachu wiele dzieci zostało osieroconych i całkowicie pozbawionych dalszej możliwości życia. W sierocińcu tym znajdują się również dzieci, które porzucili na ulicy ich muzułmańscy rodzice.

Sierociniec ten jest miejscem gdzie dzieci mogą bezpiecznie dorastać, oraz gdzie objęte są one nie tylko stałą opieką w różnej postaci, ale również pomocą duchową, gdzie poznają ewangelię i Biblię.

Polska Misja Pomocy Ubogim i Prześladowanym Chrześcijanom w Pakistanie, prowadzi comiesięczne zbiórki darowizn pieniężnych dla dzieci-sierot z Mother Care Orphanage oraz sierotom z Orphan Centre-Shelter Of Orphan w Lahore w Pakistanie, które objęła swoją stałą pomocą.

Miesięczny koszt utrzymania tych miejsc opieki dla prześladowanej mniejszości chrześcijańskiej w Pakistanie to w przybliżeniu 9.000 zł.  (opłat za naukę szkolną, opiekę medyczną, korepetycje w sierocińcu, a także również dokonywać opłat za wynajęty dom na sierociniec, opłaty rachunków za energie elektryczną, gaz wodę czy przeznaczać środki pieniężne na odzież, obuwie, lekarstwa i artykuły szkolne.)

Niestety w tym miesiącu zebraliśmy nie wystarczającą ilość darowizn, żeby zaspokoić zapotrzebowanie dwóch sierocińców a w planie mieliśmy kupić do schroniska 1 brakujący stół i 20 krzeseł. Koszt to do dodatkowe 815.00 złotych.

Wielu z darczyńców Polskiej Misji Pomocy Ubogim Chrześcijanom w Pakistanie, aktywnie uczestniczy również nie tylko w różnych projektach misyjnych ,składając swoje darowizny pieniężne w walce o życie dzieci-sierot i żyjących na ulicach, głodujących i prześladowanych chrześcijan w Pakistanie oraz o życie chrześcijańskich niewolników w fabrykach cegieł czy obozowiskach dla ludzi bezdomnych, ale również w walce z wielkim analfabetyzmem, który ma miejsce wśród chrześcijan w Pakistanie.
Spowodowany on jest nie tylko wielkim ubóstwem, ale również płatną edukacją w tym muzułmańskim kraju. To przede wszystkich ich chrześcijaństwo i brak wykształcenia oraz dyskryminacja tej mniejszości religijnej w kraju muzułmańskim powoduje to, że wykonują oni najgorsze i najcięższe prace, których nie chcą podejmować muzułmanie w codziennej walce o życie i przetrwanie ich oraz swoich licznych często członków rodziny.

To Polscy darczyńcy swoimi wspólnymi darami pieniężnymi, powodują obecnie całkowitą zmianę życia tych chrześcijańskich dzieci-sierot, dając im możliwość stałej edukacji i wykształcenie, tworząc im lepszą przyszłość.

To smutna wiadomość, którą muszę się z wami podzielić. 9-letni WASEEM HANIF jest sierotą w „MOTHER CARE ORPHAN CENTER”.
Spał w pokoju na łóżku. Nie obudził się o wybranej godzinie, wszystkie dzieci budziły się na wieczorną naukę, ale WASEEM się nie obudził.
Niektóre dzieci próbowały go obudzić, ale nie odpowiedział im, dzieci powiedziały mi o tym. Sprawdziłem o co chodzi.
Czułem, że jego puls działał prawidłowo, ale nie odpowiadał mi. Temperatura jego ciała była bardzo wysoka. Daliśmy mu wodę, której nie pił i spryskaliśmy go kroplami wody.
Zaniosłem go do toalety, wykąpałem go wodą po czym doszedł do siebie. Lekarz zbadał go i powiedział, że to rodzaj udaru cieplnego, a on zemdlał, nie był to dobry widok dla innych dzieci.
Teraz są dni w Pakistanie że mamy temperaturę blisko 50 stopni.
Elektryczność raz po raz wyłącza się, a wentylatory przestają działać. Używamy wentylatorów sufitowych. Wentylatory sufitowe nie są w stanie dostarczyć powietrza do wszystkich łóżek. Powodem omdlenia jest to, że wiele dzieci latem mieszka w małych przepełnionych pokojach.
Lekarz mówi, że dzieci potrzebują KLIMATYZATORA, ale nie stać nas na KLIMATYZATOR, ponieważ jest dość drogi. Mamy rozwiązanie na to, potrzebujemy wentylatorów stojących i składanych łóżek, aby sieroty mogły spać na świeżym powietrzu z wentylatorami stojącymi i składanymi łóżkami.

Pilnie potrzebujemy wentylatorów stołowych i łóżek. Aby uzyskać więcej informacji prosimy o kontakt.

Koordynator Polskiej Misji Pomocy Ubogim Chrześcijanom w Pakistanie – Lesław Baran:
Obecnie w Pakistanie temperatury powietrza sięgają nawet do 50 stopni w skali Celsjusza.  Dodatkowo bardzo często w Lahore występują w dzień i w nocy częste przerwy w dostawie do mieszkań energii elektrycznej.
Powoduje to wielki upał i przegrzanie ciał dzieci w chrześcijańskim sierocińcu i schronisku, powodując ich brak snu i zmęczenie
psycho-fizyczne oraz częste omdlenia.
Rozwiązaniem tego problemu jest zakup klimatyzacji do każdego z pomieszczeń w dwóch sierocińcach, która w obecnej sytuacji braku środków pieniężnych na utrzymanie tych sierocińców liczących 48 dzieci jest obecnie dla nas nie osiągalne.

Niestety, ale zastosowane klimatyzatory przy tak wysokiej temperaturze i ciągłych brak dostaw energii elektrycznej, nie spełniają swojej roli i nie rozwiązują również tego problemu.

Jednocześnie prosimy o udostępnianie tej informacji, gdyż potrzeby związane z pomocą żywieniową dla osieroconych dzieci w Pakistanie są ogromne.

Jest to konieczne, biorąc pod uwagę, iż rząd Pakistanu nie finansuje sierocińców czy schronisk dla dzieci, które w wyniku różnych zdarzeń losowych są sierotami.

Niestety, ale utworzony sierociniec i schronisko dla dzieci, nie tylko muszą zapewnić dzieciom stałą opiekę, ale również dokonywać regularnych opłat za naukę szkolną, opiekę medyczną, korepetycje w sierocińcu, a także również dokonywać opłat za wynajęty dom na sierociniec, opłaty rachunków za energie elektryczną, gaz wodę czy przeznaczać środki pieniężne na odzież, obuwie, lekarstwa i artykuły szkolne.

Wszystkich ofiarodawców wielkich serc, prosimy w ich imieniu o dalszą pomoc

Darowizna Pakistan

Fundacja “FILEO” KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Pakistan”