Pakistan: Chrześcijańskie dzieci żyjące w cegielni. Żadnego wykształcenia, jedzenia i ubrań.

Wokół Lahore jest około 50 fabryk cegieł a w całym Pakistanie około 300.

Tylko w jednej fabryce pracuje całymi rodzinami przy wyrobie cegieł średnio około 200 chrześcijańskich niewolników.

Chrześcijan dotyka niewola ekonomiczna. W Pakistanie opieka medyczna jest płatna. Chrześcijanie są bardzo biedni i prześladowani, traktowani przez Muzułmanów gorzej od zwierząt. Nie mają pracy i dlatego Muzułmańscy pracodawcy wynajmują chrześcijan do najgorszych i najcięższych prac.
Tam chrześcijanin może najwyżej ulice zamiatać. Jak ktoś zachoruje z rodziny chrześcijan, którzy stanowią 2% ludności Pakistanu – to muzułmańscy właściciele fabryk pożyczają im pieniądze i podpisują z nimi umowę prawną ,która mówi, że w razie braku spłaty zadłużenia w określonym terminie, pożyczkobiorca wraz z całą swoją rodziną musi odpracować ten dług.
Ta umowa jest tak skonstruowana, że nie będą oni w stanie spłacić tej pożyczki nawet ją odpracowując przez całe swoje życie i kolejne pokolenie – nawet ich dzieci.
To jest legalny proceder w Pakistanie. Jak chrześcijanin nie umie pisać a musi zawrzeć taką umowę, to odciska się na niej palec – jego kciuk.
Zdarza się, iż muzułmańscy właściciele fabryk molestują dzieci chrześcijańskich niewolników. Nie wolno również Chrześcijanom napić się ze szklanki, bo za to grozi im śmierć, dlatego że uznawane jest to jako “obraza Islamu”, więc oni piją w kubkach jak je mają i jedzą rękami potrawy z ryżu jak mają co jeść…

Lesław Baran:
Każdy dzień życia chrześcijan w Pakistanie jest dniem walki o przetrwanie z powodu nie tylko ich wielkiego ubóstwa, braku żywności czy wody w wielu rejonach Pakistanu, ale też walką o życie będąc chrześcijanami z powodu ich wiary, żyjąc w kraju muzułmańskim, gdzie stanowią zaledwie 2% jego ludności.

Jak nie zabiją ich za ich wiarę to zrobi to głód, brak lekarstw i wody. Piją więc zanieczyszczoną wodę jak zwierzęta, która powoduje różne choroby układu pokarmowego w tym najczęściej dur brzuszny.

Obecnie można zauważyć, iż chrześcijańskie organizacje społeczne z Pakistanu, które otrzymywały dotychczas darowizny pieniężne z Niemiec, USA czy innych krajów świata z powodu skutków obostrzeń ,zaniechały lub całkowicie zminimalizowały wysyłkę środków pieniężnych na pomoc żywieniową dla głodujących chrześcijan w tym kraju ,co uniemożliwia niesienie takiej pomocy i prowadzenie przez nich tej działalności charytatywnej.

Dzięki darczyńcom z Polski na bieżąco zaopatrujemy w żywność ubogich Chrześcijan oraz dzieci-sieroty z Mother Care Orphan Center w Lahore w Pakistanie (z chrześcijańskiego sierocińca), jego pracowników, wdowy i innych ubogich chrześcijan.

Każda paczka żywnościowa, którą przygotowujemy i przekazujemy dla ubogich Chrześcijan jest o wartości 68.00 zł i jest przekazywana dla jednej ubogiej rodziny chrześcijańskiej.
Zawiera ona takie produkty jak:

20 kg.mąki
5 kg.ryżu
1 litr oleju
1 kg.cukru
1 kg soli
1 makaron 400 gramowy
1 mleko w proszku
1 paczka herbaty
1 szampon do włosów
1 mydło toaletowe

Z mąki codziennie pieką “rote” (chleb pakistański w formie placka),a papryka chili wraz z cukrem czy solą stanowi tam podstawową przyprawę, którą stosują do wszystkich potraw.

Lesław Baran:
Dzisiaj utworzyliśmy nową zbiórkę darowizn pieniężnych na pomoc dla dzieci-sierot w Lahore w Pakistanie, gdzie objęliśmy swoim patronatem dwa sierocińca dla dzieci.
Było to konieczne, biorąc pod uwagę, że rząd Pakistański nie finansuje sierocińców czy schronisk dla dzieci, które w wyniku różnych zdarzeń losowych są sierotami.
Niestety, ale utworzone sierocińce, nie tylko muszą zapewnić dzieciom stałą opiekę, ale również dokonywać regularnych opłat za naukę szkolną, opiekę medyczną, korepetycje w sierocińcu, a także również dokonywać opłat za wynajęty dom na sierociniec, opłaty rachunków za energie elektryczną, gaz wodę czy przeznaczać środki pieniężne na odzież, obuwie, lekarstwa i artykuły szkolne.

Lesław Baran:
Utrzymanie sierocińca liczącego 28 dzieci na minimalnym poziomie ich egzystencji wynosi ponad 5000.00 złotych w skali całego miesiąca a drugiego sierocińca liczącego 20 dzieci-wynosi ponad 4500.00 złotych i stale te koszty wzrastają ze względu na stały wzrost cen towarów i usług, spowodowanych pandemią corona wirusa i sytuacja gospodarczą i ekonomiczną w Pakistanie.
W sierocińcu, który liczy 28 dzieci aż 10 dzieci chorują na alergie, a w drugim sierocińcu, który objęliśmy nasza stała pomocą obecnie jest chorych na tą chorobę 6 dzieci.
Jak łatwo zauważyć to, że niestety, ale nasze dotychczasowe zbiórki pieniężne pokrywają jedynie tylko część wspomnianych przeze mnie wydatków i nie ujmuję w nich utrzymanie i pomoc żywnościową czy materialną członkom Prostego Kościoła Domowego w ilości 100 ludzi, które stale wzrasta czy utrzymanie Szkółki Biblijnej Jezusa Chrystusa w Lahore.
Obecna sytuacja uniemożliwia nam niesienie pomocy dla chrześcijańskich niewolników w różnych fabrykach cegieł w Pakistanie, ani ludziom bezdomnych, którzy mieszkają w namiotach w obozowiskach dla ludzi bezdomnych.

Serdecznie dziękujemy wszystkim darczyńcom Fundacji ”FILEO” za dotychczasową pomoc modlitewną oraz okazane wsparcie finansowe dla dzieci-sierot ludzi niewidomych, chorych i niepełnosprawnych jak również rodzin niewolników w fabrykach cegieł z Pakistanu.

Możesz pomóc głodującym i prześladowanym chrześcijanom w Pakistanie, przesyłając dar swojego serca:

Numer konta
Fundacja ”FILEO” KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Pakistan”
BIC (SWIFT): BPKOPLPW

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)