Pakistan: Chrześcijański zamiatacz ulic został zabity przez policyjną furgonetkę w Gujranwala

16.05.2020 Pakistan

Według Morning Star News, chrześcijański zamiatacz ulic został zabity pod koniec kwietnia po tym, jak został potrącony przez policyjną furgonetkę w GujranwalaW ramach rekompensaty rząd ogłosił, że rodzina zmarłego chrześcijanina otrzyma równowartość 620,00 $.

24 kwietnia Ashiq Masih, lat 56, zbierał śmieci na poboczu drogi w Gujranwala dla Gujranwala Municipal Corporation, kiedy został uderzony policyjną furgonetką pędzącą w niewłaściwą stronę na jednokierunkowej ulicy. Masih zmarł kilka godzin później w szpitalu w Lahore, z powodu obrażeń których doznał .

Według Morning Star News policja zarejestrowała pierwszy raport informacyjny (FIR nr 407/20) przeciwko kierowcy furgonetki policyjnej i aresztowała go. Jednak lokalni eksperci i rzecznicy praw nie wierzą, że rodzina Maishów otrzyma sprawiedliwość lub należne odszkodowanie.

„ Zgodnie z prawem islamskim rodzina Ashiqa ma prawo do otrzymania co najmniej 3,3 miliona rupii (20 440,00 $) w postaci pieniędzy z powodu krwi ” – powiedział rzecznik Lazar Allah Rakha w Morning Star News. „ Ale nie sądzę, że policja zapłaci im nawet grosz więcej od tego, co już zapłacili w tej gorącej sytuacji.

Według Morning Star News policjanci dali żonie Masih 20 000 rupii (124,00 USD) wkrótce po incydencie. Według rzecznika Rakhy, policja prawdopodobnie wywiera presję na rodzinę, aby ułaskawiła kierowcę furgonetki bez dalszego odszkodowania.

Morning Star News informuje, że ta sprawa przedstawia dyskryminację chrześcijan w Pakistanie.

„ Rząd ogłosił marną rekompensatę pieniężną dopiero po tym, jak chrześcijanie poruszyli tę kwestię w mediach społecznościowych ” , powiedziała Mary James Gill dla Morning Star News. „ W innym wypadku incydent zostałby jak zawsze zmieciony pod dywan.

W normalnych czasach chrześcijańscy pracownicy sanitarni, w tym zamiatacze ulic, stają w obliczu dyskryminacji i nadużyć w ramach ich codziennego życia. Jednak podczas pandemii COVID-19 ci bezbronni chrześcijanie są dodatkowo zmuszeni do wyboru między skromnymi zarobkami a narażeniem na wirusa, który zablokował prawie połowę świata.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .