Pakistan: chrześcijański kierowca rikszy pobity i fałszywie oskarżony o terroryzm

19.08.2020 Pakistan (International Christian Concern)

24 lipca Nasir Pervaiz, chrześcijański kierowca rikszy, został pobity i fałszywie oskarżony o terroryzm po tym, jak powiedziano mu, że nie może zabierać pasażerów z kliniki medycznej w Phoolnagar, znajduje się w prowincji Pendżab w Pakistanie.

Powodem, dla którego nie pozwolono mu zabierać pasażerów, była jego tożsamość religijna jako chrześcijanina.

„ Około rok temu kupiłem rikszę samochodową z oszczędności z poprzedniej pracy i pożyczką od krewnych ” – powiedział Pervaiz International Christian Concern (ICC). „ Podobał mi się mój biznes i zarobiłem sporo pieniędzy, zbierając i przewożąc pasażerów z wioski do miasta.

„ Jednak często byłem atakowany, dyskryminowany i maltretowany przez muzułmańskich kierowców w punkcie odbioru przed kliniką medyczną przy głównej drodze miasta Phoolagar ” – kontynuował Pervaiz.

„ Byłem w kolejce z autorikszą w dniu incydentu, kiedy właściciel kliniki krzyknął do mnie ” – powiedział Nasir ICC. Według Nasira, właściciel kliniki nazwał go „ choora ”, co jest obraźliwym terminem określającym chrześcijan, i powiedział mu, aby opuścił klinikę bez pasażera.

Kiedy Nasir odmówił wyjazdu, właściciel wezwał innych muzułmanów, by zaatakowali Nasira, mówiąc, że muszą „ udzielić choora lekcji.

Pervaiz został zaatakowany, pobity i pozostawiony z licznymi obrażeniami. Auto-riksza Pervaiza również została skradziona i zaginęła od czasu incydentu.

Później Pervaiz został fałszywie oskarżony o terroryzm i aresztowany przez policję. Sędzia jednak przyznał mu zwolnienie za kaucją do następnej rozprawy sądowej.

W sprawie wywiadów prosimy o kontakt z Olivią Miller, koordynatorem ds. Komunikacji: press@persecution.org

Potrzebna pomoc żywnościowa dla głodujących i prześladowanych chrześcijan.

Obecnie można zauważyć,iż chrześcijańskie organizacje społeczne z Pakistanu,które otrzymywały dotychczas darowizny pieniężne z Niemiec,USA czy innych krajów świata z powodu skutków obostrzeń ,zaniechały lub całkowicie zminimalizowały wysyłkę środków pieniężnych na pomoc żywieniową dla głodujących Chrześcijan w tym kraju ,co uniemożliwia niesienie takiej pomocy i prowadzenie przez nich tej działalności charytatywnej.

Wyjątek stanowi Polska misja pomocy dla głodujących chrześcijan w Pakistanie,i stąd stale otrzymujemy liczne prośby nie tylko od wielu ubogich chrześcijan z Pakistanu,ale w obecnym czasie właśnie od tych organizacji,które niosły również tam dotychczas swoją pomoc żywnościową…

Lesław Baran:
Dzięki darczyńcom z Polski na bieżąco zaopatrujemy w żywność ubogich Chrześcijan oraz dzieci-sieroty z Mother Care Orphan Center w Lahore w Pakistanie (z chrześcijańskiego sierocińca),jego pracowników,wdowy i innych ubogich Chrześcijan.

Każda paczka żywnościowa,którą przygotowujemy i przekazujemy dla ubogich Chrześcijan jest o wartości 64.00 zł i jest przekazywana dla jednej ubogiej rodziny chrześcijańskiej.
Zawiera ona takie produkty jak:

20 kg mąki pszennej
5 kg ryżu
3 litrowy olej
2 kg cukru
2 rodzaje soczewicy po 200 gramów
1 kg soli
250 gram papryki chili
1 kg makaronu
1 mydło

Z mąki codziennie pieką “rote” (chleb pakistański w formie placka),a papryka chili wraz z cukrem czy solą stanowi tam podstawową przyprawę,którą stosują do wszystkich potraw.

Prosimy o udostępnianie tej informacji, gdyż potrzeby związane z pomocą żywieniową dla Chrześcijan w Pakistanie są ogromne.
Dla przykładu:

Koszt zakupu tylko 40 sztuk paczek żywnościowych wynosi 2560.00 zł.

FILEO-FUNDACJA NIOSĄCA POMOC OFIAROM PRZEMOCY KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Pakistan”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)