18.05.2020 Pakistan – Według doniesień w mediach społecznościowych stuletni chrześcijański cmentarz został zbezczeszczony w pakistańskiej prowincji Pendżab. W odpowiedzi chrześcijanie podobno podjęli tę sprawę z lokalnymi władzami.

5 maja grupa muzułmanów pod przewodnictwem Zafara Iqbala Nunari, miejscowego właściciela, siłą zajmowała chrześcijański cmentarz w Chak nr 174/10-R, w dzielnicy Khanewal w Pendżabie. Według doniesień w Chak nr 174/10-R mieszka ponad 3000 chrześcijan, a wioska została założona przez Brytyjczyków ponad 100 lat temu.

W dniu incydentu Nunari i jego zwolennicy, w tym Akram Ghulam Haider, Iqbal Ghulam Qadir, Ilyas Iqbal i Liyqat Rabnawaz, siłą wjechali do chrześcijańskiego cmentarza ciągnikiem i zaorali groby. Członkowie wspólnoty chrześcijańskiej próbowali powstrzymać zbezczeszczenie, ale zostali wypędzeni, gdy Nunari i jego wyznawcy wymachowali bronią i zagrozili chrześcijanom „ strasznymi konsekwencjami ”.

Chrześcijanie protestowali przeciwko zniszczeniu groów, z których wszystkie miały na sobie krzyże. Akhtar Khursheed, były członek rady dystryktu, przedstawił sprawę władzom lokalnym i poprosił o podjęcie działań przeciwko tej „ niesprawiedliwości ”.

Chrześcijańskie dobra są często atakowane przez przestępców i „ właścicieli ziemi ”, ponieważ powszechna dyskryminacja sprawia, że ​​wspólnoty chrześcijańskie stają się łatwym celem. Różnice ekonomiczne i uprzedzenia religijne, które istnieją nawet w pakistańskim systemie sądowym, bardzo utrudniają chrześcijanom odzyskanie utraconych nieruchomości.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .