07/06/2020 Pakistan (International Christian Concern)

Według Independent Catholic News (ICN), chrześcijańska rodzina udała się do Sądu Najwyższego w Pakistanie, by walczyć o powrót 14-letniej córki Mairi Shahbaz. Maira została porwana przez mężczyznę, który zażądał, aby porzuciła wiarę chrześcijańską i  wyszła za niego za mąż.

28 kwietnia Maira szła do domu w Madina Town, niedaleko Faisalabad, kiedy Mohamad Nakash i dwaj uzbrojeni mężczyźni zatrzymali się jadąc autem, uprowadzili ją i wystrzelili z pistoletu w powietrze kilka pocisków, gdy uciekali z miejsca zdarzenia. Po uprowadzeniu Maira została siłą zmuszona do przejścia na islam i poślubiła Nakasha.

Podważając małżeństwo w sądzie, rodzice Mairi twierdzili, że małżeństwo z Nakash było nieważne, ponieważ ma ona zaledwie 14 lat. Jednak Sąd w Faisalabad ogłosił, że Maira ma 19 lat i że jest ważnie poślubiona Nakashowi.

2 czerwca Khali Tahir Sandhu, prawnik reprezentujący rodziców Mairi, złożył petycję do High Court w celu odwołania się od orzeczenia Faisalabad Magistrates Court w sprawie Mairi.

Sandhu powiedział ICN: „ Przypadek nieletniej Mairi jest bardzo silny. W argumentacji przeciwnika jest wiele luk i nieprawidłowości.

Sandhu cytuje akt urodzenia i inne oficjalne dokumenty potwierdzające, że Maira ma 14 lat. Twierdzi również, że akt małżeństwa Nakash sporządzony w sądzie jest fałszywy. Nakash twierdzi, że pomimo prawa, które zabrania małżeństw nieletnim, poślubienie Mairy jest sankcjonowane przez islamski zwyczaj, ponieważ miała ona swój pierwszy okres.

„ W takich przypadkach często zdarza się, że po dwóch lub trzech latach ludzie odsyłają dziewczynę do swojej rodziny, kiedy to zaspokajają swoje pożądanie i mają jej dość ”, wyjaśnił Sandhu ICN.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji:  press@persecution.org .