Pakistan: Chrześcijańska ofiara pracy niewolniczej w Pakistanie zagrożona!

24.06.2020 Pakistan (International Christian Concern)

W maju 2020 r. Daniel Masih złożył wniosek do sądu w Sargodha w Pakistanie, wzywając władze do uratowania jego brata Bashira i jego rodziny przed niewolniczą pracą na rzecz muzułmańskiego właściciela pod rządami Ali Babara Waraicha.

Dr Riaz Aasi, prezes Alpha Human Rights Care Association, powiedział Międzynarodowemu Koncernowi Chrześcijańskiemu (ICC), że Bashir Masih pożyczył 400 000 rupii (2 397,00 USD) od Ali Babara Waraicha w 2015 r. Zarówno Bashir, jak i Waraich zgodzili się na spłatę pożyczki przez usługę pracy.

Jednak po pięciu latach pracy Waraich odmówił zwolnienia rodziny chrześcijańskiej z tej nieuczciwej pracy.

„ Podczas aresztu Waraicha Bashir i jego żona zostali pobici i wykorzystani przez wzgląd na wiarę chrześcijańską ” – powiedział Daniel Masih ICC. „ Jednak Bashir nigdy nie waha się głosić i praktykować swojej wiary.

„ W wyniku ciągłych lat znęcania się nogi Bashira wykrzywiły się i nie może chodzić bez wsparcia ” – twierdzi dr Aasi. „ Bashir nigdy nie otrzymał pomocy medycznej dla swoich nóg.

Policja odpowiedziała na wniosek Daniela i napadła na dom wiejski Waraicha. Nie mogli jednak znaleźć Bashira i jego rodziny, co sugeruje, że ktoś już poinformował Waraicha o sprawie sądowej przeciwko niemu.

Później Bashir pojawił się przed sądem, aby zeznawać o niewolniczej pracy i nadużyciach. Nie mógł jednak podać pełnego rachunku z powodu gróźb wobec swojej rodziny. Dlatego sąd nie podjął żadnych działań prawnych przeciwko Waraichowi.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .

Potrzebna pomoc żywnościowa dla ubogich Chrześcijan, niewolników w fabrykach cegieł.

Wokół Lahore jest około 50 fabryk cegieł a w całym Pakistanie około 300. Tylko w jednej fabryce pracuje całymi rodzinami przy wyrobie cegieł średnio około 200 chrześcijańskich niewolników.

Chrześcijan dotyka niewola ekonomiczna.W Pakistanie opieka medyczna jest płatna.Chrześcijanie są bardzo biedni i prześladowani, traktowani przez Muzułmanów gorzej od zwierząt. Nie mają pracy i dlatego Muzułmańscy pracodawcy wynajmują Chrześcijan do najgorszych i najcięższych prac. Tam chrześcijanin może najwyżej ulice zamiatać.Jak ktoś zachoruje z rodziny Chrześcijan,którzy stanowią 2% ludności Pakistanu – to muzułmańscy właściciele fabryk pożyczają im pieniądze i podpisują z nimi umowę prawną,która mówi,że w razie braku spłaty zadłużenia w określonym terminie,pożyczkobiorca wraz z całą swoją rodziną musi odpracować ten dług.

Ta umowa jest tak skonstruowana,że nie będą oni w stanie spłacić tej pożyczki nawet ją odpracowując przez całe swoje życie i kolejne pokolenie – nawet ich dzieci.

To jest legalny proceder w Pakistanie.Jak chrześcijanin nie umie pisać a musi zawrzeć taką umowę,to odciska się na niej palec – jego kciuk.

Zdarza się, iż Muzułmańscy właściciele fabryk molestują dzieci chrześcijańskich niewolników.  Nie wolno również Chrześcijanom napić się ze szklanki,bo za to grozi im śmierć,dlatego że uznawane jest to jako “obraza Islamu”, więc oni piją w kubkach jak je mają i jedzą rękami potrawy z ryżu jak mają co jeść…

Więcej informacji -TUTAJ

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”