Pakistan: chrześcijańska matka pięciorga dzieci uprowadzona i wielokrotnie gwałcona przez 20 dni

Pakistan – Zgodnie z Pakistan Christian Post matka pięciorga dzieci została porwana w dniu 1 kwietnia  , 2021, i spędził 20 dni w niewoli będąc wielokrotnie zgwałcona, odurzona i bita.

„Według jej męża, Warrisa Masiha, Venus Bibi wyszła na zakupy”, napisał Post, „W drodze powrotnej do domu kilku muzułmańskich mężczyzn zablokowało jej drogę i kazało im towarzyszyć i nie robić hałasu”.

„Zanim zdążyła zareagować, złapali ją za rękę i zaciągnęli do zaparkowanego w pobliżu samochodu”.

Warris poinformował, że porywaczem jego żony był Muhamad Akbar, mężczyzna, o którym mówiono, że wcześniej porwał chrześcijańską kobietę, ale uniknął kary ze względu na swoje bogactwo i wpływy.

Po uprowadzeniu żony Warris kilkakrotnie próbował nakłonić policjantów do żądania jej uwolnienia. W końcu policja zmusiła Akbara do uwolnienia Bibi, a później została znaleziona, niezdolna do chodzenia, na poboczu drogi w pobliżu jej wioski Sahoo Ki Malian.

Płacząc, Warris powiedział: „Jesteśmy biedni i chrześcijanie, dlatego policja nie podejmuje żadnych działań przeciwko porywaczom i dlatego, że mocno przekupili policję.

„Ale chcę sprawiedliwości dla mojej żony. Chcę, żeby wszyscy porywacze zostali aresztowani i ukarani za swoje zbrodnie, żeby mogli przestać porywać więcej chrześcijanek”.

Pakistan jest piątym najbardziej niebezpiecznym krajem na świecie, jeśli chodzi o wiarę, według chrześcijańskiego organu nadzorującego prześladowania Open Doors. Z drugą co do wielkości populacją muzułmańską na świecie, chrześcijanie w Pakistanie są postrzegani jako obywatele drugiej kategorii i ich rząd nie zapewnia im ochrony. W rezultacie chrześcijańskie dziewczęta i kobiety są często porywane, torturowane i zabijane bez konsekwencji dla swoich sprawców.

źródło: International Christian Concern

Dzieci Afryki w obliczu głodu

(AP Photo / Farah Abdi Warsameh)
Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

PAP/EPA/ERIC FEFERBERG

Dramatu wojny mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Sytuację dodatkowo pogorszyły skutki pandemii koronawirusaMasowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)