06.06.2020 Pakistan

W odpowiedzi na pandemię COVID-19 Pakistan zablokował całą populację. Blokada, mająca na celu ograniczenie rozprzestrzeniania się wirusa, dramatycznie wpłynęła również na biednych i zmarginalizowanych w kraju. Miejsca pracy zostały utracone, a zapasy żywności zmniejszały się wraz z upływem tygodni i miesięcy.

Wśród pandemii pakistańscy chrześcijanie doświadczyli nowych form prześladowań. Od marca International Christian Concern (ICC) zgłosił kilka incydentów, w których “mniejszościom religijnym, w tym chrześcijanom i hinduistom, odmówiono dostępu do pomocy żywnościowej podczas pandemii COVID-19.”

Do tej pory ICC udokumentowało co najmniej osiem incydentów, w których chrześcijanom odmówiono pomocy żywnościowej z powodu ich wiary.

W Karaczi chrześcijanom i hindusom odmówiono dostępu do pomocy żywnościowej – a dokładniej- pracownikom Saylani Welfare International Trust. W wiosce w okręgu Kasur, ponad 100 rodzin chrześcijańskich zostało wykluczonych z dystrybucji pomocy żywnościowej. ICC udokumentowało również pięć przypadków, w których dziesiątkom rodzin odmówiono pomocy żywnościowej, ponieważ „Masih”, chrześcijańskie nazwisko, pojawiło się w ich krajowych dowodach osobistych.

W niektórych przypadkach chrześcijanie i inne mniejszości religijne były zmuszane do przejścia na islam w celu uzyskania dostępu do pomocy żywnościowej.

Dawat-e-Islami, islamski kanał telewizyjny w Pakistanie, twierdził, że organizacja islamska przekształciła nie-muzułmanów w islam, korzystając z pomocy żywnościowej COVID-19. Duchowny w telewizji przywołał przykład człowieka, który niedawno przeszedł na islam w zamian za pomoc i zachęcił innych do przestrzegania tej praktyki.

„ W Pakistanie istnieją różne poziomy dyskryminacji i prześladowania chrześcijan ” – powiedział o tym Ksiądz Qaisar Feroz, ksiądz katolicki w Lahore. „ Ponieważ cały świat martwił się i szukał sposobów na przetrwanie i ocalenie ludzkości, oportuniści należący do większości niewłaściwie wykorzystywali chrześcijan. Pojawili się ze swoimi negatywnymi motywami i odmówili pomocy żywnościowej chrześcijanom. To jest godne potępienia. ”

W miarę trwania blokady pandemicznej ICC udokumentowało trzy przypadki zawłaszczenia ziemi, w których przestępcy zbezczeszczali kościoły i symbole chrześcijańskie. Przestępcy ci próbowali wykorzystać pandemię COVID-19 jako okazję do kradzieży dóbr chrześcijan, w tym kościołów w Shekhupura i Gujranwala oraz cmentarza w dzielnicy Khanewal.

„ Władze muszą podjąć działania przeciwko tym, którzy są zaangażowani w podział jednostek i promowanie nienawiści ze względów religijnych ” – powiedział ojciec Feroz w odpowiedzi na te przypadki prześladowań.

Gdy Pakistan wyłania się z blokady narodowej, chrześcijanie obawiają się, że nadal będą doświadczać nowych form prześladowań, jakich doświadczyli podczas blokady. Jest to szczególnie prawdziwe, jeśli nie zostaną podjęte żadne działania w odpowiedzi na odmowę pomocy żywnościowej i zbezczeszczenie własności kościoła.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org

Swoją pomocą finansową możesz realnie wpłynąć na los Chrześcijan z Pakistanu

Numer rachunku do wpłat Polskiej waluty w złotówkach:
Santander Bank Polska S.A 2.Oddz.w Żorach
Nr 38 1090 2590 0000 0001 3489 0229 z dopiskiem “Pomoc dla Pakistanu”.

Numer rachunku do wpłat w walucie zagranicznej:
Santander Bank Polska S.A 2.Oddz.w Żorach.
BIC SWIFT: WBKPPLPP
IBAN: PL 33 1090 2590 0000 0001 3489 0319 z dopiskiem “Pomoc dla Pakistanu”.

One thought on “Pakistan: Chrześcijanom odmówiono pomocy żywnościowej z powodu ich wiary.

• 6 czerwca 2020 o 16:38
    Permalink

Niestety,ale jako ewangelista Polskiej misji humanitarnej w Pakistanie muszę z wielką przykrością potwierdzić tą informację.Pomoc rządowa z tego kraju,która została wysłana dla Pakistańczyków w różnych regionach w wielu przypadkach niestety,ale nie dociera do najuboższych i najbardziej potrzebujących chrześcijan w tym kraju.Zamiast otrzymywać tą pomoc tak jak inni mieszkańcy tego kraju bez względu na ich przekonania i przynależność religijną,to odmawia się im tej pomocy słowami:”Niech Wam Wasi pastorzy i księża pomogą…

Odpowiedz