Pakistan: chrześcijanka torturowana i przykuta łańcuchem w zagrodzie dla bydła

Farah Shaheen została zabrana ze wschodniego miasta Faisalabad w czerwcu i uratowana przez policję w zeszłym miesiącu

Policja z prowincji Pendżab we wschodnim Pakistanie wycofała zarzuty karne przeciwko trzem muzułmanom oskarżonym o porwanie 12-letniej chrześcijanki, którą zmuszono do poślubienia jednego z oskarżonych, torturowano i przez pięć miesięcy trzymano przykutą łańcuchem w zagrodzie dla bydła.

Porwana i źle traktowana chrześcijanka decyduje zostać z porywaczami

Policja anulowała zarzuty przeciwko 45-letniemu muzułmanowi Khizarowi Hayatowi i jego dwóm wspólnikom, gdy dziewczynka zidentyfikowana jako Farah Shaheen zeznała, że dobrowolnie poślubiła Hayata. Według relacji „The Times”, policja zignorowała też skargę jej rodziców o porwaniu i torturach córki, która w czasie porwania z Faisalabadu w czerwcu zeszłego roku miała 12 lat.

„Panna Shaheen zeznała przed magistratem (…) że poślubiła (…) z własnej woli i chce z nim mieszkać” – powiedział oficer śledczy Musaddiq Riaz.

Riaz stwierdził, że zgodnie z raportem policyjnym, dziewczynka ma 16 lub 17 lat, chociaż jej świadectwo urodzenia potwierdza, że w czasie porwania miała 12 lat.

5 grudnia, policja uratowała dziewczynkę, która miała na ciele znaki przemocy, a następnie, decyzją miejscowego sądu, została odesłana do schroniska – podała w raporcie amerykańska organizacja monitorująca prześladowania, International Christian Concern.

„Po negocjacjach z przestępcami, funkcjonariusze najpierw zabrali [Shaheen] na komisariat” – powiedziała cytowana przez ICC miejscowa aktywistka Lala Robin Daniel, w wypowiedzi dla UCAN. „Miała poranione kostki i stopy. Na komisariacie je zabandażowano. Była w szoku i nie mogła mówić o torturze”.

Rodzice dziewczynki twierdzą, że zmuszono ją do poślubienia Hayata i przejścia na islam

„Powiedziała mi, że traktowano ją jak niewolnicę” – mówi ojciec dziewczynki, cytowany przez „The Daily Mail”. „Była zmuszana do pracy przez cały dzień przy sprzątaniu brudu w obejściu dla bydła. Dwadzieścia cztery godziny na dobę była na łańcuchu”.

„Jej małżeństwo, wymuszone przejście na islam i poranione stopy mówią o horrorze” – napisała Daniel na mediach społecznościowych, cytowana przez ICC. „Nieletnie dziewczynki z mniejszości religijnych nie są bezpieczne z powodu wadliwego i niekompletnego ustawodawstwa. Policja, sądownictwo i słabe przepisy prawne robią sobie żarty z biednych rodziców”.

Według „The Telegraph”, Shaheen przebywa w ukryciu, wspierana przez brytyjską organizację dobroczynną Aid to the Church in Need, która wezwała brytyjskiego premiera Borisa Johnsona, by pozwolił jej ubiegać się w Wielkiej Brytanii o azyl.

Rok 2020 – „Pakistan znalazł się też na piątym miejscu Światowego Indeksu Prześladowań”

Studium przeprowadzone w 2014 roku przez The Movement for Solidarity and Peace Pakistan pokazało, że każdego roku około tysiąc kobiet i dziewcząt z pakistańskich społeczności hinduskich i chrześcijańskich jest porywanych, zmuszanych do przejścia na islam i poślubienia swojego porywacza.

Jak informowało wcześniej ICC, kwestia religii jest często wmieszana w przypadki napaści seksualnej, by stawiać ofiary z mniejszości religijnych w niekorzystnej sytuacji. Wykorzystując uprzedzenia religijne, sprawcy wiedzą, że mogą ukryć i usprawiedliwić swoje przestępstwa przez wprowadzenie elementu religii.

Źródło: Christian Post

Trwa wyścig z czasem. Miejsca w których dzieci umierają są odcięte od dostaw żywności.

Kobieta czeka w pobliżu stołu, na którym leży odżywiane kroplówką dziecko. AFP PHOTO/ROBERTO SCHMIDT
Apelujemy o wsparcie dla mieszkańców Sudanu Południowego – w 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu

Tylko 40% populacji ma dostęp do czystej wody pitnej. Inwestycje w tym obszarze mają kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia dzieci. Zanieczyszczona woda jest jedną z głównych przyczyn rozprzestrzeniania się chorób.

Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli. Z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci, jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia – uwrażliwia dr Wojciech Wilk, prezes Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej.

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W 6 regionach ogłoszono już klęskę głodu. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami ponieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Mały chłopiec zabiera swojego niedożywionego braciszka do ośrodka żywienia terapeutycznego prowadzonego przez medyczną organizację charytatywną Medecins Sans Frontieres w Ajiep w Sudanie | REUTERS

Rekordowo wysoka liczba osób zagrożonych głodem w Sudanie Południowym. Przez konflikt zbrojny, powodzie i skutki pandemii w tym najmłodszym państwie Afryki 6,5 mln ludzi nie ma wystarczającej ilości jedzenia. Tponad połowa ludności!

Problemy z dostępem do żywności w Sudanie Południowym trwają od czasu uzyskania niepodległości w 2011 r., ale nigdy wcześnie nie były tak ciężkie. Toczący się od 2013 r. konflikt zbrojny doprowadził do śmierci setek tysięcy osób, a miliony musiały uciekać, porzucając swoje domy i uprawy. Jednak zeszły rok był wyjątkowo dramatyczny, bo przez zmiany klimatu kraj spustoszyły niszczycielskie powodzie o niespotykanej wcześniej skali. Szacuje się, że przez żywioł ucierpiał ponad milion osób.

Fala niszczyła wszystko na swojej drodzezmuszając ludzi do ucieczki, zatapiając pola i zabijając zwierzęta gospodarskie. Stojąca woda przez wiele miesięcy uniemożliwiała produkowanie żywności i pogłębiała głód.

Sytuację dodatkowo pogorszyły skutki pandemii koronawirusaMasowe bezrobocie, przerwane łańcuchy dostaw, problemy z dostępnością żywności na rynku i wzrost jej cen sprawiły, że dla wielu osób zdobycie czegokolwiek do jedzenia stało się wręcz niemożliwe.

W Sudanie Południowym życie i zdrowie dwóch milionów osób zostało zagrożone. Nie możemy zostawić ich bez pomocy!

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)