Pakistan: chrześcijanie obywatele drugiej kategorii. Osierocone dzieci po zamachu bombowym.

W 1947 r. – Roku niepodległości kraju, sytuacja chrześcijan stała się znacznie skomplikowana, ponieważ Pakistan oficjalnie stał się państwem muzułmańskim. Wszyscy chrześcijanie cierpią z powodu zinstytucjonalizowanej dyskryminacji, o czym świadczy fakt, że zawody postrzegane jako niskie, brudne i uwłaczające są przez władze zastrzeżone dla chrześcijan.

Wielu chrześcijan jest biednych, a niektórzy są ofiarami niewolniczej pracy. Są też chrześcijanie z klasy średniej, ale to nie chroni ich przed marginalizacją lub prześladowaniami.

Historyczne kościoły (takie jak kościoły anglikańskie lub rzymskokatolickie) mają względną swobodę wyznania, ale są ściśle monitorowane, a ekstremiści regularnie atakują je w celu przeprowadzenia ataków.

Kościoły chrześcijańskie, które aktywnie angażują się w pomoc społeczną i pracują z młodzieżą, są coraz częściej prześladowane . Generalnie chrześcijanie są uważani za obywateli drugiej kategorii. Ponadto krajowe prawa przeciw bluźnierstwu są nieproporcjonalnie stosowane wobec mniejszości chrześcijańskiej.

abp. Sebastianem Francisem Shaw z Lahore w Pakistanie, gdzie trwają jedne z największych prześladowań chrześcijan:

Jakie jest miejsce chrześcijan w społeczeństwie pakistańskim? Kiedyś mówiło się o nich, że to „bangi” – „czyściciele toalet”.
– Przede wszystkim chrześcijanie są bardzo biedni. Kiedy na początku XX w. do Pakistanu przybyli misjonarze, chrześcijanie rzeczywiście wykonywali najgorzej płatne i najmniej szanowane prace, uważane za upokarzające. Ale misjonarze zaczęli głosić Ewangelię. Mówili, że w Chrystusie wszyscy są braćmi i siostrami, wszyscy mają taką samą godność i są sobie równi: nie ma wyższych ani niższych. Zaczęli zakładać małe szkoły. Uczące się w nich dzieci stopniowo stawały się coraz lepiej wykształconymi ludźmi. Teraz, po czterech pokoleniach takiej nauki, problem niedouczonych chrześcijan praktycznie zniknął. Nikt nie kojarzy ich już z „czyścicielami toalet”. Nadal w porównaniu do muzułmanów są bardzo biedni, ale mogą stawać się nauczycielami, katechetami czy lekarzami

Przykłady z okresu sprawozdawczego

Według raportu Morning Star News w maju 2019 roku właściciel zabił chrześcijańskiego pracownika, ponieważ odważył się pracować dla innego pracodawcy . Ten przypadek ilustruje niski status społeczny większości chrześcijan i jest zaledwie urywkiem wielu podobnych przypadków, które często pozostają niezgłoszone.

Chociaż w okresie sprawozdawczym World Watch List 2020 nie było żadnych poważnych ataków bombowych na budynki kościelne, zdarzają się dziesiątki mniejszych „codziennych ataków” na kościoły i cmentarze. Jednym z przykładów jest zbezczeszczenie chrześcijańskiego cmentarza w pakistańskiej prowincji Pendżab.

Nadzieja dla dzieci-sierot w Pakistanie

Sierociniec MOTHER CARE ORPHAN CENTER powstał pod nadzorem RESCUE FOR HEAVEN MINISTRIES i działa od 2013 r.w Lahore w Pakistanie.

Powstał on po muzułmańskim zamachu terrorystycznym i wybuchu bomby, który miał miejsce w kościele w Peszawarze w dniu 22 września 2013 r. pochłaniając wiele niewinnych ofiar ludzkich. W rezultacie tego zamachu bombowego zmarło 127 chrześcijan, a 275 zostało rannych.

W wyniku tego zamachu wiele dzieci zostało osieroconych i całkowicie pozbawionych dalszej możliwości życia. W sierocińcu tym znajdują się również dzieci, które porzucili na ulicy ich muzułmańscy rodzice.

Objęte są one nie tylko stałą opieką w różnej postaci,ale również pomocą duchową ze strony kościoła ewangelickiego, gdzie poznają ewangelię i Biblię.

W sierocińcu w Lahore w Pakistanie znajduje się 36 dzieci (20 chłopców i 16 dziewczynek) w różnym wieku. Pracują tam cztery osoby, które zajmują się opieką i wychowaniem dzieci oraz ich edukacyjnym przygotowaniem, a także zaopatrzeniem, ochroną, sprzątaniem, administracją oraz przygotowaniem posiłków.

Sierociniec ten utrzymuje się tylko z darowizn pieniężnych od bardzo ubogich chrześcijan.

Posiada on 6 dwupiętrowych łóżek, dając 12 miejsc, w których śpi 24 dzieci. Nie mają oni więcej łóżek, ani materacy, kołder, poduszek czy pościeli, i dlatego 12 dzieci śpi na ziemi na wykładzinie podłogowej. W całym sierocińcu jest pleśń,spowodowana brakiem ocieplenia budynku i wilgocią.

Osierocone dzieci wycierają się swoimi ubraniami, ponieważ nie mają własnych ręczników, chodzą cały czas w butach, bo nie mają kapci. Nie posiadają też skarpetek, bielizny osobistej i innego rodzaju odzieży, mundurków szkolnych, obuwia na zmianę, wyprawek szkolnych, mydeł, szamponów, szczoteczek i past do zębów oraz innych środków higienicznych.

Ewangelista misyjny Lesław Baran z Prostego Kościoła Śląsk, jest zaangażowany w pomoc charytatywną dla dzieci-sierot oraz ubogich Chrześcijan w Pakistanie od ponad czterech lat. O tym co udało się już zrobić dla tego chrześcijańskiego sierocińca dzięki darczyńcom z Polski można przeczytać – tutaj

Serdecznie dziękujemy wszystkim darczyńcom Fundacji”FILEO” za dotychczasową pomoc modlitewną oraz okazane wsparcie finansowe dla dzieci-sierot ludzi niewidomych,chorych i niepełnosprawnych jak również rodzin niewolników w fabrykach cegieł z Pakistanu.

Fundacja”FILEO” KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Pakistan”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)