Ostrzeżenie przed głodem – ONZ przekaże 100 milionów dolarów do siedmiu krajów

NAIROBI, Kenia (AP) – Biuro humanitarne ONZ przekazuje 100 milionów dolarów na pomoc w nagłych wypadkach siedmiu krajom zagrożonym głodem w Afryce i na Bliskim Wschodzie w związku z konfliktami i pandemią COVID-19, podczas gdy szef pomocy humanitarnej mówi o powrocie do świata gdzie głód jest powszechny, byłoby „nieprzyzwoite”.

Oświadczenie z dnia na dzień mówiło, że 80 milionów dolarów trafi do Afganistanu, Burkina Faso, Konga, Nigerii, Sudanu Południowego i Jemenu. Kolejne 20 milionów dolarów zarezerwowano na „działania wyprzedzające w walce z głodem w Etiopii”, gdzie w zbuntowanym północnym regionie Tigray wybuchły w tym miesiącu śmiertelne walki.

„Bez natychmiastowych działań głód może stać się potworną rzeczywistością w nadchodzących miesiącach w części Burkina Faso, północno-wschodniej Nigerii, Sudanie Południowym i Jemenie. Byłby to pierwszy przypadek ogłoszenia głodu od 2017 roku w niektórych częściach Sudanu Południowego ”- czytamy w oświadczeniu.

Powrót do świata, w którym głód jest na porządku dziennym, byłby „nieprzyzwoity w świecie, w którym jest więcej niż wystarczająco jedzenia dla wszystkich” – powiedział szef humanitarnej ONZ Mark Lowcock.

ONZ stwierdziło, że pieniądze będą skierowane do najbardziej narażonych, zwłaszcza kobiet, dziewcząt i osób niepełnosprawnych.

Pieniądze rozkładają się w następujący sposób: 15 milionów dolarów dla Afganistanu, Burkina Faso 6 milionów dolarów, Kongo 7 milionów dolarów, północno-wschodnia Nigeria 15 milionów dolarów, Sudan Południowy 7 milionów dolarów i Jemen 30 milionów dolarów.

źródło: apnews