Maria (imię zmieniono ze względów bezpieczeństwa,) została porwana dwa tygodnie temu. Sąsiedzi pojawili się w domu rodziny, mówiąc, że widzieli trzech uzbrojonych mężczyzn odciągających córkę.

„Wycelowali w nią broń” – powiedzieli rodzinie sąsiedzi.

Rodzina Marii podzieliła się  partnerem z “Open Doors ministry partner”: „Pospieszyliśmy na posterunek policji, aby poprosić o pomoc. Ponieważ jesteśmy Chrześcijanami, policjanci niechętnie przyjmowali nawet pierwszy raport z incydentu. ”

Lokalne media zareagowały na ​​sprawę i protestujący pojawili się przed posterunkiem policji, aby w końcu zmusić policję do wszczęcia dochodzenia by poznać prawdę: Maria została porwana i wykorzystana przez niektórych jej współpracowników z fabryki gdzie pracowała. Jeden mężczyzna został aresztowany.

Trzy dni później sama Maria pojawiła się w sądzie.

„Dziewczyna musiała zostać poddana ogromnej presji” – mówi partner Open Doors. „Powiedziała, że ​​poszła ze swoim porywaczem za własną zgodą. Ponadto przemawiała przed sądem na korzyść swojego porywacza, który został aresztowany przez policję podczas dochodzenia i poprosił sędziego o jego zwolnienie. Przed rodziną zadeklarowała chęć pójścia ze swoim porywaczem, muzułmaninem, już żonatym i ojcem dwójki dzieci. ”

Po wysłuchaniu wszystkich argumentów sąd oddalił wniosek złożony przez rodzinę Marii.

Jej kuzyn i powiernik powiedział: „Dobrze ją znam. Nigdy by nie poszła chętnie. Jest delikatną dziewczyną, ale nie głupią. Musiało być zagrożone bezpieczeństwo jej rodziców, członków rodziny i innych chrześcijańskich dziewcząt w fabryce. ”

A jej los? „Nie wiemy”, mówi partner Open Doors. „Próbujemy dowiedzieć się, gdzie jest przetrzymywana i w jakich okolicznościach”.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”
br. Waldemar Skworcz-Bednarski