Bojownicy z Islamskiego Państwa w Iraku i Syrii (ISIS) sprzedają uprowadzone irackie dzieci na targach jako niewolnicy seksualni i zabijają innych młodych ludzi, w tym przez ukrzyżowanie lub pogrzebanie ich żywcem.

Iraccy chłopcy w wieku poniżej 18 lat są coraz częściej wykorzystywani przez grupę bojowników jako zamachowcy-samobójcy, konstruktorzy bomb, informatorzy lub ludzkie tarcze do ochrony obiektów przed atakami powietrznymi kierowanymi przez Stany Zjednoczone, powiedział Komitet Praw Dziecka ONZ.

„Jesteśmy naprawdę głęboko zaniepokojeni torturami i morderstwami tych dzieci, zwłaszcza tych należących do mniejszości, ale nie tylko z mniejszości” – powiedziała ekspertka komisji Renate Winter na konferencji prasowej. „Zakres problemu jest ogromny”.

Powiedziała, że ​​ofiarami padły dzieci  jazydów lub wspólnot chrześcijańskich, ale także szyitów i sunnitów.

„Otrzymaliśmy doniesienia o dzieciach, zwłaszcza dzieciach upośledzonych umysłowo, które zostały wykorzystane jako zamachowcy-samobójcy, najprawdopodobniej nawet bez ich zrozumienia” – powiedział Winter. „Umieszczono (w Internecie) film wideo, który pokazywał dzieciom w bardzo młodym wieku, w wieku około ośmiu lat i młodszym, które już mają być szkolone na dzieci-żołnierzy”.

Państwo Islamskie to separatystyczna grupa Al-Kaidy, która ogłosiła islamski kalifat w różnych częściach Syrii i Iraku. Zabił tysiące i zmusił setki tysięcy do opuszczenia domów, co ONZ nazwała rządami terroru.

Grupa, znana również jako ISIL, opublikowała wideo przedstawiające spalonego żywcem schwytanego jordańskiego pilota.

Organ ONZ, który dokonał przeglądu Iraku po raz pierwszy od 1998 r., Potępił „systematyczne zabijanie dzieci należących do mniejszości religijnych i etnicznych przez tzw. ISIL, w tym kilka przypadków masowych egzekucji chłopców, a także doniesienia o ścięciu głów , ukrzyżowanie dzieci i zakopanie żywcem dzieci ”.

Wiele dzieci zostało zabitych lub ciężko rannych podczas nalotów lub ostrzału przez irackie siły bezpieczeństwa, podczas gdy inne zmarły z „odwodnienia, głodu i upału”.

ISIL dopuścił się „systematycznej przemocy seksualnej”, w tym „uprowadzeń i zniewolenia seksualnego dzieci”, jak stwierdzono.

„Dzieci mniejszości zostały schwytane w wielu miejscach … sprzedawane na rynku z metkami, metkami z cenami, sprzedawane jako niewolnicy” – powiedział Winter, nie podając żadnych szczegółów.

18 niezależnych ekspertów, którzy pracowali nad raportem, wezwało władze Iraku do podjęcia wszelkich niezbędnych kroków w celu „ratowania dzieci” pozostających pod kontrolą Państwa Islamskiego i ścigania sprawców zbrodni.

„Państwo ma obowiązek chronić wszystkie swoje dzieci. Chodzi o to, jak zamierzają to zrobić w takiej sytuacji? ”, Powiedział Winter.

źródło: english.alarabiya

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

200392137-001

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.
Prognozy wskazują, że kryzys żywnościowy w Sudanie Południowym osiągnie szczyt między majem a lipcem.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan”