Dziewczęta i chłopcy w północno-wschodniej Nigerii nadal doświadczają brutalnych nadużyć ze strony Boko Haram, a także są głęboko dotknięci operacjami wojskowymi mającymi na celu zwalczanie grupy terrorystycznej, pomimo godnych uwagi wysiłków, zgodnie z najnowszym raportem szefa ONZ na temat dzieci i uzbrojonych stron konfliktu.

Popełnione okrucieństwa

W raporcie od stycznia 2017 r. Do grudnia 2019 r. Opisano 5741 poważnych naruszeń prawa wobec dzieci w Nigerii.

Co więcej, incydenty w sąsiednim Kamerunie, Czadzie i Nigrze znalazły odzwierciedlenie w rozprzestrzenianiu się działalności Boko Haram poza granice Nigerii.

We wrześniu 2017 r. Grupa Civilian Joint Task Force (CJTF), która wspiera lokalnie siły nigeryjskie przeciwko Boko Haram, podpisała z ONZ plan działania mający na celu zaprzestanie naruszeń i zapobieganie im.

Zaangażowanie dzieci

Tymczasem dzieci zatrzymane za ich związek z Boko Haram pozostają poważnym problemem – chociaż faktyczne liczby okazały się trudne do oszacowania, ponieważ ONZ nie otrzymała dostępu do obiektów, w których mieszkali nieletni, czytamy w raporcie.

„Dzieci, które wcześniej były zrzeszone, nie powinny być dalej karane zatrzymaniem i wzywam rząd Nigerii do przyspieszenia zwolnienia dzieci z aresztu i nadania priorytetu ich ponownej integracji ze społeczeństwem” – stwierdziła pani Gamba.

„Wzywam również rząd do przeglądu i przyjęcia protokołu przekazywania dzieci związanych z grupami zbrojnymi cywilnym podmiotom zajmującym się ochroną dzieci” – powiedziała.

Potrzebuję pomocy

Zdecydowana większość z 1433 ofiar śmiertelnych dzieci zweryfikowanych przez ONZ została przypisana Boko Haram, a ataki samobójcze są główną przyczyną, według raportu.

I chociaż ponad 200 dzieci zostało dotkniętych incydentami przemocy seksualnej, strach przed stygmatyzacją, odwetem, brakiem odpowiedzialności za sprawców i brakiem środków dla ocalałych, sprawiły, że te przestępstwa są bardzo zaniżone.

Jednocześnie odmowa pomocy humanitarnej dla dzieci wpłynęła na dostarczanie pomocy tysiącom nieletnich.

W raporcie wyszczególniono również, że niektóre z najbardziej okrutnych incydentów Boko Haram dotyczyły uprowadzenia i egzekucji pracowników organizacji humanitarnych.

Podpisana umowa

Plan działania z 2017 r. Był punktem zwrotnym w leczeniu dzieci przez CJTF.

„Postęp jest konsekwentny, a od momentu podpisania umowy nie zweryfikowano żadnych nowych przypadków rekrutacji i wykorzystania” – powiedział urzędnik ONZ, który wezwał grupę do pełnej realizacji planu i „ułatwienia odłączenia pozostałych dzieci”.

Pani Gamba podkreśliła również potrzebę zapewnienia regionalnej afrykańskiej reakcji na tę sytuację.

źródło: Wiadomości ONZ