Oficjalne listy i petycje do władz pokazują im, że są osoby, które wiedzą i interesują się tym, co dzieje się z więźniami. W rezultacie mogą poprawić się warunki ich traktowania. Jeśli władze sądzą, że nikt się o więźniów nie troszczy, chrześcijanin może być przetrzymywany z niebezpiecznymi kryminalistami, wykorzystywany, pozbawiany jedzenia, prawa do korespondencji, paczek czy odwiedzin.

Twój list jest naprawdę ważny!

Niezależnie od położenia geograficznego, czy sytuacji ekonomicznej rządzący są niezwykle wrażliwi na punkcie wizerunku ich krajów w świecie. Wierzymy, że bardzo ważna jest tu oryginalność listu i jakkolwiek podajemy dla ułatwienia kilka przykładów, zachęcamy do formułowania własnych listów. Prosimy jednak bardzo o wcześniejsze zapoznanie się ze wskazówkami do pisania listów.

W dziale Więźniowie przedstawiamy sylwetki więzionych chrześcijan, za którymi możesz się wstawić. Jeżeli znasz język angielski, to polecamy Ci także witrynę Prisoner Alert, na której znajdziesz opisy sytuacji innych więzionych chrześcijan.

Jak pisać do władz?

• Pisz we własnym imieniu. Nie powołuj się na żadne organizacje, gdyż to może być wykorzystane przeciw więzionej osobie.
  • Pisz zwięźle. Bądź uprzejmy, reprezentujesz Jezusa Chrystusa.
  • Nie pisz o polityce ani nie krytykuj rządu w sprawach innych niż łamanie praw człowieka.
  • Wyraź ogólnie swoją troskę o prześladowanych wierzących.
  • Wyraź szczególne zainteresowanie sytuacją konkretnego więźnia lub więźniów.
  • Tam, gdzie to możliwe, podaj imiona i nazwiska więzionych chrześcijan oraz miejscowość pochodzenia.
  • Napisz, że się o nich martwisz (może byli bici lub torturowani).
  • Napisz, czego byś oczekiwał (zwolnienia więźnia, lepszej opieki medycznej, itp.).
  • Powstrzymaj się od pouczania ich lub cytowania fragmentów z Biblii.
  • Nie zapomnij z góry podziękować za pozytywne działania w tej sprawie.

Do kogo pisać?

Listy i petycje można kierować do:

Wzory listów

Zapoznaj się z przykładowymi listami do przedstawicieli władz.