Odrażające gwałty i zabójstwa chrześcijańskich dzieci w Pakistanie

Zachód odetchnął z ulgą, kiedy Rimsha Masih, 14-letnia chrześcijanka aresztowana w Pakistanie za rzekome spalenie stron Koranu, została wreszcie uwolniona. Jednak Zachód nie ma pojęcia o obrazowych nadużyciach – w tym o gwałtach i morderstwach – chrześcijańskie dzieci w Pakistanie rutynowo cierpią, po prostu za to, że są chrześcijanami. Rozważmy tylko dwie historie, z których obie wydarzyły się w tym samym czasie, gdy “bluźnierstwo” Rimshy trafiało na pierwsze strony gazet na całym świecie.

Chrześcijanka, 12-letnia Muqadas Kainat (co oznacza „Święty Wszechświat”) została zaatakowana na polu w pobliżu jej domu w Sahawil przez pięciu muzułmanów, którzy „ zgwałcili ją i zamordowali ”. W tym czasie jej ojciec przebywał w szpitalu, odwiedzając chorą matkę. On i inni członkowie rodziny rozpoczęli gorączkowe poszukiwania, aż wskazówka zaprowadziła ich na pole, na którym leżało ciało jego córki. Sekcja zwłok ujawniła, że ​​została „zbiorowo zgwałcona, a później uduszona na śmierć przez pięciu mężczyzn”. Policja jak zwykle nikogo nie aresztowała. Jako Wiadomości Salem Raport mówi: „Sprawy komplikuje fakt, że kilka chrześcijańskich dziewcząt w tym odległym rejonie zostało zgwałconych i zmuszonych do zawarcia małżeństwa ze społecznością muzułmańską i porzucenia własnej religii, donoszą organizacje praw człowieka…. Według społeczności chrześcijańskiej w tej części Pakistanu istnieje historia, w której lokalne władze nie badały przypadków gwałtu lub innej przemocy wobec chrześcijan, często z obawy przed wpływowymi muzułmanami lub bojownikami ”.

Podobnie, 11-letni chrześcijanin Samuel Yaqoob udał się na targi w Faisalabadzie, aby kupić jedzenie dla swojej rodziny i nigdy już nie wrócił. Według Wilsona Chowdhry’ego, prezesa Brytyjskiego Stowarzyszenia Chrześcijan Pakistańskich, „Po szeroko zakrojonych poszukiwaniach jego ciało zostało znalezione w pobliżu kanału ściekowego w kolonii chrześcijańskiej, noszące ślady przerażających tortur, w pobliżu narzędzia zbrodni.  Jego nos, usta i brzuch zostały odcięte, a jego rodzina z trudem mogła go rozpoznać, ponieważ ciało było tak mocno spalone. Podczas autopsji zidentyfikowano około 23 ran od ostrej broni. Wysyłając jego ciało do sekcji zwłok, policja podniosła możliwość sodomii. Niektóre części kultury pakistańskiej mają silną kulturę homoseksualnych pederastów, a chrześcijanie i inni chłopcy z mniejszości są szczególnie podatni na gwałty i wykorzystywanie z powodu bezsilności ich społeczności i ich pogardzanego statusu. W jednym przypadku całkiem niedawno pewien chrześcijański chłopiec został porwany, zgwałcony, torturowany i zabity przez funkcjonariusza policji, a jego ciało w podobny sposób wrzucono do kanalizacji ”.

Shazia, jedna z 12-letnich chrześcijanek zniewolonych, zgwałconych i zamordowanych przez pakistańskiego muzułmanina, który nawet nie został skazany.

To tylko niektóre z historii dotyczących wykorzystywania seksualnego i morderstw chrześcijańskich dzieci w Pakistanie.

Oto jeszcze dziesięć wybranych losowo z wielu wcześniej udokumentowanych przypadków:

1. Nisha, 9-letnia chrześcijanka została uprowadzona przez muzułmanów, zgwałcona zbiorowo, zamordowana kilkoma uderzeniami w głowę, a następnie wrzucona do kanału (maj 2009).
  2. Gulfam, kolejna 9-letnia chrześcijanka, została zgwałcona przez muzułmanina . Chociaż nie została zabita, została pozostawiona „w szoku i cierpieniu z powodu fizycznej i psychicznej traumy”. Podczas swojej gehenny gwałciciel powiedział jej „nie martw się, ponieważ on wyświadczył tę samą przysługę innym młodym chrześcijankom” (grudzień 2010).
  3. Lubna, 12-letnia chrześcijanka została porwana, zgwałcona zbiorowo i zamordowana przez grupę muzułmanów (październik 2010).
  4. Porwana w ostatnią Wigilię 12-letnia chrześcijanka znana jako „Anna” została  przez osiem miesięcy zbiorowo zgwałcona , przymusowo nawrócona, a następnie „poślubiona” muzułmańskiemu napastnikowi. Po tym, jak uciekła, zamiast zobaczyć wymierzoną sprawiedliwość, „chrześcijańska rodzina ukrywa się przed gwałcicielami i policją” (październik 2011).
  5. Po zbiorowym zgwałceniu 13-letniej chrześcijanki , grupa muzułmanów przyszła do jej domu, kiedy wszyscy mężczyźni pracowali i „bezlitośnie” pobili ciężarną ciotkę, powodując, że straciła bliźniaczki z powodu poronienia: „Zamordowali nasze dzieci , zgwałcili naszą córkę. Nic nam nie zostało ”- ubolewał starszy członek rodziny. Następnie policja oskarżyła zgwałconą 13-letnią dziewczynę o „popełnienie cudzołóstwa z trzema mężczyznami” (czerwiec 2012).
  6. Muzułmanin  zamordował podczas próby gwałtu nastoletnią chrześcijankę Amariasz: „złapał dziewczynę i pod groźbą broni próbował ją odciągnąć. Młoda kobieta stawiała opór, próbując uciec ze szponów napastnika, gdy mężczyzna otworzył ogień i natychmiast ją zabił, a później próbował ukryć zwłoki ”(grudzień 2011).
  7. Muzułmanie  uprowadzili 14-letnią chrześcijankę Mehek na muszce w biały dzień z domu jej rodziców. Jeden z jej porywaczy oświadczył, że „oczyści ją”, czyniąc ją „muzułmanką i moją kochanką” (sierpień 2011).
  8. Shazia, 12-letnia chrześcijanka , została zniewolona, ​​zgwałcona i zamordowana przez Chaudhry’ego Naeema, bogatego muzułmańskiego prawnika, którego uniewinnił. Jego żona i syn brali udział w znęcaniu się nad dzieckiem (listopad 2010).
  9. Nadia,  chrześcijanka, która została uprowadzona w 2001 roku,  gdy miała 15 lat i została zmuszona do poślubienia muzułmanina, dopiero niedawno wróciła do swojej katolickiej rodziny (styczeń 2012).
  10. Potężny biznesmen muzułmański   porwał dwie chrześcijańskie siostry , zmuszony do przejścia na islam i „poślubił” go (maj 2011).

W każdym z tych przypadków pakistańska policja albo nie podjęła działań, albo stanęła po stronie gwałcicieli i morderców.

źródło: raymondibrahim.co

Klęska głodu nadal zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego

Prawie 2 miliony osób ze strachu opuściło swoje domy, szukając schronienia w buszu lub poza granicami kraju.

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

200392137-001

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

źródło: pah.org.pl, UNICEF ,misyjne.pl

Article in English

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”