Oda do radości zakazana w Chinach z powodów religijnych

10/02/2020 Chiny

Zgodnie z niedawną migawką z rozmowy WeChat rzekomo między profesorem Wydziału Dyrygentury Chińskiego Konserwatorium Muzycznego i innymi, Chiny zakazują wybitnych utworów muzycznych, takich jak IX Symfonia Ludwiga van Beethovena (Oda to Joy) czy Tannhäuser Wilhelma Richarda Wagnera ze względu na ich pochodzenie religijne.

Dzieląc się żalem, profesor Wu Lingfen rzekomo oświadczyła 27 września, że ​​nowe wytyczne wydane nauczycielom na semestr zimowy poinstruowały ich, aby unikali używania muzyki religijnej w materiałach dydaktycznych, zgodnie z wymogami stanowymi dotyczącymi edukacji.

Dla niej Oda do radości jest uważana za muzykę klasyczną, a nie „muzykę religijną”. Wskazała, że ​​postanowiła zaprzestać nauczania.

Radio Wolna Azja (RFA) skontaktowało się z niemieckim Wang Xilinem, jednym z najważniejszych kompozytorów w Chinach, z zapytaniem o jego przemyślenia na temat nowego zakazu. Wang odpowiedział: „IX Symfonia Beethovena nie jest muzyką religijną, jest latarnią idei i cywilizacji dla całej ludzkości, szczytem ludzkich idei. Od 1942 roku Komunistyczna Partia Chin (KPCh) ustanowiła dla sztuki wzorzec, który ma służyć partii. Bezlitośnie zabił całą sztukę i te wielkie dzieła, które mają dla nich znaczenie. Dziś bezlitośnie zabija międzynarodową sztukę ”.

Dodał: „Teraz KPCh zakazuje tego utworu, jest on bardzo głupi i śmieszny! KPCh zmierza ku apokalipsie myśli i kultury ”.

Wielokrotne próby RFA dotarcia do Chińskiego Konserwatorium Muzycznego nie powiodły się.

źródło: International Christian Concern