Na tym zdjęciu z 4 grudnia 2019 r. Naczelny rabin Strasburga Harold Abraham Weill przygląda się zdewastowanym grobowcom na cmentarzu żydowskim w Westhoffen we wschodniej Francji. (Zdjęcie AP / Jean-Francois Badias, plik)

Nowy raport ujawnia, że pandemia koronawirusa przyniosła wzrost „zaciekłego” antysemityzmu w Internecie, szczególnie na stronach mediów społecznościowych. Wiele teorii spiskowych obwinia Żydów o globalną epidemię, co wzbudza obawy, że w świecie postpandemicznym może dojść do wzrostu antyżydowskiej przemocy.

Raport sporządzili izraelscy badacze z Kantor Center for the Study of Contemporary European Jewry (Centrum Badań nad Współczesną Europejską Społecznością Żydowską) przy Uniwersytecie w Tel Awiwie.

„Pandemia koronawirusa i wynikła rzeczywistość podyktowały naturę i zakres antysemityzmu w 2020 roku, który na całym świecie był niezwykle napiętym i niespokojnym rokiem” – powiedziała profesor Dina Porat, dyrektor Kantor Center.

„Obwinianie Żydów i Izraelczyków o rozwój i rozprzestrzenianie się koronawirusa (lub ‘judeowirusa’) było głównym motywem tegorocznych manifestacji antysemickich” – dodała Porat. „Ta koncepcja jest zakorzeniona w głębokim lęku przed Żydami/Izraelczykami jako roznosicielami chorób zarówno w przeszłości, jak i obecnie”.

Spiskowcy szerzą twierdzenia, że Żydzi stworzyli wirusa, by ostatecznie opracować szczepionkę i czerpać gigantyczne zyski z jej sprzedaży światu.

Badacze powiedzieli też, że twórcy teorii spiskowych dokonali fałszywych porównań między ograniczeniami zdrowotnymi związanymi z koronawirusem i Holokaustem. Niektórzy zrównali ograniczenia lockdownu z uwięzieniem w nazistowskich gettach i obozach koncentracyjnych, w których zamordowano miliony Żydów.

„Antyżydowska nienawiść online nigdy nie pozostaje online”

„Szczepionki opisano jako eksperymenty medyczne; certyfikaty przyznające przywileje po zaszczepieniu przyrównano do niesławnych procedur ‘selekcji’ w nazistowskich obozach śmierci” – stwierdzono w studium.

„Co więcej, oskarżenia dało się słyszeć nie tylko z kręgów ekstremistów, takich jak zwolennicy supremacji białych, ultrakonserwatywni chrześcijanie, czy zwykli oskarżyciele, jak Iran, Turcja i Autonomia Palestyńska, a szczególnie Iran, który włożył wysiłki w ich rozpowszechnianie. Oskarżenia rozeszły się w populacjach bez wyraźnie zdefiniowanych tożsamości politycznych lub ideologicznych” – wyjaśniono.

W raporcie podkreślono też zjawisko określone jako „bombardowanie zoom”, w którym antysemici włamują się na wideokonferencje prowadzone przez żydowskie ośrodki społeczne i synagogi, i publikują nienawistne wiadomości.

Izraelscy badacze zwrócili uwagę na spadek fizycznych ataków na Żydów w 2020 roku, przypisując to ograniczeniu spotkań między Żydami i zaciekłymi antysemitami z powodu globalnych lockdownów.

Wielu jednak obawia się, że wzrost antysemityzmu w internecie wkrótce przerodzi się w przemoc fizyczną.

„Antyżydowska nienawiść online nigdy nie pozostaje online” – powiedział Moshe Kantor, prezydent Europejskiego Kongresu Żydowskiego. „Musimy być przygotowani na to, że antysemickie teorie spiskowe mogą prowadzić do fizycznych ataków na Żydów po zakończeniu lockdownów”.

Źródło: CBN News

UNICEF: co 8 sekund na świecie umiera z głodu jedno dziecko!

Długotrwały konflikt i kryzys gospodarczy spowodował gigantyczny wzrost cen żywności. Większości mieszkańców po prostu na nie nie stać,  brakuje wszystkiego, wody, żywności, leków. W dwóch regionach ogłoszony został stan klęski głodowej. Szczególnie narażone są dzieci, według szefa biura UNICEF, ponad 250 tys. dzieci w całym kraju jest poważnie niedożywionych – kilkuletnie dzieci ważą tyle, co niemowlęta. Tu pomoc musi być udzielona natychmiastowo, inaczej dzieciom grozi śmierć.

– Przedłużanie obostrzeń może niestety przynieść ze sobą ponowne zaognienie konfliktu. Partie polityczne wciąż są mocno skłócone i trudno im znaleźć wspólną płaszczyznę spotkania –  mówi bp Kussala.

Dramatu wojny i pandemii mieszkańcy tego kraju nie są w stanie sami się podnieść, potrzebują konkretnej pomocy świata. Stąd jego przejmujący apel: „Wiem, że Europa i kraje Zachodu zajęte są obecnie leczeniem własnych ran wywołanych pandemią. Proszę jednak, by zauważono także nasze potrzeby. Bez wsparcia materialnego Sudańczycy nie przetrwają. Błagam, nie zostawiajcie nas samych!”.

Prawie półtora miliona dzieci w czterech afrykańskich krajach jest zagrożonych głodem. Ogłosiły to wyspecjalizowane organizacje Narodów Zjednoczonych ONZ, w tym agencja spraw dzieci, UNICEF. Te cztery kraje to Somalia, Jemen, Sudan Południowy i północne rejony Nigerii.

Justin Forsyth z UNICEF mówi BBC, że że wiele dzieci w tych państwach jest zmuszonych jeść liście i korzenie, choć na świecie wystarczyłoby żywności, by je wykarmić.

Klęska głodu zagraża mieszkańcom Sudanu Południowego, gdzie w lutym tego roku ogłoszono ją – po raz pierwszy od 6 lat – w dwóch okręgach stanu Unity.
Głównym problemem w Unity – mówi Jackson Mungoni z misji PAH w Sudanie Południowym – jest to, że od długiego czasu toczą się tam walki. Ludzie, uciekając przed walkami, zostają bez niczego – tracą miejsce zamieszkania, uprawy, wszelkie środki do życia. Często kilkadziesiąt osób dzieli jeden garnek. Jeśli nie uda się złowić ryb – a mało kto ma wędkę – do garnka trafiają liście drzew i lilie czy hiacynt wodny.

An unidentified severely malnourished Somali refugee child rests inside a ward at the Medecins Sans Frontieres (MSF) hospital at the Dagahale refugee camp in Dadaab, near the Kenya-Somalia border, July 28, 2011. Aid groups, which have been clamoring for money to help famine-stricken Somalia, are struggling to reach millions in the affected areas. Some 3.7 million Somalis risk starvation in two regions of south Somalia controlled by Islamist al Shabaab militants. Yet more than 2 million of them have not received any help. REUTERS/Thomas Mukoya (KENYA – Tags: SOCIETY CIVIL UNREST DISASTER HEALTH IMAGES OF THE DAY)

Polska Akcja Humanitarna, która od 10 lat prowadzi w Sudanie Południowym stałą misję, rozpoczyna działania w stanie Unity. We współpracy z innymi organizacjami w kompleksowy sposób odpowiada na najpilniejsze potrzeby mieszkańców stanu, zapewniając potrzebującym dostęp do czystej wody, jedzenia i schronienia. Działania PAH skupiają się na stworzeniu mieszkańcom Unity warunków do samodzielnej egzystencji – stąd m.in. dystrybucja nasion i narzędzi do uprawy roli oraz połowu ryb.

FUNDACJA-FILEO   KRS 0000705635
„Prześladowany Kościół-Sudan Południowy”

Rachunek w dolarach amerykańskich (us dollars)