Nigeryjscy chrześcijanie są jak owce prowadzone na rzeź.

W nowym raporcie z Wielkiej Brytanii alarmuje się o potencjalnym ludobójstwie chrześcijan w Nigerii.

Koalicja brytyjskich parlamentarzystów rozpoczęła tam szeroko zakrojone badania nad przemocą i stwierdziła, że ​​pasterze islamisty Fulani zabili w ubiegłym roku ponad 1000 chrześcijan i 6000 od 2015 roku.

ISIS popełnił ludobójstwo na chrześcijanach w Syrii i Iraku, a teraz wygląda na to, że zbliżamy się bardzo do podobnej sytuacji w Nigerii.

Aby dowiedzieć się więcej o tym, co się tam dzieje, CBN News rozmawiało z Petrem Jasem, który służył w Niderlandach za Głos Męczenników (VOM) i spędził 15 miesięcy w więzieniu w Sudanie za pomoc prześladowanym chrześcijanom w tym kraju.

Jasek powiedział, że kilka grup atakuje chrześcijan w całej Nigerii, ale świeckie media uważają te zabójstwa za zwykły konflikt plemienny.

„Byłem w Nigerii ponad 30 razy w ciągu ostatnich 20 lat i mogę powiedzieć, że sytuacja była naprawdę zła znacznie wcześniej niż została rozpoznana” – wyjaśnił Jasek. „Chrześcijanie są atakowani przez kilka grup. Jedną z nich jest zdecydowanie Boko Haram, która jest oddziałem ISIS, i pasterze Fulani”.

„Niestety świeckie media są często stronnicze i starają się przedstawić to jako konflikt plemienny, a nie religijny”.

Jasek podkreśla, że ​​chrześcijanie z pewnością są celem, co można zaklasyfikować jako ludobójstwo.

„Powiedziałbym, że wielu chrześcijan zabija się w bardzo brutalny sposób. Oni tylko zabijają tam naszych braci i siostry” – powiedział. „W pewnym sensie powiedziałbym, że może osiągną to z dużą liczbą. Jest to szczególnie niebezpieczne i okrutne, i powiedziałbym, że jest to bardzo zbliżone do tego, co świeckie media nazwałyby ludobójstwem”.

Jasek jest obecnie globalnym ambasadorem VOM i autorem nowej książki „Imprisoned with ISIS: Faith in the Evil of Evil”.

Wyjaśnił, że podczas pobytu w więzieniu w Sudanie Bóg dał mu siłę do dzielenia się ewangelią ze swoimi prześladowcami.

„W tym miejscu nauczyłem się najtrudniejszej lekcji, że moce Pana można objawić w mojej słabości” – powiedział. „Straciłem 55 funtów w ciągu pierwszych trzech miesięcy, byłem wyjątkowo słaby, ale w tej fizycznej i emocjonalnej słabości Pan dał mi siłę do dzielenia się ewangelią z tymi wrogami ewangelii”.

„Mogłem modlić się za tych, którzy faktycznie mnie bili, oczerniali mnie, torturowali i to jest łaska od Pana w tej sytuacji chrześcijan w Nigerii. Nadal kochają oni swoich wrogów i modlą się za nich. To jest coś wyjątkowego w chrześcijaństwie – podsumował Jasek.

źródło: cbn.news