28.05.2020 Nigeria (The Christian Post)

Nigeryjczyk został skazany na 26 lat więzienia za uprowadzenie chrześcijańskiej nastolatki
z domu i zmuszenie jej do islamskiego małżeństwa  w 2015 r.

Federalny Sąd Najwyższy w stanie Bayelsa skazał Yunusę Dahiru za porwanie Ese Oruru. W sierpniu 2015 r. Oruru została porwana w wieku 14 lat ze sklepu swojej matki przez Dahiru. Nastoletnia dziewczyna została przewieziona przez granice do stanu Kano, w którym dominują muzułmanie, gdzie została rzekomo zgwałcona, zmuszona do zaakceptowania islamu i wyszła za mąż za swojego porywacza. Ponadto jej imię zmieniono na „Aisha”, imię jednej z żon proroka islamu Muhammada.

Jej porwanie zyskało uwagę mediów, gdy jej rodzice podnieśli świadomość społeczną, mimo że napotkali wiele szykan, próbując odzyskać córkę. Chociaż matka zwróciła się do lokalnego emira o zwolnienie córki, jej prośba nie powiodła się. CSW twierdzi, że dwa razy matka była obrażana i atakowana przez ludzi w wiosce, a także odmawiano jej dostępu do córki. Kilka miesięcy później, w lutym 2016 r., Policja stanowa uratowała Ese Oruru. Okazało się, że nastolatka była w piątym miesiącu ciąży.

Po podjęciu decyzji o wyroku ojciec Ese pochwalił Sąd, stwierdzając w wywiadzie dla niezależnej nigeryjskiej gazety: „Jestem bardzo szczęśliwy i wdzięczny, ponieważ widzę, że całe moje cierpienie nie poszło na marne. Ta sprawa posłuży jako środek odstraszający dla innych osób, które porywają dzieci. Dziękuję Bogu, że prawda zwyciężyła. Ja i moja rodzina jesteśmy bardzo szczęśliwi. ” Dahiru został oskarżony o spisek mający na celu porwanie z pogwałceniem prawa dotyczącego handlu ludźmi. Postępowanie karne przeciwko Dahiru rozpoczęło się w marcu 2016 r., Ale początkowo został zwolniony za kaucją. Później został aresztowany za to, że nie pojawił się w sądzie.

Tego rodzaju incydenty są stosunkowo powszechne w północnej Nigerii, zwłaszcza w 12 stanach, które mają prawo szariatu. ICC pracował, aby pomóc kilku dziewczynom wrócić do życia po ich uwolnieniu w ciągu ostatnich dwóch lat. Dziewczyny takie jak Ese często zmagają się z silnym bólem psychicznym i emocjonalnym przez lata po tych porwaniach. przez większość czasu mężczyźni wcale nie są karani. Na szczęście tym razem było inaczej.

Chrześcijańska Misja Ewangeliczna”FILEO”- Proszę, módlcie się za Ese i jej rodzinę.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .