Nigeria: Zgwałcona chrześcijańska studentka zmarła po brutalnym ataku!

03.06.2020 Nigeria (CNN)

Uwaila Vera Omozuwa zmarła w dniu 30 maja th , kilka dni po brutalnym ataku wewnątrz kościoła odkupionych chrześcijańskiego Kościoła Bożego, albo RCCG w Benin City.

Według nigeryjskiej policji 22-latka została zaatakowana podczas nauki w kościele . Rzecznik policji w Nigerii opisał w oświadczeniu śmierć Omozuwa jako „brutalny atak”.

Rzecznik Kościoła (RCCG) Olaitan Olubiyi powiedział, że Omozuwa była członkiem chóru, studiowała prywatnie w kościele od czasu wprowadzenia środków blokujących z powodu pandemii koronawirusa w marcu w Nigerii. Stwierdził, co następuje: „Wszyscy jesteśmy zdruzgotani jej śmiercią. Podczas blokady postanowiła przeprowadzić prywatne studia, ponieważ kościół był spokojny.”

Uczennica została zabrana do szpitala, gdzie lekarze walczyli, by ją uratować, ale Omozuwa zmarła trzy dni później, podał kościół.

Matka Omozuwa opisała: „Pobiegłam [do kościoła], ale zanim tam dotarłam, zabrali ją do szpitala i kiedy zobaczyłam moją córkę, płakałam. Zgwałcili ją; suknia, którą miała na sobie tego ranka, była biała. Biel zmieniła kolor na czerwony; całe jej ciało było pełne krwi. ”

CNN – rozmawiano również z ojcem Omozuwa, który powiedział, że lekarze powiedzieli mu, że została zgwałcona. Wspomniała: „Moja córka była bardzo miła, bardzo inteligentna i zdyscyplinowana. Właśnie świętowaliśmy jej przyjęcie na uniwersytet. ”

Enoch Adeboye z RCCG, jeden z najbardziej szanowanych przywódców religijnych w kraju, wydał oświadczenie, że kościół będzie się modlił za rodzinę Omozuwa. Powiedział: „Ja i członkowie mojej rodziny zdecydowanie potępiamy ten czyn i wzywam wszystkich do zachowania spokoju, ponieważ już badamy tę sprawę i współpracujemy z policją w celu ustalenia faktów szokującej sytuacji”.

Choć nadal nie jest jasne, dlaczego atak miał miejsce, jest to tragiczny incydent, a rodzina z pewnością potrzebuje modlitwy.

Proszę, módlcie się o ich wiarę i nadzieję oraz o pozostanie w Bogu.

W celu uzyskania wywiadów prosimy o kontakt z Olivia Miller, koordynator ds. Komunikacji: press@persecution.org .